Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Δέσμευση κατά κακοδιαχείρισης και διαφθοράς στο Δημόσιο

ΠΕΜΠΤΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να καταγραφούν τα βασικά και μείζονα προβλήματα των υπουργείων , ώστε την επόμενη εβδομάδα σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου να αποσαφηνισθούν οι προτεραιότητες.

Πολιτική ρήξεων, τομών και συγκρούσεων με κάθε κατεστημένη αντίληψη και αναχρονιστική νοοτροπία που κρατά το δημόσιο τομέα και συνεπώς και το κράτος καθηλωμένο στο τέλμα της αναποτελεσματικότητας, της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης, περιέγραψε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, με την ομιλία του, χθες στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.


Με την ομιλία του -κάθε άλλο παρά πανηγυρική- ο κ. Παπανδρέου αποσαφήνισε και διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση, ότι θεωρεί την αναμόρφωση του κράτους έργο ίσης σπουδαιότητας και σημασίας με την ανάταξη της οικονομίας, καθώς έχει απόλυτη συνείδηση της πραγματικότητας ότι χωρίς ισχυρό, λειτουργικό, αποτελεσματικό κράτος και δημόσιο τομέα κανένα αποτέλεσμα στην οικονομία δεν θα έχει διάρκεια.

Τόνισε προς τους υπουργούς, ότι «είμαστε καταλύτες της αλλαγής, όχι οι απολογητές της εξουσίας».

Ζήτησε απόλυτο σεβασμό στα χρήματα του ελληνικού λαού, σωστή, χρηστή και δίκαιη αξιοποίησή τους, επισημαίνοντας ότι ο αγώνας θα είναι «σκληρός και δύσκολος, σε μια δημόσια διοίκηση, την οποία εθίσαμε να λειτουργεί με αδιαφάνεια, με πελατειακές σπατάλες από τις προσλήψεις, τις μεταθέσεις, τις κομματικές επιτροπές, μέχρι και τις προμήθειες στο Δημόσιο», και τονίζοντας πως «η εκτεταμένη διαφθορά έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας», διακήρυξε: «Θα συγκρουσθούμε, επίμονα και συστηματικά, με αντιλήψεις και πρακτικές βαθιά ριζωμένες στο ελληνικό κράτος, δυστυχώς, και ευρύτερα στην κοινωνία».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε στους υπουργούς του ότι «δεν απολογούμαστε για τα προβλήματα των υπουργείων μας. Δεν κρύβουμε κάτω από το χαλί τα κακώς κείμενα, ούτε τα φορτώνουμε σε άλλους.

Αλλά τα αναδεικνύουμε καθημερινά, για να τα χτυπήσουμε και για να δώσουμε λύσεις» και επέμεινε πως «η σωστή ανάδειξη και περιγραφή, ο σωστός ορισμός του προβλήματος, είναι και το ήμισυ της λύσης του».

Ζήτησε συνεχή διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και με τους δημοσίους υπαλλήλους και διακήρυξε το αυτονόητο, ότι οι υπουργοί εκπροσωπούν τον πολίτη, τα ατομικά του δικαιώματα, αλλά και το συλλογικό δημόσιο συμφέρον προς τη διοίκηση και όχι το αντίστροφο.

Ο Γ. Παπανδρέου προς τον Συνήγορο του Πολίτη

«Δεν είμαστε απολογητές της διοικητικής εξουσίας προς τον πολίτη. Θα μας ήθελε ο πολίτης ως αντιεξουσιαστές στην εξουσία», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να καταγράψουν τα βασικά και μείζονα προβλήματα των υπουργείων τους, ώστε την επόμενη εβδομάδα σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου να αποσαφηνισθούν οι προτεραιότητες στη δράση των υπουργών.

Τόνισε πως η κυβέρνηση θα πορευτεί με ξεκάθαρες αρχές:

- Πρώτα ο πολίτης.

- Το δημόσιο συμφέρον πάνω απ' όλα.

- Διαφάνεια παντού, σε όλες τις αποφάσεις, στη διαχείριση και του τελευταίου ευρώ.

- Διαβούλευση και συμμετοχή. Η αλλαγή δεν θα γίνει με άνωθεν διατάγματα.

- Αξιοκρατία στο Δημόσιο. Τέρμα στο ρουσφέτι και στο βόλεμα των κάθε λογής «κολλητών».

- Αξιολόγηση παντού. Λογοδοσία, έλεγχος, διάκριση εξουσιών παντού. Αλληλεγγύη με το συνάνθρωπο και τήρηση αρχών δεοντολογίας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης, ενημερώνοντας τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, τόνισε πως αναλαμβάνουν μια Δημόσια Διοίκηση «ευνουχισμένη, φοβισμένη και ευθυνόφοβη».

Κάλεσε τους υπουργούς να τηρήσουν αυστηρά τους κανόνες δεοντολογία: Στις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στους διορισμούς συμβούλων και άλλων προσώπων σε θέσεις πολιτικού χαρακτήρα, στις σχέσεις με τους κρατικούς λειτουργούς και τους δημοσίους υπαλλήλους, στη διάκριση μεταξύ υπουργικής και κομματικής δράσης.

Επανέλαβε τις προγραμματικές δεσμεύσεις του, όπως αποτυπώνονται στα πέντε νομοσχέδια που θα προωθηθούν αμέσως στη Βουλή για ψήφιση και τονίζοντας την ανάγκη για νοικοκύρεμα της οικονομίας, κάλεσε τους υπουργούς να ζητήσουν -ως πρώτο μέτρο συμμαζέματος της κατάστασης- τις παραιτήσεις όλων των Επιτροπών, καθώς «υπάρχουν τεράστια ποσά που ξοδεύονται ουσιαστικά για κομματικής φύσης επιτροπές, με παχυλές αμοιβές».

Ομιλία του Συνήγορου του Πολίτη Γ. Καμίνη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης, ενημερώνοντας τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, τόνισε πως αναλαμβάνουν μια δημόσια διοίκηση «ευνουχισμένη, φοβισμένη και ευθυνόφοβη», καλώντας τους όμως να επιδείξουν εμπιστοσύνη σε όσα άξια στελέχη της υπάρχουν, αλλά και καταγγέλλοντας ότι η Αρχή της οποίας προΐσταται «εστερείτο θεσμικών συνομιλητών, καθώς οι προτάσεις της δεν εισακούγονταν, επειδή συχνά έθεταν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων».

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: