Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Απάντηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Η. Διώτη "… δεν έχει εγγειοβελτιωτικό χαρακτήρα»!"

DEN_EXEI_EGGEIOBELTIOTIKO


Η οριστική μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας του Δίου, που είχε κατατεθεί προς την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ προς ένταξη στο μέτρο 125Α του προγράμματος ΠΑΑ 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», δεν προτάθηκε τελικά να ενταχθεί, γιατί η υπηρεσία έκρινε ότι δεν έχει εγγειοβελτιωτικό χαρακτήρα.
Τα παραπάνω τονίζει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, λίγο μετά την επίσκεψή της στους πληγέντες από τις πλημμύρες του περασμένου Οκτωβρίου δήμους Πέτρας και Δίου της Πιερίας.
Όσο αφορά τις αποζημιώσεις, η υπουργός διαβεβαιώνει τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων των καλυπτόμενων από τον ΕΛΓΑ ζημιών που προξενήθηκαν από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις-πλημμύρες σε διάφορες καλλιέργειες των δήμων Δήμου και Πέτρας και πως οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς το συντομότερο δυνατό.
Για τις μη καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές, που προκλήθηκαν όμως ....από το ίδιο αίτιο,
η υπουργός απαντά ότι «εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτεί ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, αριθμ. 281245/8.04.2008 ΚΥΑ (ΦΕΚ 628/Β) και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις Κρατικές Ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας 2007-13 (2006/C319/ΕΚ), θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών ενισχύσεων, αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε.».
Αν πλήρωνε για υποδομές δεν θα πλήρωνε για ζημιές
«Αν μη τι άλλο, είναι καλό ότι έχει μπει μια σειρά στο θέμα των αποζημιώσεων για τις μεγάλες καταστροφές του Οκτωβρίου», επισημαίνει, σχολιάζοντας την απάντηση της υπουργού, η κ. Διώτη.
«Όμως», προσθέτει, «η μη ένταξη της τόσο χρήσιμης για την αντιπλημμυρική προστασία του δήμου Δίου μελέτης, στο ΠΑΑ 2007-13 Αλ. Μπαλτατζής, που θα έχει συνέπεια τη μη κατασκευή ζωτικής σημασίας έργων, απλά θα διαιωνίσει το πρόβλημα και η περιοχή κάθε φορά θα πνίγεται και ο ΕΛΓΑ θα καλείται διαρκώς να πληρώνει αποζημιώσεις ζημιών. Όσο εντείνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι ζημιές θα είναι όλο και μεγαλύτερες».
«Αλήθεια», τονίζει, «συμφέρει το υπουργείο οι αγρότες διαρκώς να αντιμετωπίζουν καταστροφές και το ίδιο να πληρώνει διαρκώς αποζημιώσεις;».
Είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα, που μάλλον πρέπει να ερευνηθεί και να απαντηθεί, αφού ο δήμος Δίου την τελευταία δεκαετία έχει βρεθεί αρκετές φορές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων.(Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: