Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Ριζικές αλλαγές

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009
Συμμετοχή των πολιτών για τη νέα διακυβέρνηση της χώρας ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου
Ριζικές αλλαγές
Για τετραετία γεμάτη δυσκολίες και προκλήσεις έκανε λόγο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου μιλώντας χθες στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις θα τηρηθούν, ανεξαρτήτως των όποιων πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε για γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τον βουλευτή Ξάνθης Σωκράτη Ξυνίδη και εξήρε το ρόλο και το έργο του Γιάννη Ραγκούση στη θέση του γραμματέα.
Για μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ο κ. Παπανδρέου πρότεινε αλφαβητικά τους Νίκο Ανδρουλάκη, Τόνια Αντωνίου, Κώστα Ασκούνη, Πάρη Κουκουλόπουλο, Γιάννη Κουτσούκο, Δημήτρη Κουσελά, Γιάννη Μίχα, Πετρούλα Ντελεδήμου, Μανώλη Όθωνα, Παντελή Οικονόμου, Μαρία Παυλίδου, Συλβάνα Ράπτη, Κώστα Τάτση και Έφη Χαλάτση.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι .......θα τηρήθουν στο ακέραιο οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων, ανεξάρτητα, όπως επεσήμανε, από πιέσεις και από όποιες δυσκολίες υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Έχουμε μπροστά μας μια τετραετία γεμάτη δυσκολίες, γεμάτη προκλήσεις. Ήδη αρχίσαμε να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου.
Για τα Stage είπε ότι είναι χρήσιμο εργαλείο για τους νέους, ως μέθοδος μαθητείας και όχι ως εργαλείο για το εμπόριο ψυχών και την εξασφάλιση πολιτικής πελατείας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο δύσκολο στοίχημα της κυβέρνησης, το οποίο είναι η άμεση αντιμετώπιση της κρίσης θεσμών, αξιών και της οικονομίας.
«Έχουμε μπροστά μας μια τετραετία γεμάτη δυσκολίες γεμάτη προκλήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε στις πρώτες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης (συγχωνεύσεις, δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος, δημόσια διαβούλευση, περιορισμός της σπατάλης κλπ) που αποδεικνύουν τη θέλησή της να κάνει τομές.
Τόνισε, επίσης, ότι το τεράστιο έλλειμμα που άφησε πίσω η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είναι ανεξήγητο: Η εκτίναξή του, όπως ανέφερε, προήλθε από τις πελατειακές πρακτικές διακυβέρνησης, τις σπατάλες, την απουσία ελέγχου, τη διαφάνεια. Σε αυτές τις λογικές βάζουμε τέρμα, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε θέματα διαφάνειας, στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, στην ενίσχυση της Βουλής και του ρόλου του βουλευτή και στο πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ. Επεσήμανε δε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η καθιέρωση της διαφάνειας παντού.
Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι σύντομα ξεκινά με τους συναρμόδιους υπουργούς επίσημο διάλογο και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία. «Στόχος, η δημιουργία πλατιάς συναίνεσης και συμμαχίας για τις τομές που έχουμε μπροστά μας» εξήγησε.
Για τις σχέσεις κόμματος-κυβέρνησης, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εμπνέει, να καθοδηγεί και να ελέγχει την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος, την οποία χαρακτήρισε μεγάλη τομή στη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και πρώτο μεγάλο βήμα για τη διοικητική μεταρρύθμιση όλης της χώρας.
Ως στίγμα αυτής της φιλοσοφίας ο πρωθυπουργός ανέφερε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη στελέχωση των γενικών γραμματειών των υπουργείων.
Στάθηκε επίσης στο ρόλο του κράτους και στον περιορισμό της κρατικής σπατάλης και ανέφερε ως παράδειγμα τη μείωση του στόλου των κρατικών αυτοκινήτων και τον περιορισμό του αριθμού των αστυνομικών για τα πολιτικά πρόσωπα.
Στη δική του ομιλία, ο απερχόμενος γραμματέας του κόμματος Γιάννης Ραγκούσης μίλησε για ιστορική νίκη του κόμματος και για «τρίτο Οκτώβρη» που έδειξε που έδειξε «την αποφασιστικότητα του Ελληνικού λαού να αλλάξει πορεία η χώρα».
Ο γενικός διευθυντής του κόμματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την λειτουργική αναβάθμιση του κόμματος και τόνισε ότι «το 2010 η αναβάθμιση θα είναι σε τέτοιο βαθμό, ώστε θα είμαστε το παράδειγμα προς μίμηση από όλα τα κόμματα».
Ο γραμματέας της ΚΟ Χρήστος Παπουτσής τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει εντολή να αλλάξει την πορεία της χώρας και προέβλεψε ότι «οι αντιστάσεις θα είναι ισχυρές».
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: