Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Πατάμε ... πηδάλι

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009
Article Author: Πολιτεία

Διεκδικώντας νέους και ασφαλείς ποδηλατόδρομους και ειδικούς χώρους στάθμευσης ποδηλάτων στην Κατερίνη
Από την πλατεία Δημαρχείου Κατερίνης θα ξεκινήσει, την ερχόμενη Κυριακή (με αφορμή τη γιορτή της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο) η διεκδικητική ποδηλατο-πορεία, που οργανώνουν σύλλογοι και κινήματα της Πιερίας.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών Κατερίνης (Σ.Ε.Ο), οι «Φίλοι του Περιβάλλοντος-Πιερία 2008», η Ομάδα «Πρωτοβουλία για τον Πέλεκα», η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας, ο Αθλητικός Κολυμβητικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Τριάθλου «Ακαδημία 92», ο Πολιτιστικός σύλλογος Καλλιθέας και ο Αθλητικός Μοτοσυκλετιστικός Όμιλος Εξοχής (Α.Μ.Ο.Ε.), με την υποστήριξη της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας (Δ.Ο.Π.), αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να τιμήσουν την Μέρα χωρίς το Αυτοκίνητο, διασχίζοντας με τα ποδήλατά τους την πόλη, διεκδικώντας περισσότερους και ασφαλείς ποδηλατόδρομους στην Κατερίνη.
Με αφετηρία την πλατεία Δημαρχείου και ώρα εκκίνησης την 11η πρωινή, οι ποδηλάτες θα κατευθυνθούν προς την οδό Κύπρου, στη συνέχεια θα διασχίσουν τον πεζόδρομο της Μ. Αλεξάνδρου με κατεύθυνση το πάρκο, θα κατέβουν τις οδούς Ανδρούτσου, Κλεισούρας, Αθ.. Αστερίου, 25ης Μαρτίου, Φαιάκων, θα φτάσουν στη Νομαρχία και από κει, μέσω των οδών 28ης Οκτωβρίου και Ειρήνης στην κεντρική πλατεία και από τις οδούς Εθνικής Αντίστασης, Ηφαίστου θα επιστρέψουν για τερματισμό στην πλατεία Δημαρχείου.

Σκοπός της ποδηλατο-πορείας, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι να αναδειχθεί η έλλειψη σηματοδότησης του υπάρχοντος ποδηλατοδρόμου στην οδό Εθνικής Αντίστασης και 19ης Μαΐου και να διεκδικηθεί:
- η άμεση μελέτη και κατασκευή νέων ποδηλατοδρόμων εντός, εκτός και γύρω από την πόλη της Κατερίνης (ειδικά τώρα που προβλέπεται να ενταχθούν νέοι δρόμοι στο σχέδιο πόλης),
-η σύνδεση της πόλης με ασφαλείς ποδηλατοδρόμους με τα κοντινότερα χωριά (Παλαιό και Νέο Κεραμίδι, Χράνη, Τραπεζούντα κλπ.) και με το Δήμο Παραλίας,
-η κατασκευή ποδηλατικών πάρκων αναψυχής (B.M.X. και skate park), όπως έχουν Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Καβάλα, Χαλκίδα κλπ,
-η κατασκευή ειδικών χώρων στάθμευσης ποδηλάτων («όχι ‘στοίβαγμα’»,όπως λένε, «πίσω από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, αλλά να υπάρχουν, ανά 50 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, 20 θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, μπροστά από φορείς και υπηρεσίες»).
Οι διοργανωτές καλούν τους Κατερινιώτες-ποδηλάτες να συμμετάσχουν στην ποδηλατο-πορεία, με την επισήμανση πως ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ισχύει και για τα ποδήλατα και τη σύσταση να έχουν μαζί τους κράνος και στο ποδήλατό τους κόρνα ή κουδούνι.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: