Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται και αυτό απεδείχθη την τελευταία εβδομάδα για τη Ν.Δ., το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που συμφώνησαν ή δεν διαφώνησαν με τη θέση του Δημήτρη Τσάτσου ότι είναι αντισυνταγματική η θέση του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή και μετά να ψηφίσει τον Κάρολο Παπούλια.
Τόσο η Ν.Δ. όσο και τα κόμματα της Αριστεράς δεν θέλουν εκλογές και είναι προφανές πως προτιμούν αυτές να γίνουν με τη λήξη της τετραετίας, το καθένα για τους δικούς του λόγους.
Η Ν.Δ., γιατί με τα σημερινά δεδομένα θα τις χάσει. Στην προσπάθειά της να τις αποφύγει, κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για συνταγματική εκτροπή και υιοθετεί την άποψη Τσάτσου, πολύ περισσότερο επειδή αυτός ανήκει στο αντίπαλο κόμμα. Με τη στάση της επιδεικνύει αυτό για το οποίο κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ: Εξουσιομανία...
Το ΚΚΕ δεν θέλει, επίσης, εκλογές όχι γιατί φοβάται μήπως μειωθεί η δύναμή του -εξάλλου η Αλέκα Παπαρήγα είπε πριν από τις ευρωεκλογές ότι η κάλπη υποτάσσεται στην κομματική γραμμή- αλλά γιατί όσο το ΠΑΣΟΚ είναι στην αντιπολίτευση τόσο ελπίζει στη συρρίκνωσή του.
Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, περνάει μεγάλη κρίση και ελπίζει πως αν κερδίσει χρόνο θα μπορέσει να ανακάμψει, ενώ σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής.
Το υποκριτικό της στάσης των κομμάτων της Αριστεράς είναι πως παρ' ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστή εδώ και δύο μήνες, αυτά τώρα και μετά τη θέση Τσάτσου μιλάνε για αντισυνταγματικότητα εκδηλώνοντας όψιμο ενδιαφέρον για το Σύνταγμα.
Ομως, αν πράγματι δεν θέλουν εκλογές και ενδιαφέρονται για την εφαρμογή του Συντάγματος, τη λύση την έχουν στα χέρια τους: να ψηφίσουν τον Κάρολο Παπούλια ούτως ώστε αυτός να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή! Είναι βέβαιο ότι δεν θα το κάνουν, πολιτικά δεν το αντέχουν...
Οσοι λένε ότι είναι αντισυνταγματική η θέση του ΠΑΣΟΚ, εντοπίζουν το πρόβλημα όχι στην άρνησή του να ψηφίσει τον κ. Παπούλια προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο εκλογές αλλά στην εκ νέου υποψηφιότητα του ίδιου προσώπου, μετά τις εκλογές με δική του πρόταση (σ.σ. αν είναι αυτός ο νικητής). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσάτσος καλεί τον κ. Παπούλια να μην είναι ξανά υποψήφιος σε μια τέτοια περίπτωση, για να μη γίνει εργαλείο, όμως μια τέτοια θέση-προτροπή αποχώρησης είναι πρωτίστως πολιτική πράξη παρά ερμηνεία του Συντάγματος. Δεν έχουν όμως όλοι οι συνταγματολόγοι την ίδια άποψη, αφού π.χ. οι κύριοι Μανιτάκης, Δρόσος κ.ά. διαφώνησαν με τους κυρίους Τσάτσο και Κασιμάτη και υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το Σύνταγμα και τη διαδικασία που λέει ότι θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ.
Με αυτά ως δεδομένα, η θέση και η στάση του Καρόλου Παπούλια θα καθορίσει τις εξελίξεις. Προφανώς θα το κάνει μόνον όταν αυτός το κρίνει, αποδεχόμενος ή όχι την υποψηφιότητά του. Ωστόσο, δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή πρόσφατο πρωτοσέλιδο-κύριο θέμα της εφημερίδας «Εθνος», που δεν διαψεύστηκε ποτέ και το οποίο επικαλούμενο πηγές του προεδρικού μεγάρου έγραφε ότι ο κ. Παπούλιας από τη στιγμή που Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στην επανεκλογή του, δεν βλέπει κανένα πρόβλημα αν αυτή γίνει έπειτα από εκλογές. Αυτό δεν αρκεί. Γι' αυτό η έγκαιρη θέση του Κάρολου Παπούλια -έγκαιρη όχι απαραίτητα σε σχέση με τον χρόνο- θα καθορίσει τους όρους σε αυτό το παιχνίδι πολιτικού ωφελιμισμού περί της προεδρικής εκλογής. Γιατί τέτοιο παχνίδι ήταν πάντα και είναι η προεδρική εκλογή. ΠΗΓΗ Σokos@enet.gr
1 σχόλιο:
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΤΖΑΚ-ΠΟΤ
Ο Γιωργάκης προορίζεται από τους αμερικανούς να είναι ο ΙΔΕΩΔΗΣ πρωθυπουργός άλλης μιας υποτελούς αποικίας τους στη βαλκανική.
ΚΑΙ αργόστροφος ΚΑΙ δοσίλογος ΚΑΙ μισός (εξ’ αίματος) αμερικάνος.
Εντάξει, με τους γνωστούς 4 καναλάρχες (Μπόμπολα, Λαμπράκη, Κυριακού, Αλαφούζο) ξέρουμε ότι τα έχουν συμφωνήσει.
ΕΜΑΣ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΑΝ ή ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ;
Δημοσίευση σχολίου