Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

ΚΑΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ - ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΓΚΟΥΤΖΑΝΗ - ΜΜΕ

goutz polyitik

goutzs@gmail.com

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ

Με το κλείσιμο του μεγάλου συγκροτήματος του Ελεύθερου Τύπου σκάει η φούσκα των ΜΜΕ που άρχισε να φουσκώνει με ανορθόδοξο τρόπο πριν από 20 χρόνια με την ιδιωτική ραδιοτηλεόραση.

Ως καταλύτης λειτουργεί η διεθνής οικονομική κρίση που πλήττει έλληνες μεγιστάνες όπως το ζεύγος Αγγελόπουλου που λέγεται ότι έχασε μεγάλα ποσά από την μετοχή της UBS και τους στερεί την δυνατότητα να χρηματοδοτούν ακριβά χόμπυ όπως είναι η ενασχόληση με τα δημόσια πράγματα μέσω των επιχειρήσεων ΜΜΕ.

Ο χώρος των Μέσων Ενημέρωσης πάσχει από πληθωρισμό. Η Ελλάδα έχει τα περισσότερα ΜΜΕ και δημοσιογράφους σε σχέση με τον πληθυσμό της από όσα μπορεί να συντηρήσει. Είναι σαφές ότι πολλά ΜΜΕ δεν βγάζουν το κόστος λειτουργίας τους με επιχειρηματικούς όρους. Ας υποθέσουμε ότι ένα μέσο για να λειτουργεί έχει ένα χ κόστος. Από τις πωλήσεις από διαφήμιση, χορηγίες κλπ βγάζει ένα κλάσμα του κόστους αυτού. Η χασούρα καλύπτεται με άλλους τρόπους, με ανορθολογικές χρηματοδοτήσεις από τον δημόσιο ή και από τον ιδιωτικό τομέα. Την κατάσταση επιδεινώνουν τα λαθρόβια έντυπα που στερούν πόρους και νοθεύουν τον ανταγωνισμό. Με την οικονομική κρίση η κατάσταση αυτή έφθασε στο όριό της. Τα δημόσια οικονομικά περιορίζουν τις χρηματοδοτήσεις του κράτους. Στον ιδιωτικό τομέα τα πράγματα δυσκόλεψαν και οι γαλαντόμοι επιχειρηματίες δεν μπορούν να δίνουν σε ΜΜΕ δικά τους ή ξένα μεγάλα ποσά. Η διαφήμιση κρατική και ιδιωτική και τα αντίστοιχα έσοδα των Μέσων μειώνονται. Γενικά η συνολική ροή χρημάτων προς τα ΜΜΕ περιορίστηκε και θα περιορισθεί περισσότερο.

Δυστυχώς θα συντελεσθεί ένας εξορθολογισμός με όρους αγοράς που βεβαίως δεν έχει κοινωνική ευαισθησία. Τα θύματα θα είναι και πάλι οι εργαζόμενοι και η ποιότητα της ενημέρωσης. Ο Ελεύθερος Τύπος ήταν η αρχή, υπάρχει φόβος για απολύσεις και σε άλλα μέσα. Οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να αδιαφορήσουν. Αυτή τη φορά η καμπάνα χτυπά για όλους και για τον καθένα χωριστά. Η Ένωση Συντακτών –περιέργως- αντέδρασε σωστά και γρήγορα. Αποφάσισε γενική απεργία, έδειξε ότι δεν δέχεται τετελεσμένα και έδωσε τη μέγιστη διάσταση στο πρόβλημα. Φυσικά δεν μπορεί να υπερασπιστεί την παράλογη θέση να συνεχίσουν οι επιχειρηματίες με δικούς τους πόρους να συντηρούν ζημιογόνες επιχειρήσεις. Μπορεί όμως να απαιτήσει να είναι συνομιλητής σε ένα πλαίσιο συνεννόησης με το κράτος και τους επιχειρηματίες ώστε να μειωθεί όσο είναι δυνατόν το κόστος για τους δημοσιογράφους: και για εκείνους που χάνουν την δουλειά τους και για εκείνους που ακόμη έχουν εργασία αλλά δέχονται την πίεση που προκαλεί η αυξημένη προσφορά από επαγγελματίες που θα βγουν στην πιάτσα και θα χτυπάνε πόρτες. Είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη για να μην επικρατήσει το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», γιατί δεν θα σωθεί κανένας.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: