Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Διαβεβαιώσεις Παπακωνσταντίνου για έλλειμμα στο 8,7%

ΤΕΤΑΡΤΗ 16-12-2009

"Η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει οτιδήποτε χρειάζεται για να θέσει το δημόσιο έλλειμμα υπό έλεγχο και να ξεκινήσει τη μακρά διαδικασία αποκατάστασης της αξιοπιστίας της στις διεθνείς αγορές", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Financial Times, ενώ έκανε λόγο για "επιθετική μείωση του ελλείμματος στο 8,7%".
Ο ίδιος τόνισε ότι "το ελληνικό σχέδιο μείωσης του ελλείμματος είναι πιο επιθετικό από αυτό της Ιρλανδίας", αποδεχόμενος ότι " τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν έχουν ακόμα πείσει τις αγορές ή τους οίκους αξιολόγησης". Πρόσθεσε ότι "υπάρχει χρόνος μέχρι το Μάρτιο", οπότε η κυβέρνηση θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, "προκειμένου να πειστούν όλοι ότι τα μέτρα θα είναι επιτυχή".
Υπογράμμισε ότι "η αποκατάσταση της αξιοπιστίας παίρνει...... χρόνο και το παράθυρο ευκαιρίας είναι πολύ μικρό. Η αλήθεια είναι ότι μπορείς να πεις διάφορα, αλλά λίγα είναι αυτά που μπορούν να γίνουν άμεσα".
Ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι ανησυχίες για την ανάγκη προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ ή την ΕΕ για προσωρινή οικονομική βοήθεια θα εξανεμιστούν και πρόσθεσε: "Είναι στο χέρι μας να αποτύχουμε ή να επιτύχουμε".
Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν βασίζεται στις εγγυήσεις αποτροπής της χρεοκοπίας των χωρών μελών της ευρωζώνης, αλλά "πριν η Ελλάδα χρειαστεί να κινηθεί προς τις διεθνείς αγορές το επόμενο έτος, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει δείξει ότι έχει προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στους μισθούς του δημοσίου, ότι έχει αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των συνδικάτων, ότι έχει προστατέψει τα φτωχότερα νοικοκυριά και ότι έχει αρχίσει να ωφελείται από την αύξηση των φορολογικών εσόδων".
Σε συνέντευξή του στο Reuters o κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι τον Ιανουάριο του 2010 η Ελλάδα θα προχωρήσει στο δανεισμό περίπου 52-53 δισ. ευρώ, ποσό που αντανακλά περίπου το 10% των συνολικών δανειακών αναγκών της για το 2010. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το 25% του συνολικού δανειακού προγράμματος θα εκτελεστεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Κατά τα λοιπά, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη βρετανική πρωτεύουσα, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg και στο περιοδικό Economist τα σχέδια της κυβέρνησης για περιορισμό του ελλείμματος. Στη συνέχεια αναμένεται να παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με θεσμικούς επενδυτές, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί με το βρετανό ομόλογό του, Άλιστερ Ντάρλινγκ.
Συνάντηση με Κριστίν Λαγκάρντ
Την Τρίτη ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε συνάντηση με τη γαλλίδα ομόλογό Κριστίν Λαγκάρντ. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν πιστεύει πως θα υπάρξει υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από άλλο οίκο αξιολόγησης. Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι οι τραπεζίτες θα δεχθούν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και ειδικά αυτά που αφορούν στα μπόνους απάντησε: "Δεν τίθεται θέμα εάν τα αποδέχονται ή όχι".
Ο Γ. Παπανδρέου στο BBC
Αποφασισμένος να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της οικονομίας και να συγκρουστεί με τη συστηματική διαφθορά εμφανίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο ΒΒC. "Γνωρίζουμε ότι έχουμε υπερχρεωθεί και πως θα το πληρώσουμε αλλά αυτό θέλουμε να γίνει με δίκαιο και ισότιμο τρόπο προστατεύοντας τους χαμηλόμισθους", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.(nooz.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: