Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Διχασμένοι οι βουλευτές για την προταθείσα μείωση αποδοχών

Πεμπτη 17-12-2009
Διχασμένοι εμφανίζονται οι βουλευτές, πάνω στην πρόταση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για μείωση των αποζημιώσεών τους. Σύμφωνα με τον ημερήσιο Τύπο, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν θα είναι μια οριζόντια μείωση της τάξης του 10% ή αν θα καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση.
Ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι η Βουλή ήδη έχει μειώσει τις δαπάνες της, "δίνοντας το μήνυμα της αναγκαιότητας περιστολής των δαπανών εν μέσω οικονομικής κρίσης".
Πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με τον υπουργό των Οικονομικών θα αναζητήσουν τους τρόπους περαιτέρω συμβολής του Κοινοβουλίου στην εθνική προσπάθεια βελτίωσης των δημοσιονομικών της χώρας μας.
Υπενθύμισε ακόμη, ότι οι βουλευτές με ομόφωνη απόφασή τους μείωσαν κατά 5% για το 2009, πράγμα που θα συνεχιστεί και το 2010.
Συμφωνία και εκ μέρους του ΛΑΟΣ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Καρατζαφέρης. "Την "πατρότητα" της ιδέας την έχω εγώ και την είχα διατυπώσει και υπάρχει στα πρακτικά. Πιστεύω ότι όλοι οι βουλευτές πρέπει να αποφασίσουμε μείωση των μισθών 50%, για όσο διαρκεί η κρίση" σημείωσε.
"Δε μπορούμε να πούμε στον ελληνικό λαό "σφίξε το ζωνάρι" κι εμείς να καθόμαστε αναπαυτικά στην "πολυθρόνα των 7.000 ευρώ". Αυτό ....λέω και επιμένω! Τώρα μείωση 10-15% δεν πιστεύω ότι είναι κάτι σημαντικό, που θα δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον ελληνικό λαό" δήλωσε ακόμη.
Πάντως ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αθ. Πλεύρης - όπως αναφέρει το Βήμα- έθεσε ζήτημα νομιμότητας μίας τέτοιας απόφασης. Όπως υποστηρίζει το Δ΄ Ψήφισμα καθορίζει τις αποδοχές των βουλευτών με αυτοτελή φορολόγηση 5%.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι οι βουλευτές του κόμματος συμφωνούν σε μείωση αποδοχών, σημειώνοντας ότι έχει ήδη γίνει ανάλογη πρόταση εκ μέρους τους.
Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι είναι σημαντικός και ο πολιτικός συμβολισμός της κίνησης. "Οφείλουν οι βουλευτές να καταγράψουν και στο επίπεδο αυτό τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια αντιμετώπισης των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που επωμίζεται η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας", τόνισε.
Όσον αφορά τις λοιπές αντιδράσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος, αυτές συναντώνται κυρίως στις τάξεις των βουλευτών της ΝΔ.
Ο βουλευτής Σ. Κεδίκογλου, δήλωσε ότι δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του αν υπάρξει μείωση αποδοχών, καθώς - όπως λέει - θα αναγκαστεί να κλείσει το γραφείο του στην περιφέρεια.
Της ίδιας άποψης είναι και ο βουλευτής Σερρών Αν. Καρυπίδης, λέγοντας ότι δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στη συντήρηση των γραφείων του.
Επίσης, ο Μ. Βαρβιτσιώτης υπενθυμίζει ότι ήδη υπήρξε μείωση κατά 5% επί υπουργίας Παπαθανασίου και ότι αν ισχύσει η πρόταση Παπανδρέου, είναι πολύ πιθανόν οι βουλευτές να υποστούν διπλή μείωση, με την αυξημένη φορολόγηση των αποδοχών που ακολουθεί.
Ο πρώην υπουργός Ν. Δένδιας δήλωσε ότι "μπαίνει μέσα οικονομικά" ήδη, ενώ η κ. Πιπιλή κάλεσε τον πρωθυπουργό να επεκτείνει το μέτρο και στους μισθούς νομαρχών και δημάρχων.
Πάντως, ο πρώην υφυπουργός της ΝΔ, Κ. Γκιουλέκας σημειώνει ότι "πρώτοι θα συμβάλουμε στις θυσίες".
Θετικοί στην ιδέα, έχουν δηλώσει εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Κ. Σκανδαλίδης και ο Ι. Διαμαντίδης, ο οποίος σημείωσε ότι και οι βουλευτές "είναι πολίτες και πρέπει να συμβάλουν και αυτοί στην έξοδο από την κρίση που μας κληροδότησε η ΝΔ".
Δηλώσεις εκ μέρους των βουλευτών του ΚΚΕ, οι οποίοι εκχωρούν τις αποδοχές τους στο κόμμα, δεν έχουν γίνει.(.nooz.gr) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: