Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Υπάρχει μήνυμα για εμάς;

ΤΡΙΤΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας
giorgis@massavetas.gr

Οφείλω να ομολογήσω ότι έπεσα έξω ως προς το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, καθώς θεώρησα ότι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα πάρει τα ποσοστά που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις και θα παραμείνει στον κυβερνητικό συνεταιρισμό με την Άνγκελα Μέρκελ. Αλλά το SPD έπεσε στο χειρότερο αποτέλεσμα που κατέγραφε από το 1949 και εδώ. Και νέοι εταίροι της κ. Μέρκελ θα είναι οι «Φιλελεύθεροι», οι οποίοι κατέβηκαν με σημαία τους την μείωση της φορολογίας «εδώ και τώρα».

Και αμέσως μόλις συμφωνήθηκε ότι θα είναι στην κυβέρνηση, ο ηγέτης τους έσπευσε να επαναλάβει αυτό το «εδώ και τώρα», δείχνοντας ότι δεν συμμερίζεται την άποψη των Χριστιανοδημοκρατών για «σταδιακή μείωση της φορολογίας».

Αναρωτιέμαι αν το κρίσιμο αυτό ζήτημα που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη χώρα με την πιο ισχυρή οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κρίνει σε κάποιο ποσοστό και το δικό μας αποτέλεσμα. Όπου ακόμη και σήμερα καταγράφεται ένα σοβαρότατο ποσοστό αναποφάσιστων. Κάποιοι από τους οποίους ασφαλώς θα κρίνουν με ατομικά «ωφελιμιστικά» κριτήρια και κάποιοι άλλοι τελικώς θα αδιαφορήσουν και, κατά την έκφραση που έχει επικρατήσει, «θα πάνε για ψάρεμα».

Είναι προφανές ότι επικράτησε η αντίληψη ότι είναι αναγκαίο το κοινωνικό κράτος, υπέρ του οποίου κόπτονταν όσοι υποστήριζαν την διατήρηση ή και αύξηση της φορολογίας, αλλά για να μπορέσει να διατηρηθεί χρειάζεται να «δουλέψει η μηχανή», να κινηθεί η οικονομία για να υπάρξουν έσοδα.

Εδώ επικρατεί η άποψη ότι τα προβλήματα όλα θα λυθούν με την λογική του «αν μας δώσει κάθε Έλληνας χ ευρώ παραπάνω»...

Συνήθως, με αυτή την πρακτική καταλήγουμε πάντα στο ίδιο αποτέλεσμα: Επειδή για τους «έχοντες και κατέχοντες» εφευρίσκονται τρόποι διαφυγής, και με δεδομένο ότι στα 35 χρόνια μεταπολίτευσης όλοι απέτυχαν παταγωδώς να «πατάξουν» την διαφυγή αυτή, το μάρμαρο καλούνται να το πληρώνουν πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι. Εκείνοι που δεν ξέρουν ή δεν μπορούν ...να κλέψουν.

Μακάρι το δικό μας εκλογικό αποτέλεσμα να βοηθήσει να «δουλέψει η μηχανή» και να επέλθει φορολογική δικαιοσύνη.

Χρόνια τώρα ο παλιός μου συμμαθητής που έγινε βιομήχανος καγχάζει για το ότι πληρώνω πολλαπλάσιους φόρους από τον ίδιο. Και με «σοσιαλιστές» και με «φιλελεύθερους» στην εξουσία.

Ως πότε πια;

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: