Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Στην τελική ευθεία τα κόμματα για τις λίστες Επικρατείας και τα ντιμπέιτ

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ

ΠΥΡΕΤΟΣ

Ζήτημα λίγων ημερών θεωρείται η ανακοίνωση και των ψηφοδελτίων Επικρατείας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη μετά την ανακοίνωση και των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, τα κόμματα με εκπροσώπηση στο εθνικό ή ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχουν ανακοινώσει σχεδόν το σύνολο των συνδυασμών τους σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Ελλάδος.

Το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ έχουν ανακοινώσει και τα ψηφοδέλτια Επικρατείας.

Επιπλέον, οι Οικολόγοι Πράσινοι ανακοίνωσαν τους συνδυασμούς τους στην Α' και Β' Θεσσαλονίκης.

Εως το βράδυ της Τετάρτης θα έχει ανακοινωθεί το σύνολο των ψηφοδελτίων των Οικολόγων Πρασίνων.

Παράλληλα ανακοινώθηκαν οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες θα είναι υποψήφιοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο Κώστας Καραμανλής θα είναι υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης και τη Λάρισα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου θα είναι επίσης υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης, καθώς και στην Αττική.

Επίσης, στην Α' Θεσσαλονίκης, καθώς και στην Β΄Αθήνας, θα είναι υποψήφια και η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας θα κυνηγήσει το σταυρό στην Α' Αθήνας, ενώ στη Ροδόπη έχει ανακοινώσει υποψηφιότητα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Αποφάσεις για τα ντιμπέιτ

Κοντά στη συμφωνία για τη διεξαγωγή τηλεμαχίας μεταξύ του Κ.Καραμανλή και Γ.Παπανδρέου βρίσκονται τα δύο μεγάλα κόμματα, ωστόσο, προβλήματα προκύπτουν για το ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 4ης Οκτωβρίου.

Παρόλα αυτά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί μία τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων με εκπροσώπηση στο εθνικό ή ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Όσον αφορά την τηλεμαχία Καραμανλή-Παπανδρέου, πιθανότερες ημερομηνίες -σύμφωνα με πληροφορίες θεωρούνται η Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου ή η Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου για το πρώτο και η Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου ή η Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου για το δεύτερο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος προτείνει τη διεξαγωγή δύο ντιμπέιτ που θα γίνουν σε δύο διαφορετικές ημερομηνίες, διάρκειας 75-90 λεπτών το καθένα.

Προτείνει ακόμη να υπάρχει στις τηλεμαχίες αυτές η δυνατότητα απευθείας διαλόγου μεταξύ των αρχηγών και συμμετοχή και δημοσιογράφων εφημερίδων.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι τα δύο κόμματα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε ισοτιμία και τήρηση της θεματικότητας στο ντιμπέιτ, καταγγέλοντας την τηλεμαχία Καραμανλή-Παπανδρέου ότι γίνεται με στόχο να εντοπιστεί το ενδιαφέρον των πολιτών στα δύο αυτά κόμματα και να «στριμώξουν την επιλογή του λαού στους δύο».

Πάντως, ο Μάκης Μαΐλης ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα συμμετέχει στο ντιμπέιτ «μόνο και μόνο για να μη γίνει η απουσία μας αφορμή αποπροσανατολιστικών συζητήσεων στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου».
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε επίθεση σε όσους υπονομεύουν τον ουσιαστικό διάλογο.
«Αναρωτιόμαστε δεν θέλουν, ο κ. Καραμανλής, ο κ. Παπανδρέου, η κα Παπαρήγα, τη διεξαγωγή του πολιτικού διαλόγου με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς; Τι φοβούνται;», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάντως, σε νεότερη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στη μεθόδευση που και σε επίπεδο πολιτικού συμβολισμού ενισχύει το δικομματισμό, αλλά ανακοινώνει ότι θα συμμετάσχει στο ντιμπέιτ, παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις που κατέθεσε για τη βελτίωσή του.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: