Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος ΣΗΜΕΡΑ Παρασκευή στην Παναγία Κονταριώτισσας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού της Θεοτόκου, Πολιούχου του Δήμου Δίου


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 αυγουστου 2009
Στο προαύλιο του Βυζαντινού Ναού της Παναγίας στην Κονταριώτισσα, ΣΉΜΕΡΑ το δειλινό της Παρασκευής μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Ηλία Ανδριόπουλο, καλεσμένο του Δήμου Δίου και του Φεστιβάλ Ολύμπου.
Δεν χρειάζονται συστάσεις για τον Ηλία Ανδριόπουλο. Διακεκριμένη μορφή του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, έγραψε μελωδίες που σημάδεψαν μία ολόκληρη εποχή. Γεννημένος το 1950 σε ένα μικρό χωριό (Λαντζόϊ), δίπλα στην Αρχαία Ολυμπία, περνά τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια. Τις μουσικές σπουδές του αρχίζει και ολοκληρώνει στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Δάσκαλοί του η Ελένη Γαϊδεμβέργερ, ο Μιλτιάδης Κουτούκος, ο Αντίοχος Ευαγγελάτος. Καθιερώνεται με τις τρεις συναυλίες, που έδωσε σαν νέος συνθέτης, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, τον Αύγουστο του 1978, στο Θέατρο Λυκαβηττού για να χαράξει τη μουσική διαδρομή του με 17 δίσκους-CD. Εξαιρετικές και φημισμένες ορχήστρες έχουν παρουσιάσει το έργο του, όπως η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η Suisse Romande της Γενεύης, η English Players του Λονδίνου και άλλες. Συναυλίες του έχουν δοθεί σε χώρους και αίθουσες υψηλού κύρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής για τρία χρόνια (1994 – 1997) της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και Καλλιτεχνικός Διευθυντής για δύο χρόνια (1997 – 1998) στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, δημιουργώντας πρωτότυπες και μοναδικές εκδηλώσεις.
Άραγε, ποιος δεν έχει στη δισκοθήκη του έργα όπως τα «Λαϊκά Προάστια», τα «Γράμματα στον Μακρυγιάννη», οι «Προσανατολισμοί», οι «Ξένες Πόρτες», οι «Ωδές»; Ποιος δεν σιγοτραγούδησε το «Μην κλαις» και την «Πλατεία Βάθης»; Στα τριάντα Χρόνια σεμνής και ουσιαστικής παρουσίας στα μουσικά Ελληνικά δρώμενα του Ηλία Ανδριόπουλου έρχονται να προστεθούν νέοι προβληματισμοί διατηρώντας όμως, την έμπνευση σε μουσικό και συγγραφικό πεδίο. Από τις πρόσφατες δουλειές του η συλλογή δοκιμίων του με τίτλο «Αντι-ηχήσεις», η συνεργασία του με συμφωνικές ορχήστρες υψηλού κύρους ενώ με τις φετινές συναυλίες του ανά την Ελλάδα επανέρχεται δυναμικά φιλοδοξώντας να συναντηθεί με παλιούς και νέους φίλους. Τον συνοδεύουν ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η Θεοδώρα Μπάκα επενδύοντας σε νέους τόνους την τριαντάχρονη διαδρομή στον μουσικό και τραγουδιστικό πλούτο του καλλιτέχνη με τη συνοδεία αφαιρετικού μουσικού σχήματος πιάνου και βιολεντζέλου.
Αξίζει να διαθέσουμε το χρόνο μας και να ακούσουμε από κοντά τον Ηλία Ανδριόπουλο, τον καλλιτέχνη με την σεμνή και ποιοτική διάθεση και την μεγάλη του προσφορά στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: