Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Ζήτησε... συγχωροχάρτι

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Χρόνο για να εφαρμόσει το σχέδιο εξόδου από την κρίση ζήτησε ο Κ.Καραμανλής

Ζήτησε...

συγχωροχάρτι

Όχι, δεν παραιτούμαι, όσο αισθάνομαι χρήσιμος για τον τόπο θα είμαι στην πρώτη γραμμή» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για το ενδεχόμενο ήττας του κόμματός του στις εκλογές, τονίζοντας πάντως ότι «τίποτα δεν είναι προεξοφλημένο, η μάχη των εκλογών κερδίζεται και θα τα δώσω όλα, όσο ποτέ μέχρι τώρα».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στο ξεκαθάρισμα του το εσωκομματικού τοπίου και τη συμμετοχή, ή μη, στα ψηφοδέλτια όσων ενεπλάκησαν σε σκανδαλώδεις υποθέσεις, και ιδιαίτερα τους λεγόμενους «Βατοπεδινούς», ο κ. Καραμανλής επανέλαβε πως όλοι κρίνονται από τη συνολική τους στάση και ότι η ώρα αυτής της κρίσης πλησιάζει.

«Έκανα λάθος στην εκτίμηση της υπόθεσης» επανέλαβε ο Κ.Καραμανλής για την υπόθεση Βατοπεδίου και συμπλήρωσε: «Η ώρα της τελικής αξιολόγησης και κρίσης είναι σε λίγες μέρες. Τα κριτήρια για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων είναι συγκεκριμένα και αφορούν στο σύνολο της συμπεριφοράς. Περιμένετε λίγες ημέρες».

«Ήταν λάθος μου» απάντησε εξάλλου ο κ. Καραμανλής για το γεγονός ότι στην προηγούμενη ΔΕΘ δικαιολόγησε την άποψη πως «ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό». Ερωτηθείς εάν έκανε στη διάρκεια των 5,5 ετών λάθη σε επιλογές προσώπων ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι μόνο η εμπειρία μπορεί να αποδείξει την ορθότητα των επιλογών.

Σε ό,τι αφορά στη διαφθορά είπε ότι αυτή δεν προέκυψε τα τελευταία χρόνια αλλά είναι φαινόμενο της κοινωνίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έστειλε όλες τις υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Ειδικά σε ό,τι αφορά την υπόθεση Siemens εμφανίστηκε κατηγορηματικός: «Η ΝΔ δεν έχει βάλει στα ταμεία της χρήματα της Siemens» δήλωσε ο Κ. Καραμανλής και κάλεσε τις αρχές να κάνουν ελέγχους στα βιβλία του κόμματος.

Πέραν της αυτοκριτικής, ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι αναπόφευκτο από κάθε εκλογική αναμέτρηση να προκύπτουν νέα πρόσωπα και αποκάλυψε ότι σκέφτεται την αξιοποίηση προσώπων εκτός πολιτικής, τεχνοκρατών, σε ενδεχόμενη νέα κυβέρνηση.

«Καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές» ήταν η απάντηση στο ερώτημα για τον κ. Μιχάλη Λιάπη και τον χαρακτηρισμό «ιστορικό λάθος» και «ατόπημα για την παράταξη» της επιλογής των πρόωρων εκλογών. Επανέλαβε εξάλλου ότι κριτήριο για την απόφασή του να ζητήσει νωπή λαϊκή εντολή ήταν αποκλειστικά το εθνικό συμφέρον.

Ο πρωθυπουργός ήταν εξάλλου ξεκάθαρος ότι «τουλάχιστον η στάση των υπουργών» ήταν εσφαλμένη όταν τάσσονταν υπέρ ή κατά των εκλογών πριν ανακοινώσει ο ίδιος τις προθέσεις του.

«Ναι, έτσι απλά» ήταν εξάλλου η χαρακτηριστική απάντηση του πρωθυπουργού στο ερώτημα εάν πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. «Ξέρω ότι είναι δύσκολο και ότι κάποιοι στη ΝΔ έχουν παράπονα, αλλά έχουμε το σωστό μήνυμα και πολιτική και αυτό θα επιχειρήσω να επικοινωνήσω το επόμενο διάστημα».

Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ακόμη ότι «τον Κάρολο Παπούλια θα τον ψηφίσουμε». Στο μέτρο όμως που ο κ. Κάρολος Παπούλιας δεν έχει εκφράσει ακόμα τις προθέσεις του, ο πρωθυπουργός είπε ότι αν προταθεί άλλο πρόσωπο το Μάρτιο, τότε «θέλει εξέταση και ανάλυση». «Δεσμεύομαι μόνο ότι η ΝΔ θα ψηφίσει τον Κ.Παπούλια» συμπλήρωσε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός δήλωσε πρόθυμος να εξεταστεί ενδεχομένως στην επόμενη Βουλή το ευρύτερο ζήτημα ρόλου και αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Η συγκεκριμένη πρόταση έχει λογική βάση, αλλά θα προέκυπταν δυσκολίες, λόγω της αρχής της δεδηλωμένης» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν υπάρχει η αντικειμενική συνθήκη για συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ για το ΛΑΟΣ είπε ότι είναι ένα κόμμα με ακραία ιδεολογία και με τα άκρα δεν πρόκειται να υπάρχει καμία συνεργασία.

Τέλος ο Κ.Καραμανλής δήλωσε πρόθυμος, εκτός από το καθιερωμένο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, να υπάρξει ένα τηλεοπτικό τετ-α-τετ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. «Πέρα από την επιλογή πολιτικού χώρου και πολιτικής, έχει σημασία και το πρόσωπο» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, το δημόσιο να κηρύξει στάση πληρωμών έως το τέλος του χρόνου ενώ για μια ακόμη φορά υπεραμύνθηκε των πολιτικών της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αναφερόμενος στις «δύσκολες αποφάσεις» για τις οποίες έκανε λόγο το Σάββατο από το «Ι.Βελλίδης» (πάγωμα μισθών και συντάξεων, περικοπή επιδομάτων και υπερωριών, νέο μισθολόγιο, πόλεμος στη φοροδιαφυγή, Ασφαλιστικό, επιδόματα ανεργίας κ.λπ.) τις οποίες χαρακτήρισε «δύσκολες», αλλά «βατές» και «όχι τραγικές».

«Μπορούμε σε δύο χρόνια να φέρουμε μια δημοσιονομική ισορροπία» είπε. «Τα τελευταία 30 χρόνια έχει συσσωρευτεί ένα τεράστιο δημόσιο χρέος. [...] Στόχος είναι σε δύο χρόνια να έχει αναστραφεί η τάση, μόνιμα, δομικά» δήλωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι ουδέποτε υπαινίχθηκε «τραγική κατάσταση της οικονομίας».

Μέτρα άμεσης εφραμογής

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στα μέτρα άμεσης εφαρμογής που προτείνει περιλαμβάνονται:


1ον: Πάγωμα των προσλήψεων το 2010, εκτός των απολύτως απαραίτητων στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας.

2ον: Αυστηρός περιορισμός των προσλήψεων, για μια επιπλέον διετία, έτσι ώστε να αναλογεί μια πρόσληψη σε κάθε δύο αποχωρήσεις.

3ον: Πάγωμα των συντάξεων και των μισθών στο Δημόσιο Τομέα το 2010, με ειδική όμως μέριμνα για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Για τα επόμενα χρόνια, οι μισθολογικές αυξήσεις θα διαμορφώνονται σε συνάρτηση όχι μόνο του πληθωρισμού της χώρας, αλλά και εκείνου της Ευρωζώνης. Η ίδια εισοδηματική πολιτική θα εφαρμοστεί και από τις διοικήσεις των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ.

4ον: Κανένα νέο επίδομα και καμιά αναπροσαρμογή υπάρχοντος επιδόματος για δύο χρόνια.

5ον: Περικοπή, για μια διετία, των υπερωριών κατά 30% και κατάργηση των πλασματικών υπερωριών.

6ον: Περικοπή κατά 30% των δαπανών για μετακινήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

7ον: Αναδιάρθρωση των δαπανών του Προϋπολογισμού, με κατεύθυνση τους τομείς που προάγουν μεσοπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη (παιδεία, έρευνα, επενδύσεις υποδομής, «πράσινη ενέργεια»).

8ον: Εφαρμογή, από την 1η του χρόνου, της εξαγγελίας για τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής αρμόδιας για την καταβολή των αποδοχών όλων των υπηρετούντων στο Δημόσιο.

9ον: Καθιέρωση νέου μισθολογίου για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία να έχουν τις ίδιες αποδοχές, σε όποιο Υπουργείο, όποια Υπηρεσία κι αν εργάζονται.

10ον: Περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης και του μισθού των μελών της κυβέρνησης, των νομαρχών και δημάρχων για μια διετία.

Μεσοπρόθεσμες προτάσεις

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, ανέφερε την καθιέρωση ρητών αρχών και διαδικασιών, που θα διέπουν την προετοιμασία, την κατάρτιση και την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Μεταξύ των μεσοπρόθεσμων μέτρων που προτείνει είναι η κατάρτιση τριετών προϋπολογισμών, η επιτάχυνση της εφαρμογής Προϋπολογισμών Προγραμμάτων, η υποχρεωτική κατάρτιση λεπτομερών ετήσιων ισολογισμών από κάθε φορέα και οργανισμό του Δημοσίου και η καθιέρωση ρητών αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων κατά κατηγορία δαπάνης για το απόλυτο ύψος ή το ύψος σε σχέση με το ΑΕΠ.

Φοροδιαφυγή

Ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή είπε ότι «όσοι έχουμε κυβερνήσει έχουμε τις ευθύνες μας», και τόνισε ότι «δεν θα συνεχιστεί αυτό όσοι κι αν ενοχληθούν». Εξήγγειλε συγκεκριμένα τα εξής:

1ον: Δημιουργία Ενιαίας Βάσης Δεδομένων, για όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα για διασταυρώσεις, τόσο ως προς τις ασφαλιστικές, όσο και ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις.

2ον: Ενοποίηση εισπρακτικών μηχανισμών για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

3ον: Δημιουργία βάσης δεδομένων στα πρότυπα του «Τειρεσία». Θα καταγράφονται όλοι όσοι έχουν σοβαρές φορολογικές ή ασφαλιστικές εκκρεμότητες και δεν θα μπορούν να έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο.

4ον: Εγκατάσταση συστήματος on line σύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων όλων των επιχειρήσεων με το Υπουργείο Οικονομίας, έτσι ώστε να μπει οριστικό τέλος στο φαινόμενο των πλαστών τιμολογίων και της κλοπής ΦΠΑ.

5ον: Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων από όλες τις επιχειρήσεις.

6ον: Καθιέρωση τεκμηρίων διαβίωσης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή εκείνων των οποίων τα δηλούμενα εισοδήματα είναι δυσανάλογα χαμηλά σε σχέση με τον τρόπο που διαβιούν.

7ον: Αναμόρφωση του συστήματος αυτοτελούς φορολόγησης. Είναι υποχρέωση ισονομίας. Υποχρέωση κοινωνικής ευθύνης. Δημιουργία βάσης δεδομένων για κάθε πολίτη και επιχείργηση, για ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις.

Διαρθρωτικές αλλαγές

Όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, και εξήγγειλε μεταξύ άλλων το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων που θεωρούνται κρίσιμα για την οικονομία, καθώς και την άρση του καμποτάζ για την ενίσχυση του τουρισμού κρουαζιέρας. Επίσης, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με τέσσερα στάδια για δημιουργία εταιρείας.

Για τη μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σε περίπτωση που απορριφθούν δύο φορές θέσεις εργασίας απο τον ΟΑΕΔ αναστέλλεται το επίδομα, ενώ είπε ότι σε κλάδους που αντιμετωπίζουν έκτακτη κρίση ή σε περιοχές με πολύ αυξημένη ανεργία παρέχεται η δυνατότητα για επιμέρους συμφωνίες περιορισμένου χρόνου, κατ' εξαίρεση των προβλεπόμενων στη γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Για το Ασφαλιστικό έκανε λόγο για αναπροσαρμογή των βαρέων και ανθυγιεινών και για αυστηρότερη εφαρμογή κριτηρίων για αναπηρικές συντάξεις,

Αναφέρθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, λέγοντας ότι θα θεσπιστεί ένα νέο σύστημα προμηθειών στην υγεία, στη δημόσια διοίκηση, όπου έκανε λόγο για λιγότερους και ισχυρότερους (συγκεκριμένα 350) δήμους, και για περιφερειακή αυτοδιοίκηση με αιρετό περιφερειακό συμβούλιο.

Τέλος, αναφερόμενος στο πανεπιστημιακό άσυλο, εξήγγειλε αλλαγές σύμφωνα με τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ευρώπη

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: