Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Αμαρτίες βουλευτών παιδεύουσι … stagers

Έξω από τους δήμους και τη Νομαρχία Πιερίας δεκάδες συμβασιούχοι των προγραμμάτων stage, που δούλευαν ανασφάλιστοι, με μισθό που δεν ξεπερνούσε μικτά τα 600 ευρώ
Τελικά φαίνεται ότι ικανοποιείται, και με το παραπάνω, το αίτημα που έχει θέσει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πιερίας τον περασμένο Αύγουστο προς τον τότε Διοικητή του ΟΑΕΔ, για περιορισμό των προσλήψεων μέσω των επιδοτούμενων από τη Ε.Ε προγραμμάτων stage στους ΟΤΑ, προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. Ο νέος υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε προχθές πως καταργούνται τα stage σε δήμους, νομαρχίες και σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου.
DHMARXOS_ELAFINASΠάνω από 30 στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, καμιά 20ριά στο δήμο Κατερίνης, περίπου άλλοι τόσοι στο δήμο Δίου, 15 στο δήμο Πέτρας, 13 στο δήμο Αιγινίου … και πάει λέγοντας με τους δήμους του νομού, που καλοδέχονταν τους συστημένους από γραφεία βουλευτικά, κατά κύριο λόγο, stagers, αφού, όπως είπε και ο δήμαρχος Ελαφίνας Πασχάλης Κατσάρας, «δεν μας κόστιζαν και τίποτε».
Στον μικρό του δήμο, που απασχολεί μόλις 12 μόνιμους υπαλλήλους, έχει σήμερα 2 stagers,  αλλά έχουν περάσει, κατά καιρούς, αρκετοί. «Έρχονταν μια ωραία πρωία», είπε ο κ. Κατσάρας, «με μια σύμβαση από τα κεντρικά του ΟΑΕΔ και καταλάβαινες αμέσως ποιο βουλευτικό γραφείο τους …τακτοποίησε».
Διψήφιος αριθμός, 13 συνολικά, stagers απασχολούνται σήμερα στο δήμο Αιγινίου. Οι 9 συμπληρώνουν τον Γενάρη το 24μηνο της σύμβασής τους. Οι 4 προσελήφθησαν με 18μηνες συμβάσεις, 20 μόλις μέρες πριν τις εκλογές. Κι αυτοί, ίσως να μην προλάβουν να εκτίσουν την ποινή τους (διότι περί ποινής πρόκειται όταν υποχρεώνεσαι να εκλιπαρείς για μια δουλειά ολίγων μηνών, χωρίς ασφάλεια και απολαβές πείνας), καθότι αυτές οι συμβάσεις δεν αποκλείεται και να ακυρωθούν.
DHMARXOS_AIGINIOYΠόσοι απ’ τους stagers καλύπτουν πραγματικές ανάγκες; Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αιγινίου Βασίλη Κοντό, οι 7 ή οι 8. «Έτσι κι αλλιώς», μας είπε και ο ίδιος, «η επιλογή τους δεν έγινε από το δήμο, αλλά από τα βουλευτικά γραφεία». Όπως μας εκμυστηρεύτηκε, ο ίδιος ζητούσε να υπάρχει τουλάχιστον μια συνεννόηση για τις ειδικότητες που είχε ανάγκη ο δήμος, έτσι ώστε να μην κάθονται άπραγοι οι προσωρινοί συμβασιούχοι υπάλληλοι και να αποκτούν και εργασιακή εμπειρία.

DHMARXOS_diouΤο πρόβλημα βέβαια ήταν τι είδους ειδικότητες έστελναν τα βουλευτικά γραφεία. Οι περισσότεροι από τους 20 stagers του δήμου Δίου για παράδειγμα, ήταν απλά απόφοιτοι Λυκείου, δηλαδή, ανειδίκευτοι που, κατά πως μας είπε ο δήμαρχος Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος, «έρχονταν με το φακελάκι στη μασχάλη».
Έτσι, «και να φύγουν», παρατήρησε ο δήμαρχος, «δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου», παρότι ο αριθμός τους αγγίζει το ½ των μονίμων υπαλλήλων του δήμου.
Πανελλαδικά ο αριθμός των stagers που απασχολούνται στους ΟΤΑ, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, είναι περίπου 8.000. Παρόλο που δεν είναι γνωστός ο ακριβής συνολικός αριθμός των εργαζομένων με καθεστώς stage εικάζεται ότι άλλοι 9.000 βρίσκονται στα νοσοκομεία, 4.000 στα υπουργεία Απασχόλησης και Δικαιοσύνης, 2.000 στη ΔΕΗ, 2.000 σε τομείς πολιτιστικής κληρονομιάς και 600 (ανασφάλιστοι εργαζόμενοι) στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, στο ΙΚΑ.
Αναλογικά, έχει και η Πιερία τους δικούς της stagers σε υπηρεσίες του νομού, ενώ με stage έχουν καλυφθεί κάποιες από τις μεγάλες ανάγκες των Δικαστηρίων Κατερίνης.
Σε βάρος τους έχουν επενδύσει θητείες όχι μόνο οι βουλευτές του απελθόντος κόμματος, αλλά και του σημερινού, το οποίο είχε πρωτοεφαρμόσει (το 1996) τα προγράμματα stage στο δημόσιο και στην αυτοδιοίκηση.

Προσλήψεις ανέργων στους ΟΤΑ, από το πρόγραμμα ΟΑΕΔ-ΚΕΔΚΕ
Ακυρώνονται
Τέλος και στο πρόγραμμα απασχόλησης 20.000 ανέργων στους ΟΤΑ για 36 μήνες, το οποίο είχε επεξεργαστεί ο ΟΕΑΔ με την ΚΕΔΚΕ και από το οποίο το μερίδιο των δήμων της Πιερίας ήταν 295 θέσεις, βάζει η κυβέρνηση.
Δεν φαίνεται πάντως ότι θα τα βάψουν και μαύρα οι δήμαρχοι του νομού, καθώς όπως λένε, πάλι άλλοι θα επέλεγαν γι’ αυτούς, αφήνοντάς τους μάλιστα να πληρώσουν και το λογαριασμό.
«Κοροϊδία» χαρακτηρίζει το πρόγραμμα ο δήμαρχος Ελαφίνας, στον δήμο του οποίου η ΚΕΔΚΕ επιμέρισε 18 προσλήψεις. «Δεν ήταν σοβαρή υπόθεση», υποστηρίζει, «αφού θα επιλέγονταν από τον ΟΑΕΔ, που θα πλήρωνε τα 400 ευρώ κι οι δήμοι θα πλήρωναν μέχρι τα υπόλοιπα 1200. Μα έτσι, με τα λεφτά μου, προκηρύσσω τις θέσεις που θέλω αξιοκρατικά και προσλαμβάνω και τις ειδικότητες που χρειάζομαι».
Στο δήμο Δίου αναλογούσαν 27 προσλήψεις αλλά, «αχρείαστοι», λέει ο δήμαρχος Δίου, «ειδικά αφού δεν θα τους επιλέγαμε εμείς».
Μόνο ο δήμαρχος Αιγινίου θεωρεί ότι η ακύρωση του προγράμματος είναι σοβαρό πλήγμα.
«Θα μας κόψει τα πόδια αν δεν προχωρήσει το πρόγραμμα», λέει ο δήμαρχος που περίμενε να καλυφθούν 12 θέσεις, συγκεκριμένων όμως, τονίζει, ειδικοτήτων, όπως μπογιατζήδες και οικοδόμοι. Και ο ίδιος πάντως, επισημαίνει ότι το κύριο βάρος τους κόστους των προσλήψεων θα το επωμίζονταν οι δήμοι και προσθέτει: «αν ακυρωθεί το πρόγραμμα, τότε να μας επιστρέψουν τα λεφτά».
Να σημειωθεί ότι τη μερίδα του λέοντος (εάν προχωρούσε το πρόγραμμα) θα την είχε ο δήμος Κατερίνης με 108 προσλήψεις.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: