Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Μεγάλη έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο στην περιοχή των Ουιγούρων στην Κίνα

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε εργοστάσιο χημικών στην πόλη Ουρουμτσί, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας των Ουιγούρων στη βορειοδυτική επαρχία Σιντζιάνγκ, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν θύματα. Αποκλείουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας οι κινεζικές αρχές.

Σε επιφυλακή η κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας για την καταστολή των κινητοποιήσεων των Ουιγούρων Σε επιφυλακή η κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας για την καταστολή των κινητοποιήσεων των Ουιγούρων Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, μια δεξαμενή πετρελαίου χωρητικότητας 10.000 κυβικών μέτρων έπιασε φωτιά και εξερράγη σε χημικό εργοστάσιο.

Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής είπε ότι η πυρκαγιά κατασβέστηκε, προσθέτοντας ότι δεν αναφέρθηκαν απώλειες και ότι η αιτία της έκρηξης παραμένει άγνωστη ως τώρα.

Ωστόσο οι εκφράζονται φόβοι για το εάν η έκρηξη σχετίζεται με τις αιματηρές εθνοτικές ταραχές των τελευταίων ημερών, μεταξύ των μουσουλμάνων τουρκόφωνων Ουιγούρων και τους κινέζους της φυλής Χαν, στην πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ το Ουρουμτσί, από τις οποίες βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 184 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν χιλιάδες.

"Αποκλείται κάθε ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας" δήλωσε σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Λίου Τζιγιουάν, ο υποδιευθυντής της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το εργοστάσιο.

Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο βρίσκεται στην περιοχή Μιντόνγκ,35 χιλιόμετρα ΒΑ του Ουρούμτσι και ανήκει στην Νational Petroleum Corporation,τον μεγαλύτερο ενεργειακό όμιλο της Κίνας. Επίσης το πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε την είδηση μόνο στην αγγλόφωνη εκπομπή του χωρίς ωστόσο να δώσει καμία εξήγηση για τα αίτια της έκρηξης.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: