Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

"Ξυλοδαρμός 17χρονου μετανάστη στην Παγανή"


SABBATO 24 OKTVBRIOY 2009

Επίσημη καταγγελία παραδόθηκε το μεσημέρι στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για ξυλοδαρμό το βράδυ της Πέμπτης (22/10) στο Κέντρο Κράτησης Παγανής Μυτιλήνης,  λίγο μετά την αναχώρηση του υφυπουργού Σπύρου Βούγια.
Στην καταγγελία, που υπογράφεται επώνυμα από 47 κρατουμένους του Κέντρου και συνοδεύεται από σχετική ιατρική διάγνωση, γίνεται αναφορά στον βαρύ ξυλοδαρμό 17χρονου κρατουμένου.
Σύμφωνα με την καταγγελία, λίγο μετά την αναχώρηση του υφυπουργού, διατάχθηκε..... η απελευθέρωση κάποιων κρατουμένων.
Οι διαφορετικές «ταχύτητες» στην απελευθέρωση κρατουμένων έχουν υπάρξει πολλές φορές αιτία για εξεγέρσεις στο Κέντρο Κράτησης. Σε όσους υποβάλλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο, ως «παραδειγματική τιμωρία» επιβάλλεται κράτηση τριών μηνών και πλέον, σύμφωνα με την καταγγελία.  Αντίθετα, όσοι δεν υποβάλλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο, απελευθερώνονται σε μικρότερα χρονικά διαστήματα.
Μετά την απελευθέρωση «νέων» σχετικά κρατουμένων, οι παλαιότεροι (που είναι και αιτούντες πολιτικό άσυλο) αντέδρασαν.
Πρόσφυγες από το Ιράκ, το Ιράν και το Αφγανιστάν -που κρατούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα- αντέδρασαν βάζοντας φωτιά σε στρώματα μέσα στο θάλαμο. Όταν ο καπνός άρχισε να γεμίζει το χώρο, οι κρατούμενοι του διπλανού θαλάμου (οι δύο θάλαμοι «επικοινωνούν» με ένα άνοιγμα στον τοίχο) ζήτησαν να προαυλισθούν, διότι δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν από τις αναθυμιάσεις.
Οι αστυνομικοί τους πλησίασαν με γκλομπ, τους απειλούσαν και έκαναν προσβλητικές χειρονομίες, όπως αναφέρεται στην καταγγελία.
Όταν οι αναθυμιάσεις έγιναν ιδιαίτερα έντονες, οι αστυνομικοί άνοιξαν την πόρτα του θαλάμου των εξεγερμένων. Την άνοιξαν, όμως, τόσο, ώστε να περνά μόνο ένα άτομο τη φορά, το οποίο χτυπούσαν με γκλομπ όταν έβγαινε έξω, σύμφωνα με την καταγγελία.
Στο τέλος, τέσσερις αστυνομικοί έπιασαν έναν 17χρονο και άρχισαν να τον ξυλοκοπούν επί μισή ώρα. Το παιδί λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Η ιατροδικαστής αρχικά πιστοποίησε προφορικά ότι είχε κακώσεις, αλλά είπε ότι βεβαίωση θα δώσει μόνο στην Αστυνομία, αναφέρεται στην καταγγελία. Προστίθεται ότι τελικά, υπήρξε διάγνωση από την Αστυνομία, όπου αναφέρονται σοβαρές κακώσεις στο κεφάλι, την πλάτη, τη μέση και τα χέρια.(nooz.gr)

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: