Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Σε περιφέρειες και δήμους - Με ταχείς διαδικασίες προχωράει η Κυβέρνηση στον "Καποδίστρια ΙΙ - " Η πρόταση για την Πιερία

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009


Με νέο διοικητικό χάρτη στοχεύει η κυβέρνηση να πάει στις εκλογές του 2010 για την αυτοδιοίκηση, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Ο «Καποδίστριας 2» προωθείται με ταχύτατες διαδικασίες και προβλέπει μείωση των Δήμων από 1034 σε 350 και των Περιφερειών από 13 σε 7 μετά από δημόσια διαβούλευση με την ΚΕΔΚΕ τις ΤΕΔΚ και την Κοινωνία των Πολιτών. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2010 από τον υπουργό Εσωτερικών. Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός ισχυρού επιτελικού κράτους, με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, ισχυρή αυτοδιοίκηση με μέσα και πόρους.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά  καταργούνται οριστικά οι 120 υφιστάμενες κοινότητες, ενώ τα ονόματα των νέων δήμων θα προκύψουν μετά από διάλογο μεταξύ υπουργείου-ΚΕΔΚΕ-Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων και των συνενούμενων δήμων. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η αλλαγή του εκλογικού νόμου με διπλό τρόπο εκλογής βουλευτών (με σταυρό στις .....μονοεδρικές και λίστα στις ευρείες περιφέρειες).
Η πρόταση για την Πιερία
Όσον αφορά την περιοχή μας, ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία μιας περιφέρειας που θα περιλαμβάνει, όπως είχε ανακοινωθεί και παλαιότερα, και τους νομούς Πέλλας και Πιερίας
Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε πρόταση που είχε δει το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Νοέμβριο και πριν «παγώσει» το σχέδιο μεταρρύθμισης στους δήμους από την κυβέρνηση της Ν.Δ. προέβλεπε για την Πιερία 3 δήμους.
Προέβλεπε τη συνένωση των δήμων Αν.Ολύμπου, Δίου και Λιτοχώρου σε έναν δήμο. Επίσης, τη συνένωση των δήμων Κατερίνης, Ελαφίνας, Κορινού, Παραλίας, Πέτρας, Πιερίων. Και έναν τρίτο που θα αποτελείται από τους δήμους Αιγινίου, Κολινδρού, Μεθώνης, Πύδνας.
Απέχει κατά πολύ βέβαια αυτός ο σχεδιασμός από τις θέσεις που έχουν εκφράσει κατά καιρούς οι δήμαρχοι της Πιερίας, αν και υπάρχουν και αρκετά κοινά σημεία.

(ΤΟΠΙΚΗ)
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: