Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Εντολή

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Αρχές και κατευθύνσεις για το κυβερνητικό έργο έδωσε ο Γ.Παπανδρέου

Εντολή

"αλλαγής"

Τις βασικές αρχές και τις κατευθύνσεις βάσει των οποίων θα πορευθεί η κυβέρνηση παρουσίασε στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου. «Είμαστε οι καταλύτες της αλλαγής και όχι οι απολογητές της εξουσίας» ήταν το κεντρικό μήνυμά του.

Στη διάρκεια της πρώτης πανηγυρικής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλο εκ δεξιών και τον πρώτο τη τάξει υπουργό Εσωτερικών Γ.Ραγκούση εξ αριστερών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όσο μεγάλη ήταν η νίκη του ΠΑΣΟΚ, τόσο βαριά είναι η ευθύνη για να προχωρήσουν οι ανατροπές που έχει ανάγκη η χώρα, για να επιβιώσει.

«Έχουμε λάβει εντολή ανατροπής από τη στασιμότητα και την παρακμή», τόνισε. Μίλησε για «επίμονη και επίπονη» σύγκρουση με τη διαφθορά και επισήμανε ότι η κυβέρνηση σε αυτόν τον αγώνα έχει στο πλευρό της τον πολίτη, «αρκεί να δει ότι το παλεύουμε».

Ο Γ.Παπανδρέου επισήμανε ότι στο επίκεντρο τίθεται η αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης και των σχέσεων της πολιτείας με τον πολίτη και τόνισε: «Είμαστε εδώ για να αναδείξουμε τα προβλήματα και όχι για να τα κρύψουμε. Θα τα αναδείξουμε για να τα λύσουμε, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς. Δεν είμαστε απολογητές για την κατάσταση της διοίκησης, ούτε θα επιρρίπτουμε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. Είμαστε οι ενδιάμεσοι του πολίτη και της διοίκησης. Είμαστε αντιεξουσιαστές της εξουσίας».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για χρηστή και αξιόπιστη διακυβέρνηση, ειδικά σε σχέση με τα χρήματα του πολίτη, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν δύσκολο αγώνα, καθώς «έχουμε εθίσει τον κρατικό μηχανισμό να λειτουργεί με αδιαφάνεια και η διαφθορά έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας».

Επιπλέον, τόνισε ότι βασική αρχή της κυβέρνησης είναι η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη και η λειτουργία της διοίκησης υπέρ όλων των Ελλήνων, χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις.

Όσον αφορά στη λειτουργία της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για λογοδοσία, τόσο απέναντι στη Βουλή όσο και τις ανεξάρτητες αρχές, και σημείωσε ότι το τυπικά νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Επίσης, κάλεσε τα μέλη της κυβέρνησής του να αξιοποιήσουν κάθε άξιο στέλεχος και να αποδείξουν στην πράξη ότι η αξιοκρατία είναι βασική αρχή του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά βασικών αξιών, με γνώμονα τις οποίες θα πορευθεί η κυβέρνηση:

-Πρώτα ο πολίτης
-Πάνω από όλα το δημόσιο συμφέρον και ο σεβασμός στον πλούτο της χώρας
-Διαφάνεια παντού
-Διαβούλευση και συμμετοχή, ώστε να προχωρήσει η κυβέρνηση στο έργο της στη βάση μιας εθνικής κοινωνικής συναίνεσης
-Αξιοκρατία. «Τέλος στο ρουσφέτι και το βόλεμα. Δεν θα αντικαταστήσουμε το 'γαλάζιο' κράτος με ένα 'πράσινο'» είπε χαρακτηριστικά.
-Αξιολόγηση και λογοδοσία
-Αλληλεγγύη
-Τήρηση αρχών δεοντολογίας.

Ειδικότερα, για τις αρχές της δεοντολογίας σημείωσε ότι πρέπει να τηρούνται απέναντι: στη Βουλή -με συνεχή ενημέρωσή της-, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στους διορισμούς συμβούλων, στο αντικειμενικό χειρισμό των κρατικών λειτουργών, καθώς και στο διαχωρισμό της υπουργικής και κομματικής δράσης.

Σημείωσε ότι στόχος είναι να ανακτήσουν το κύρος τους οι δημοκρατικοί θεσμοί της χώρας, η Βουλή, η Δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ και οι ανεξάρτητες αρχές. Ειδικότερα, για τις σχέσεις με τις ανεξάρτητες αρχές, ο Γ.Παπανδρέου έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, καλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Συνήγορο του Πολίτη Γ.Καμίνη, για να καταθέσει τα βασικά του συμπεράσματα για τα προβλήματα που δημιουργούνται στις σχέσεις του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στην κρισιμότητα των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, που μεταξύ άλλων είναι: να μπει μαχαίρι στη σπατάλη, να αναθερμανθεί και να τονωθεί η οικονομία, να υπάρξει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, να καταρτισθεί νέος εκλογικός νόμος, να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο του Πόθεν Έσχες, να υπάρξει αποκέντρωση, να υπάρξει διαφάνεια.

Όσον αφορά στις άμεσες ενέργειες των μελών της νέας κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε εντός μίας εβδομάδας καταγραφή των προβλημάτων ανά υπουργείο και κατάθεση σχεδίου προτεραιοτήτων, κάτι που θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Επίσης, ζήτησε να καταργηθούν όλες οι επιτροπές και να αξιολογηθεί το έργο τους. Εφόσον, κριθεί ότι οι επιτροπές τελούν απολύτως απαραίτητο έργο, τότε θα επανασυσταθούν.

Ο πρωθυπουργός κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Αλλάζουμε σελίδα, σε μια εθνική προσπάθεια. Είστε υπουργοί της αλλαγής. Μαζί με τους πολίτες θα γράψουμε τις επόμενες σελίδες της Ιστορίας της χώρας».

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: