Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

[ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ] Καταχνιά

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 (ΝΕΑ)
Του Δημήτρη Μητρόπουλου mhtro@dolnet.gr
Φωτογραφία
«ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ καταχνιά». Με την άδεια του Τενεσί Ουίλιαμς- που έδωσε τον τίτλο αυτό σε ένα θεατρικό του έργο- έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τρέχουσα οικονομική πολιτική. Πρωταγωνιστής ο Γιάννης Παπαθανασίου. Είναι κι αυτός αστός στους τρόπους- όπως και αρκετοί ήρωες τού κατ΄ εξοχήν δραματουργού του αμερικανικού Νότου. Μένει να δούμε αν και τα δικά του νεύρα είναι σπασμένα, οπότε τον περιμένουν δραματικά λάθη.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Οικονομίας και Οικονομικών είναι χαμογελαστός και διατηρεί στις δημόσιες παρεμβάσεις αυτό το καθημερινό, συζητητικό στυλ που τον χαρακτηρίζει. Λογικό. Είναι ο πρώτος υπουργός Οικονομίας εδώ και μια δεκαπενταετία που δεν προέρχεται από τα έδρανα των οικονομολόγων πανεπιστημίου. Άνθρωπος της αγοράς είναι ο Γιάννης και μιλάει τη γλώσσα της. Είναι επίσης ο πρώτος ένοικος του έκτου ορόφου της οδού Νίκης που δεν έχει το τουπέ ενός Στέφανου Μάνου ή ενός Γιώργου Σουφλιά.
Ο ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ πέρασε δύσκολο χειμώνα. Ήταν καινούργιος στο Γιούρογκρουπ- το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνηςκαι υπέστη τη μοίρα του καινούργιου. Του την έπεσαν, δηλαδή, στα δυο- τρία πρώτα συμβούλια όταν ήταν ακόμη ψαρωμένος. Ακόμη χειρότερα: ο Γιάννης έγινε υπουργός στη χειρότερη φάση της ελληνικής οικονομίας από το 1994, όταν η «σκληρή δραχμή» δεχόταν κερδοσκοπικές επιθέσεις. Πώς να καθήσει στο τραπέζι των Βρυξελλών με τους σομόν «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» να προβλέπουν κάθε εβδομάδα ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει γιατί θα αποβούν άγονες οι δημοπρασίες ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου; ΟΛΑ ΑΥΤΑ πέρασαν- αν και όχι χωρίς να αγγίξουν τον Παπαθανασίου. Ο Γιάννης ξέρει πως έχει δύο μήνες για να μαζέψει λεφτά. Αλλιώς το φθινόπωρο δεν βγαίνει. Εξ ου και το υπουργείο έχει βγει στη γύρα. Η προσπάθεια είναι για ένα πολιτικά πονηρό μείγμα μέτρων. Χαράτσι σε σκαφάτους και τζιπάτους, αλλά και σε καρτοκινητά ή βενζίνη. ΕΤΑΚ που δεν θα αφήσει αφορολόγητο κανένα εν Ελλάδι ακίνητο, αλλά και πληρωμένη νομιμοποίηση ημιυπαίθριων χώρων για να ησυχάσουν οι ιδιοκτήτες.
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για φορολογικό γιουρούσι, αλλά για χειρουργική προσέγγιση. Το πρόβλημα- όχι τόσο του Παπαθανασίου όσο της κυβέρνησης - είναι ότι ο ασθενής, δηλαδή η κοινωνία, δεν έχει άλλη υπομονή.
Φωτογραφία
Του Σπύρου Ορνεράκη
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: