Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Το καρέ των γαλάζιων αρχηγών - Τέσσερις βασικοί υποψήφιοι μπαίνουν στην κούρσα της διαδοχής του Κ. Καραμανλή


 Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

▅ Αρ. Σπηλιωτόπουλος. Με δήλωσή του στα «ΝΕΑ» δεν αποκλείει τη δική  του υποψηφιότητα, λέγοντας ότι με την αλλαγή στη διαδικασία  εκλογής «όλα εξετάζονται από την αρχή...»

Η αντίστροφη μέτρηση για τις «λαϊκές κάλπες» στη Ν.Δ. άρχισε από χθες το βράδυ, με τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων και την οριστικοποίηση της πρότασης της οργανωτικής επιτροπής η νέα ηγεσία του κόμματος να μην εκλεγεί από το έκτακτο Συνέδριο, το οποίο θα περιοριστεί σε αλλαγή του καταστατικού.


Στην κούρσα της διαδοχής Καραμανλή ........


έχουν μπει και επισήμως από χθες το βράδυ οι τέσσερις βασικοί υποψήφιοι, καθώς υπέβαλε και τυπικώς την υποψηφιότητά του ο κ. Αντ. Σαμαράς. Με την αλλαγή της διαδικασίας εκλογής, ωστόσο, αρκετοί στη Ν.Δ. θεωρούν ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να μεγαλώσει η λίστα των υποψηφίων και προεξοφλούν μεγάλες εσωκομματικές ρήξεις στην περίπτωση που η οργανωτική επιτροπή δεν αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμα για τις υποψηφιότητες μπροστά στις νέες εξελίξεις. Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται είναι η δήλωση στα «ΝΕΑ» του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις δικές του κινήσεις. «Η xθεσινή ημέρα ήταν καταληκτική για τις υποψηφιότητες σε περίπτωση που η εκλογή του νέου προέδρου γινόταν από την κλειστή διαδικασία του έκτακτου Συνεδρίου. Από τη στιγμή, όμως, που αποφασίζεται η αλλαγή του τρόπου εκλογής και κυρίως το άνοιγμα στην κοινωνία, τότε τα δεδομένα αλλάζουν και πάνω στα νέα δεδομένα όλα θα εξεταστούν από την αρχή...», αναφέρει με έμφαση.




Συμφωνεί και ο Μεϊμαράκης

Ως γνωστόν, τη θέση ότι με την αλλαγή της διαδικασίας εκλογής είναι κενή περιεχομένου και η προθεσμία που είχε ορίσει η οργανωτική επιτροπή, υπό τον κ. Δημ. Σιούφα, πρεσβεύει και ο κ. Ευάγ. Μεϊμαράκης, ο οποίος θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να συγκληθεί πριν από το Συνέδριο η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και να εισηγηθεί τις αλλαγές. Με τις ενστάσεις του κ. Μεϊμαράκη συμφώνησε χθες και ο κ. Αβραμόπουλος.




Από τη Ρηγίλλης παραπέμπουν για το ζήτημα αυτό στον κ. Καραμανλή, στον οποίο θα κατατεθεί εγγράφως σήμερα από τον κ. Σιούφα η πρόταση της οργανωτικής επιτροπής για εκλογή αρχηγού από την κομματική βάση. Ακολούθως αναμένεται ο απερχόμενος πρόεδρος να αποσύρει την απόφασή του για τη σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου για την εκλογή νέας ηγεσίας και να συγκαλέσει, πλέον, τακτικό Συνέδριο για την αλλαγή του καταστατικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή προτείνει να στηθούν κάλπες σε όλες τις γαλάζιες οργανώσεις στις 29 Νοεμβρίου και, αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, στις 6 Δεκεμβρίου. Έως τα μέσα Νοεμβρίου, εξάλλου, αναμένεται να τεθεί προθεσμία για όσους επιθυμούν να εγγραφούν μέλη του κόμματος και να αποκτήσουν εκλογικό δικαίωμα.




Ο κ. Σιούφας έδωσε χθες και την απάντησή του στις επικρίσεις του κ. Μεϊμαράκη για τις κινήσεις της οργανωτικής επιτροπής, στέλνοντας το μήνυμα ότι η αλλαγή του τρόπου ανάδειξης της ηγεσίας ήταν επιτακτικό αίτημα της κομματικής βάσης.




«Έχω ζήσει πέντε αλλαγές αρχηγών και αυτός θα είναι ο έκτος. Πήρα την πρωτοβουλία να βρεθεί κοινός τόπος, ακούγοντας την κοινωνία και έχοντας την έγκριση όλων των μελών της οργανωτικής επιτροπής...», ανέφερε.




ΑΡΚΕΤΟΙ ΣΤΗ Ν.Δ.

θεωρούν ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να μεγαλώσει η λίστα των υποψηφίων, λόγω της εκλογής από τη βάση




Επίδειξη ισχύος με 1.000 υπογραφές




Η κ. ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ προχώρησε χθες σε επίδειξη ισχύος, υποβάλλοντας στην επιτροπή την υποψηφιότητά της, συνοδευόμενη από 1.000 υπογραφές συνέδρων (σ.σ.: τυπικώς αρκούσαν πενήντα). Πολιτικοί φίλοι της σημείωναν ότι οι σύνεδροι που συνυπογράφουν την υποψηφιότητά της και θα κινητοποιηθούν σε όλη τη χώρα έως τη μέρα των εκλογών, ξεπερνούν τις δύο χιλιάδες. Οι υπογράφοντες θεωρούν ότι η κ. Μπακογιάννη εγγυάται «στο άμεσο μέλλον μια νέα, νικηφόρα πορεία» και μια νέα πορεία που θα επιτρέψει στη Ν.Δ. «να ανακτήσει σύντομα την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου». Επίσης βλέπουν στο πρόσωπο της πρώην υπουργού «μια ηγεσία που μπορεί να συνθέτει απόψεις μέσα στο κόμμα, αλλά και να διεισδύει αποτελεσματικά στους άλλους πολιτικούς χώρους». Υπέρ της υποψηφιότητάς της υπογράφουν εκπρόσωποι από όλο το φάσμα των κομματικών οργανώσεων (συνδικαλιστικό, Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΟΝΝΕΔ, ομογένεια κ.α.) και πρώην βουλευτές, καθώς κρίθηκε σκόπιμο να μείνουν έξω από την πρώτη κίνηση στήριξης οι νεοεκλεγέντες βουλευτές.







«Κατεβαίνω χωρίς μηχανισμούς»




Ο κ. ΔΗΜ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ επέμενε (στο Μega) ότι κατέρχεται υποψήφιος «χωρίς μηχανισμούς», εκτοξεύοντας έμμεσες βολές κατά των βασικών συνυποψηφίων του. Ακόμη ανέφερε ότι ουδέποτε βρέθηκε απέναντι στη Ν.Δ. σε κάποια εκλογική μάχη και υπεραμύνθηκε της δημιουργίας του Κόμματος Ελεύθερων Πολιτών (ΚΕΠ), το 2000, εκτιμώντας ότι το θνησιγενές εγχείρημά του είχε αναγκάσει τη Ν.Δ. να στραφεί στον μεσαίο χώρο.







Μαζεύει υπογραφές




«ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΩ, όπως νόμιζαν ορισμένοι, δεν κάνω πίσω...», ανέφερε χθες ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παν. Ψωμιάδης, ο οποίος κατέθεσε αργά το απόγευμα στη Ρηγίλλης τη δική του υποψηφιότητα και συγκεντρώνει πλέον τις απαιτούμενες υπογραφές συνέδρων. Υποψηφιότητα υπέβαλαν ακόμη και δύο μέλη του κόμματος, οι κ.κ. Ευαγγελία Ρούπακα (ψυχολόγος από Θεσσαλονίκη, σύνεδρος το 2007) και Νικ. Μαστροδήμος (συνδικαλιστής από τη Λάρισα).

Στόχος ένα «σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα»




ΜΕ ΦΟΝΤΟ το λογότυπο της Ν.Δ., ο κ. Αντ. Σαμαράς συμπλήρωσε και επισήμως χθες το βράδυ το παζλ των υποψηφίων, δίνοντας έμφαση στο ιδεολογικοπολιτικό στίγμα της Ν.Δ. και την ανάγκη να ακολουθήσει τις αρχές του «κοινωνικού φιλελευθερισμού».




Όπως είπε, η Ν.Δ. πρέπει να τολμήσει «φυγή προς τα εμπρός και να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα», με «ενότητα στην κορυφή του κόμματος χωρίς υπονομεύσεις» και «ενότητα στη βάση χωρίς φατριασμούς».




Ο πρώην υπουργός προέβαλε ιδιαίτερα και τον «πατριωτικό χαρακτήρα» που πρέπει να έχει το κόμμα, τονίζοντας ότι όλα τα κόμματα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς «στηρίζονται στις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού και στις πολιτιστικές αξίες της πατρίδας.




Δεν με ενδιαφέρουν οι «λεπτές ισορροπίες» και οι «συσχετισμοί». Πρέπει να ακούσουμε τους νεοδημοκράτες, να θεραπεύσουμε ό,τι τους πλήγωσε...», πρόσθεσε καισε μια έμμεση αναφορά στη σύγκρουσή του με τον Κων.




Μητσοτάκη και τη δημιουργία της Πολιτικής Άνοιξης- κατέληξε λέγοντας: «Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτά τα πιστεύω μια ζωή. Τα παλεύω μια ζωή. Τα έβαλα πάντα πάνω από το προσωπικό μου όφελος. Και τα εννοώ.




Δεν τα δανείζομαι ως “σημαίες ευκαιρίας”...». (ΝΕΑ)

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: