Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου



Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά, σχολιάζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο
MANOLHS_OTHONASΕξόρμηση στην περιφέρεια πραγματοποιούν αύριο Παρασκευή υπουργοί, βουλευτές και μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ενημερώσουν για το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Ζάππειο.
Η καμπάνια, που αποφασίστηκε στη διάρκεια του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνει συνεντεύξεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αναλυτική ενημέρωση όλων των τοπικών οργανώσεων.
Το καθήκον να ενημερώσει τους Πιεριείς έχει αναλάβει ο βουλευτής Ρεθύμνου και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, αρμόδιος για θέματα εσωτερικών, Μανώλης Όθωνας, ο οποίος θα παραχωρήσει και συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, στις 5.00 το απόγευμα, στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στην Κατερίνη.

TRAPEZES
Ρε, πού πάνε τα λεφτά!
180 μεγαλοστελέχη των τραπεζών μοιράζονταν σε μπόνους κάθε χρόνο, μέχρι και πέρυσι, ποσό της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ. Τα μπόνους απαγορεύτηκαν για το 2009 στις τράπεζες που ενισχύθηκαν με κρατικά κεφάλαια μέσω του πακέτου των 28 δισ. ευρώ.
Η ταρίφα των μπόνους στην ελληνική αγορά έφτανε έως και το ένα εκατομμύριο ευρώ σε εποχές πριν από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο μέχρι πρόσφατα διοικητής της Εθνικής... Τράπεζας Τ. Αράπογλου είχε λάβει πέρσι μπόνους 800.000 ευρώ,πέραν των τακτικών αποδοχών του που κυμαίνονταν κοντά στις 500.000.
500.000; Μισθοί είναι αυτοί, ρε γαμώτο μου, ή πρώτος λαχνός σε εθνικό λαχείο;


«Δεν θα επιτρέψουμε τον λογαριασμό να τον πληρώσουν οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι. Όλοι δηλαδή αυτοί που έχουν πληγεί είτε από την πολιτική της ΝΔ, είτε από την πολιτική των νεοφιλελεύθερων επιλογών, οι οποίες οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία σε αυτό το χάλι».
Τάδε έφη γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής.
Και μετά μας κάλεσε ο πρωθυπουργός, «ως Έλληνας και ως πατριώτης», όπως είπε, να δεχτούμε να κάνουμε θυσίες, για να αποδείξουμε και το δικό μας πατριωτικό φιλότιμο.
Και να εκπληρώσουμε το πατριωτικό μας χρέος …. απέναντι στην κινεζική Cosco που πήρε τα λιμάνια μας, στους Γερμανούς που πήραν τον ΟΤΕ μας, στους ’Άραβες που πήραν την Ολυμπιακή μας και σε διάφορους άλλους ανά τον πλανήτη αλλοεθνούς που πήραν γην και ύδωρ χειροπιαστό της πατρώας μας χώρας.
Ε, άει σιχτίρ κι εσείς κι ο περίεργος «πατριωτισμός» σας!

Όλος ο καλός κόσμος υπογράφει την ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό (και προς την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομώνκαι προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τις Μεταφορές και προς τον Συνήγορο του Πολίτη) με αίτημα τη μη λειτουργία του σταθμού διοδίων στο Αιγίνιο.
Δηλαδή (εκτός των μελών της Επιτροπής Αγώνα) και: οι τέσσερις βουλευτές της Πιερίας, ο Νομάρχης, οι 13 Δήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Πιερίας και το Εργατικό Κέντρο Πιερίας, επωνύμως και ανωνύμως επιχειρήσεις και πολίτες του νομού.
Ωστόσο, διακρίναμε και ηχηρές (κάνουν πολύ μεγάλο μπαμ) απουσίες, όπως για παράδειγμα η ΕΞΕΠ, η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας και άλλοι τουριστικοί φορείς, που εκπροσωπούν έναν κλάδο άμεσα θιγόμενο.
Εκτός κι αν υπάρχουν κι άλλες υπογραφές, που δεν φαίνονται στο δελτίο τύπου που λάβαμε.
Όπως και να ‘χει βέβαια, οι παραπάνω υπογραφές δείχνουν ότι το αίτημα είναι ήδη πάνδημο στο νομό, μένει να αποδειχθεί ότι είναι πάνδημη και η αποφασιστικότητα να μην επιτραπεί η λειτουργία του νέου σταθμού.
(Παρεμπιπτόντως, το όνομα Αστέριος Χονδρόπουλος, που υπάρχει δίπλα στην ιδιότητα «δήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου», οφείλεται σε … κεκτημένη ταχύτητα, ή η υπογραφή μπήκε πριν παυθεί ο κ. Χονδρόπουλος;)

Έχουμε μια αδυναμία στα παιδιά και ιδιαίτερα σε κείνα που όχι μόνο οργίζονται για όλα αυτά που γίνονται χωρίς αυτά, αλλά το δείχνουν κιόλας, επίμονα, με πολλούς τρόπους ΚΑΙ με την πένα τους.
Γι’ αυτό δημοσιεύουμε το παρακάτω κειμενάκι που μας έστειλε η μαθήτρια 3ου Γε.Λ Κατερίνης Μαρία-Χαρά Καρυπίδου.
Που λέει:

«Όταν υπάρχουν σχολεία που κάνουν μάθημα σε κοντέινερ.
Όταν τα υπερπληθή τμήματα αποτελούν γενική εικόνα των τάξεων.
Όταν δεν υπάρχουν αίθουσες για μάθημα και η κτηριακή έλλειψη έχει καταντήσει κάτι το συνηθισμένο.
Όταν γίνονται μαθήματα σε υπόγειες, χαμηλοτάβανες και υγρές αίθουσες.
Όταν οι σχολικές εκδηλώσεις γίνονται σ’ ένα ανήλιαγο υπόγειο με μονάχα δύο παράθυρα.
Όταν υπάρχουν αίθουσες διδασκαλίας ακόμα και στους διαδρόμους.
Όταν δεν υπάρχουν βιβλιοθήκες.
Όταν τα εργαστήρια αποτελούν όνειρα θερινής νυκτός.
Όταν ακόμα και τα τμήματα κατεύθυνσης είναι υπερπληθή.
Όταν για να φτάσουμε στο σχολείο μας τις βροχερές μέρες χρειαζόμαστε βάρκα (!)...
Όταν...Όταν...Όταν…
… η δημοτική μας αρχή θεωρεί πως είναι πιο απαραίτητο να ανακατασκευαστεί η κεντρική πλατεία της πόλης μας.
Αλήθεια κύριοι, όταν τα προβλήματα στα σχολεία είναι τόσο εμφανή, έντονα και γνωστά, γιατί το να ξηλώσετε και να ξαναφτιάξετε την πλατεία αποτελεί προτεραιότητα; Τι είναι πιο ουσιώδες; Να έχουμε όμορφα συντριβάνια ή να έχουμε σχολικές αίθουσες; Τι είναι πιο χρήσιμο; Να έχουμε καλοσχεδιασμένες πλατείες ή να έχουμε αξιόλογες βιβλιοθήκες γεμάτες γνώση,  οι οποίες θα είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των μαθητών-αυριανών πολιτών;
Σύμφωνα με δικές σας δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο, η νέα ανακαίνιση της πλατείας θα κοστίσει λιγότερο από 225.000 ευρώ! Κι εγώ αναρωτιέμαι, το πόσο πιο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για εμάς τους μαθητές, αλλά και για τους καθηγητές, αν αυτό το τεράστιο χρηματικό ποσό διατίθονταν για τα σχολεία της πόλης... Απλώς αναρωτιέμαι!
Κύριε Δήμαρχε, ελάτε μια βόλτα από το 3ο Λύκειο.
Γιατί να δαπανώνται τόσα χρήματα για μια πλατεία και το σχολείο μας να μένει εδώ και χρόνια ανέγγιχτο; Τι είναι πιο σημαντικό;  Εμείς στο σχολείο μας περνούμε το 1/3 της ημέρας μας και είναι δικαίωμά μας να κάνουμε μάθημα σε ανθρώπινους χώρους. Γιατί δε σέβεστε αυτό το δικαίωμά μας;
Εσείς κάποτε μας είχατε πει πως παιδεία είναι η σπουδαιότερη επένδυση για το μέλλον ενός τόπου.
Εσείς γιατί δεν επενδύετε;».

Θλιβερό θάνατο βρήκε χθες ένας 47χρονος, που κάποτε «έντυνε» δεξιοτεχνικά με τις μελωδίες του βιολιού του τα βράδια της πόλης.
Λίγο πριν το μεσημέρι, γείτονες της μονοκατοικίας της οδού Ενιπέως κάλεσαν την Πυροσβεστική, αλλά ήταν ήδη αργά. Τον βρήκε νεκρό, καμένο, στο κρεβάτι του.
Καλό ταξίδι Θεόφιλε.

Μετά τις εκλογές του Οκτώβρη, θα ξεκινούσε το Πα.Σο.Κ. να ασχολείται με την προετοιμασία των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού σε μερικές μέρες μπαίνουμε και τυπικά σε προεκλογικό έτος.
Από τότε, πέρασαν οι εκλογές του Οκτώβρη, πέρασαν οι εσωκομματικές της Νέας Δημοκρατίας, σε λίγο τελειώνουν και οι πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησης και δεν κινείται φύλο…

Όταν οι δήμοι είχαν λεφτά δεν είχαν ISO (ή διαχειριστική επάρκεια) και τώρα που αποκτούν ένας-ένας, δεν έχουν λεφτά. Μειωμένοι είναι στον προϋπολογισμό του 2010 οι ΚΑΠ, όπερ σημαίνει ότι από αλλού θα πρέπει να αναζητήσουν χρήματα οι δήμαρχοι… και αλίμονο σε εκείνους που θα είναι και πάλι υποψήφιοι και δεν προνόησαν να ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα τους (πεζοδρόμια, πλατείες και σιντριβάνια) εγκαίρως!

Μαζί με τις ευχές του για τις ημέρες των Χριστουγέννων, το τοπικό παράρτημα  Πιερίας της Εταιρείας Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων απευθύνει  πρόσκληση προς όλους «τους Υγιείς  Συμπολίτες   μας  για  Εθελοντική Αιμοδοσία».
Όσοι έχουν τη δυνατότητα μπορεί  να επιλέξουν το πρωί μιας εργάσιμη μέρα από  τις 17/12 /2009 μέχρι τις 7/ 01/ 2010 για να προσφέρουνε  αίμα για τα Θύματα Τροχαίων Ατυχημάτων.  «Είναι μια ενέργεια που δηλώνει ποιότητα και αυτή την ποιότητα όλοι  την έχουμε κρυμμένη μέσα μας», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΥΘΥΤΑ, την οποία προσυπογράφουμε…
Εξάλλου όταν δίνουμε αίμα, ουσιαστικά προσφέρουμε 10 λεπτά από τη ζωή μας, για έναν συνάνθρωπό μας, που το έχει πραγματικά ανάγκη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: