Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Συριζικά αντίθετοι

ΚΥΡΙΑΚΗ 24-1-2010


Με την αγωνία να κτυπάει «κόκκινο» ζουν στον Συνασπισμό για το πότε και πώς θα εκδηλωθεί το επόμενο κτύπημα του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κόμματος. Στην Κουμουνδούρου συμφωνούν ότι η κίνηση των «εταίρων» κατά του Φ. Κουβέλη είναι αιτία «πολέμου», αφού αφορούσε όχι μόνο τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο αλλά το σύνολο του κόμματος και προσωπικά τον πρόεδρό του.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο «μη περαιτέρω» και ήδη έχει διαμηνυθεί στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι «χωρίς ΣΥΝ δεν νοείται ΣΥΡΙΖΑ και αν μεθοδεύετε τη διάλυση του σχήματος, πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας». Στην Κουμουνδούρου φαίνεται να ωριμάζει η ιδέα ενός νέου πολιτικού συμβολαίου με όσες από τις συνιστώσες το επιθυμούν, αρνούμενοι να μετατραπούν σε «σάκο του μποξ» για εκείνες που ποντάρουν στη διάλυση του ΣΥΝ.
«Τους αριστεριστές και τους διασπαστές αναζητήστε τους στην Κουμουνδούρου. Αν αυτοί επιτέλους γίνονταν κόμμα, τότε θα ......ήταν καλύτερα τα πράγματα», ανταπαντούν από το ΣΥΡΙΖΑ και η κατάσταση αντί να εκτονώνεται περιπλέκεται.
Ο Α. Τσίπρας δεν έκρυβε την οργή του για τη μεθόδευση κατά Κουβέλη, την οποία μάλιστα τη συσχέτιζε με την επανεμφάνιση του Α. Αλαβάνου. Με έντονο ύφος είπε σε συνεργάτες του «αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, έχουμε την ιστορία μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να διασύρει ή να διαλύσει το κόμμα. Ολοι μας κρινόμαστε από την κοινωνία». Αποψη με την οποία δεν συμφωνούν μόνο οι της «ανανεωτικής πτέρυγας», αλλά και το «Αριστερό Ρεύμα» τα στελέχη του οποίου παραδέχονται ότι το συνέδριο καθίσταται μονόδρομος.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες οργανώσεις, στις συνελεύσεις των οποίων παραβρίσκεται και ο Α. Τσίπρας, τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής του: θέτοντας μάλιστα και τους άξονές του
*Οριοθέτηση της σχέσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, με εμμονή στο συμμαχικό του χαρακτήρα.
*Επιμονή στην πολιτική γραμμή της προγραμματικής αντιπολίτευσης, της συνεργασίας με τους Οικολόγους - Πράσινους, το άνοιγμα στο σοσιαλιστικό χώρο.
*Ανασυγκρότηση του κόμματος.
Στο κλίμα που έχει ήδη δημιουργηθεί οι ηγεσίες των δύο κυρίαρχων τάσεων («Αριστερό Ρεύμα» και «Ανανεωτική πτέρυγα») φαίνεται να έχουν χάσει έδαφος στην επαφή τους με τη βάση του κόμματος. Η διάσπαση του «Ρεύματος» (από τη μια πλευρά η ιστορική ηγεσία του Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Στ. Λεουτσάκος κ.ά. και από την άλλη η νέα γενιά Τ. Κορωνάκης, Α. Καρίτζης) αλλά και η διάσταση απόψεων στους κόλπους των «Ανανεωτικών» (στελέχη τους αφήνουν αιχμές για αποχώρηση, ενώ ο Δ. Παπαδημούλης κρατά αποστάσεις από τέτοιες τακτικές) δημιουργούν ένα κενό. Το οποίο έρχεται να καλύψει μια κίνηση η οποία περιλαμβάνει στους κόλπους της στελέχη τόσο της «Ανανεωτικής πτέρυγας» όσο και του «Αριστερού Ρεύματος» και επιδιώκει να προτείνει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος. Υπό τον προσωρινό τίτλο «Πλατφόρμα 2010», συντάσσεται κείμενο προβληματισμού, στο οποίο διατυπώνονται προτάσεις για τις σχέσεις με το ΣΥΡΙΖΑ, την πορεία του κόμματος, τη λειτουργία των τάσεων. Οι συντάκτες του φιλοδοξούν να το εμφανίσουν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (30-31 Ιανουαρίου), στην οποία δεν αποκλείεται να οριστικοποιηθεί και η ημερομηνία του συνεδρίου.(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: