Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

7,3 εκ. ευρώ το χρέος του Δήμου Κατερίνης σε Τράπεζες


dimarxio
760 χιλιάδες ευρώ σε τοκοχρεωλύσια πληρώνει ετησίως ο Δήμος Κατερίνης, ενώ η περιουσία του ανέρχεται κοντά στα 150 εκ. ευρώ.

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης τον Ισολογισμό του Δήμου για το 2008, αφού καταψηφίστηκε από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης. Ο ισολογισμός του Δήμου ήρθε προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ από τη συζήτησή του, απουσίαζαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Κατερίνης και οι υποψήφιοι βουλευτές Γιάννης Αμοιρίδης και Μίλτος Σπυριδόπουλος.

Τα στοιχεία του ισολογισμού, εισηγήθηκε ο ορκωτός ελεγκτής Στ. Τζανάκης, σημειώνοντας ότι υπήρξαν μεταβολές στην περιουσία του Δήμου, κοντά στα 8,4 εκ ευρώ. Όπως φαίνεται από τον ισολογισμό, η περιουσία του Δήμου Κατερίνης, αγγίζει τα 150 εκ. ευρώ και σ’ αυτήν συμπεριλαμβάνονται γήπεδα, οικόπεδα, πλατείες, πάρκα, παιδότοποι κοινής χρήσεως, μεταφορικά μέσα, μηχανήματα και μηχανολογικός εξοπλισμός.
Όσον αφορά τις απαιτήσεις, σε σχέση με το 2007, υπήρξε αύξηση κατά 724 χιλιάδες ευρώ, αφού ανήλθαν από 4,5 εκ. ευρώ περίπου το 2007,σε 5,3 εκ. ευρώ.
Χαρακτηριστικό είναι, όπως ανέφερε ο ορκωτός λογιστής, ότι το 50% σχεδόν ανείσπρακτων οφειλών, προέρχεται από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου.
Σημαντικό είναι το απόθεμα που εμφανίζει ο Δήμος και το οποίο ανέρχεται σε 2,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα χρέη προς Τράπεζες ξεπερνούν τα 7,3 εκ. ευρώ. Σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 5,6 εκ. ευρώ, τα οποία οφείλει ο Δήμος σε προμηθευτές και διαφόρους πιστωτές. Ήτοι οι υποχρεώσεις του ανέρχονται σε 12,9 εκ ευρώ μειωμένες πάντως κατά 400 χιλιάδες ευρώ σε σχέση με τα στοιχεία του αντίστοιχου ισολογισμού το 2007.
Όπως αναφέρθηκε, ο Δήμος Κατερίνης, έχοντας συνάψει δάνεια που ανέρχονται συνολικά σε 7,3 εκ. ευρώ, πληρώνει ετησίως σε τοκοχρεωλύσια 760 χιλιάδες ευρώ ετησίως.
Στα σημαντικά στοιχεία, θα πρέπει να επισημανθεί και η αύξηση εσόδων, κατά 7% η οποία οφείλεται μεταξύ άλλων, όπως είπε ο ορκωτός λογιστής και στην αύξηση των δημοτικών τελών. Ενώ περίπου 1εκ. ευρώ από το χρέος των 6 εκ. οφείλεται σε εργαζομένους, των οποίων τα σχετικά εντάλματα πληρωμής δεν εγκρίνει ο επίτροπος αν δεν υπάρξει τελεσίδικη δικαστική απόφαση, όπως απάντησε σχετικώς αναπληρωτής δημάρχου.

Κριτική για τα νούμερα του ισολογισμού, άσκησε στο σύνολό της η αντιπολίτευση. «Ο Δήμος έγινε Ανώνυμη Εταιρία», ανέφερε ο Γιάννης Γρηγοριάδης, ο οποίος σημείωσε ότι δεν μπορεί να δεχθεί έναν ισολογισμό, ο οποίος δεν έχει στόχο την καλυτέρευση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, αλλά την εξυπηρέτηση της μεσαίας τάξης «και της Ολυμπιακής Ακτής», ανέφερε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας ότι θα τον καταψηφίσει.

Για νεφελώδη εισήγηση σε σχέση με τα δάνεια, μίλησε ο Νίκος Ουσταμπασίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι ο συνδυασμός του δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτά είναι τα έσοδα του Δήμου, δηλώνοντας επίσης (ως αναπληρώτης του επικεφαλής του συνδυασμού στη χθεσινή συνεδρίαση), ότι ο Συνδυασμός του, θα καταψηφίσει τον ισολογισμό.

Ιδιαίτερα αιχμηρός στην τοποθέτησή του, ήταν και δημοτικός σύμβουλος Άρης Κασιμίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι και από τον ισολογισμό προκύπτει, ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στην πόλη. «Δεν αλλάζει τίποτα, είμαστε μέτριοι και απλοί διαχειριστές», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «οι αριθμοί δεν συνδέονται με συνολική πολιτική δράση» και πως το 2008 ήταν μια μετριότατη χρονιά «και δεν άλλαξε τίποτα για τον πολίτη».

Κριτική άσκησε και η τέως αντιδήμαρχος Πολιτισμού και ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος, Άννα Αθανασάκη, η οποία στάθηκε και στο γεγονός, ότι για μια ακόμη φορά τα στοιχεία του ισολογισμού έφτασαν αργά στα χέρια των δημοτικών συμβούλων, χωρίς να τους δίνεται το χρονικό περιθώριο να προετοιμαστούν κατάλληλα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Για νοικοκύρεμα του Δήμου, μίλησε ο αναπληρωτής δημάρχου, Ζήνωνας Σατραζέμης, ο οποίος είπε ότι ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να είναι συνεπής στην καταβολή των τοκοχρεωλυσίων του, ενώ τόνισε ότι πολύ σύντομα θα εξοφλεί τους προμηθευτές του, το αργότερο σε τρεις μήνες, σημειώνοντας πως αυτό είναι πολύ σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς ότι πλέον στην αγορά κυκλοφορούν επιταγές με ημερομηνία λήξεως τους έξι ή ακόμη και τους εννέα μήνες.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: