Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

«Υπάρχει όμως και καταστατικό» «Ναι» και από Ντόρα στην εκλογή προέδρου από τη βάση

ΠΕΜΠΤΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 - NAFTEMPORIKI.GR
«Εχω ταχθεί υπέρ της εκλογής προέδρου από τη βάση, αλλά έχουμε καταστατικό και τα καταστατικά δεν είναι κουρελόχαρτα», παρατήρησε χαρακτηριστικά η κα Μπακογιάννη.

Υπέρ της εκλογής προέδρου από τη βάση της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας όμως πως υπάρχει καταστατικό και αυτό πρέπει να εφαρμοστεί. «Οιαδήποτε συμφωνία για ενίσχυση του εκλεκτορικού σώματος, θα με βρει σύμφωνη», ξεκαθάρισε. Δημοκρατική κατάκτηση χαρακτήρισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος την εκλογή προέδρου από τη βάση.

Ντ. Μπακογιάννη: Εχουμε καταστατικό και τα καταστατικά δεν είναι κουρελόχαρτα

«Η ΝΔ υπέστη μία μεγάλη ήττα και είναι λογικό να υπάρχει προβληματισμός και εντάσεις, αλλά δεν πρέπει να χάσουμε το στόχο μας. Στόχος είναι να ανασυγκροτήσουμε ταχύτατα την παράταξη ώστε να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας ως μια ισχυρή αξιωματική αντιπολιτευση», τόνισε στην αρχή της δήλωσής της η κ. Μπακογιάννη.

«Από το 2000 έχω ταχθεί υπέρ της εκλογής του προέδρου από τη βάση, αλλά στη ΝΔ έχουμε καταστατικό και τα καταστατικά των κομμάτων δεν είναι κουρελόχαρτα για να αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής έχει ουσιαστικά ξεκινήσει με βάση το καταστατικό μια διαδικασία Συνεδρίου», ωστόσο, «οιαδήποτε συμφωνία υπάρξει για ενίσχυση του εκλεκτορικού σώματος, ώστε να ακουστεί δυνατότερα η φωνή της εκλογικής βάσης, θα με βρει σύμφωνη», υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.

Δ. Αβραμόπουλος: Για πρώτη φορά να συμμετέχουν όλοι οι φίλοι της ΝΔ

Δ. Αβραμόπουλος: Ενωμένοι να προχωρήσουμε μπροστά

Aπό την πλευρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέλαβε για μία ακόμη φορά την πρότασή του για εκλογή προέδρου από τη βάση, τονίζοντας πως μια ενδεχόμενη συμμετοχή όλων των φίλων της παράταξης στην ψηφοφορία θα αποτελέσει «δημοκρατική κατάκτηση».

Μετά από συνάντηση που είχε στη Ρηγίλλης με τον Κ. Καραμανλή, ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι και η κ. Μπακογιάννη αποδέχθηκε την πρότασή του και πρόσθεσε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες «όλοι να συμφωνήσουμε σε αυτό, που ανταποκρίνεται στη προσδοκία των πολιτών που πρόσκεινται στη ΝΔ».

Επιπρόσθετα, δήλωσε αισιόδοξος πως μέσα από τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτό που θα αναδειχθεί, «θα είναι η ομοφωνία και η ομοψυχία ώστε ενωμένοι να προχωρήσουμε μπροστά σε μια δημοκρατική κατάκτηση: Για πρώτη φορά να συμμετέχουν όλοι οι φίλοι της ΝΔ».

A. Σαμαράς: «Όχι» μόνο μία μέρα συνέδριο

Σχολιάζοντας την πρόταση του Δ. Αβραμόπουλου για εκλογή νέου προέδρου από τη βάση, ο κ. Αντώνης Σαμαράς δηλωσε ότι δέχεται την όποια συμφωνία «για μικρό ή μεγάλο γήπεδο αρκεί να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας».

«Η ΝΔ άρχισε να χάνει όταν έπαψε να ακούει τους οπαδούς της», σημείωσε ο κ. Σαμαράς και υπογράμμισε: «Όχι μόνο μία μέρα συνέδριο, θα είναι άδικο και για τα στελέχη κι για τους οπαδούς της».

Κάλπες σε όλη την Αχαΐα για την επιλογή του υποψηφίου

Ν. Νικολόπουλος: Στην Αχαΐα θα στήσουμε κάλπες

Την ίδια ώρα ο βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ, Ν. Νικολόπουλος, ζήτησε να στηθούν κάλπες σε όλη την Αχαΐα για την επιλογή του υποψηφίου, που θα υποστηρίξει ο ίδιος στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του κόμματος.

Ο βουλευτής της ΝΔ παρουσίασε στους συγκεντρωμένους ψήφισμα, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

«Να ζητηθεί από τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή και τον Γραμματέα της ΚΕ Λευτέρη Ζαγορίτη να κινήσουν διαδικασίες εσωκομματικού διαλόγου κεντρικά και τοπικά, να εκφράσουν οι ενδιαφερόμενοι για την προεδρία του κόμματος τις θέσεις τους για μια σειρά ζητημάτων, όπως η επόμενη μέρα για τη ΝΔ, αλλά και τους στόχους τους για την επαναφορά της Νέας Δημοκρατίας στη διακυβέρνηση της χώρας».

Όσον αφορά τις διαδικασίες του έκτακτου συνεδρίου, ο κ. Νικολόπουλος σημείωσε ότι «η ΝΔ πρέπει να υιοθετήσει ανοικτές διαδικασίες στην εκλογή νέου προέδρου, διαφανείς και καθόλου αμφισβητήσιμες, με ξεκάθαρες ιδεολογικές θέσεις, ώστε να διατηρηθεί η ενότητα της παράταξης και να αναδειχθεί σε ισχυρή αντιπολίτευση σήμερα, με βάσιμες ελπίδες επαναφοράς στην εξουσία στο μέλλον».

Λ. Ζαγορίτης: Δεν θα είμαι υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα

Λ. Ζαγορίτης: Μόνο το συνέδριο μπορεί να αποφασίσει για εκλογή προέδρου από τη βάση

Νωρίτερα εξάλλου, σε δηλώσεις του στον Real FM ο Λευτέρης Ζαγορίτης γνωστοποίησε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα της ΝΔ, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι θα παραμείνει ενεργός πολιτικά.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο η ανάδειξη του προέδρου να γίνει με ανοιχτή εκλογή, ο κ. Ζαγορίτης δήλωσε πως δεν είναι αντίθετος η εκλογή να γίνει από ένα πολύ μεγάλο εκλεκτορικό σώμα, ενδεχομένως όλους τους ψηφοφόρους ή τα μέλη της ΝΔ, επισημαίνοντας πάντως ότι υπάρχει καταστατικό, το οποίο είναι δεσμευτικό και μπορεί να τροποποιηθεί μόνο με απόφαση του Συνεδρίου.

Σχετικά με τις αντιδράσεις του Αντώνη Σαμαρά για τον τρόπο με τον οποίο η ΝΔ οδεύει στο συνέδριο και στη σύσταση της οργανωτικής επιτροπής, ο Λ. Ζαγορίτης σημείωσε πως προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημες υποψηφιότητες. Ο γραμματέας της ΝΔ χαρακτήρισε προφανές, πως όταν ανακοινωθούν επισήμως οι υποψήφιοι, είτε θα θελήσουν από ευαισθησία να μη μετέχουν στην οργανωτική επιτροπή, είτε αυτή θα συμπληρωθεί από τους υπολοίπους υποψηφίους, οι οποίοι δεν μετέχουν, προκρίνοντας ως πιο φυσιολογική εξέλιξη την πρώτη.

Τέλος, ο κ. Ζαγορίτης χαρακτήρισε τον Κ. Καραμανλή εγγυητή ενός συνεδρίου, το οποίο θα είναι αντικειμενικό. Ο πρόεδρος της ΝΔ «είναι ομπρέλα για όλους μας, εγγύηση για όλους μας και μακάρι να μην έφευγε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής για το συνέδριο

Συνεδριάζει αύριο στις 12.00 στη Ρηγίλλης η Οργανωτική Επιτροπή του Εκτάκτου Συνεδρίου για την εκλογή νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας υπό την προεδρία του κ. Δ. Σιούφα.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: