Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Πιθανές εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου


Πιθανές εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου

Δείπνο στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στις εργασίες του πρώτου θερινού τμήματος του Κοινοβουλίου παρέθεσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος του κινήματος Γιώργος Παπανδρέου. Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας με τους συνδαιτυμόνες του, έκρινε ότι είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου! «Ο Καραμανλής δεν φαίνεται να αντέχει για πολύ ακόμη» φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά. Είναι μάλιστα πεπεισμένος ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε τις προσεχείς εβδομάδες μια επανάληψη του σκηνικού του 2007. Δηλαδή, να πάνε οι υπουργοί και οι βουλευτές διακοπές και αμέσως μετά τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου ο κ. Κώστας Καραμανλής να ανακοινώσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών το Σεπτέμβριο. Μάλιστα στην Ιπποκράτους έχουν προχωρήσει ένα βήμα ακόμη παραπέρα, βρίσκοντας (;) και τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Τα δύο πρώτα Σαββατοκύριακα του μήνα θα είναι αφιερωμένα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά όμως, στις 20 Σεπτεμβρίου, θεωρείται πολύ πιθανόν να στηθούν οι κάλπες!
Το ίδιο άλλωστε έχει πει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου προ ημερών και σε συνεργάτες του, ευρισκόμενος στο Μαυροβούνιο για τη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Πάντως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ομονοούν ότι τον τελευταίο καιρό ο πρόεδρός τους είναι αρκετά... ανεβασμένος. Ερχεται μετά την πρώτη του νίκη σε εκλογές -και μάλιστα με σημαντική διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία- οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δίνουν στο κόμμα του την πρωτιά σε σημείο που να γίνεται λόγος ακόμη και για αυτοδυναμία και ευελπιστεί ότι σύντομα θα γίνει πρωθυπουργός.
Για το λόγο αυτό άλλωστε έχει φροντίσει τα τεθεί το κόμμα σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα. Η εντολή του είναι να επιστρέψουν όλα τα στελέχη πίσω στην Αθήνα στις 17 Αυγούστου προκειμένου να προλάβουν τυχόν εκλογικό αιφνιδιασμό. Μάλιστα σε αρκετά γραφεία στην οδό Ιπποκράτους οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να λείψουν πάνω από τρεις εβδομάδες την περίοδο του καλοκαιριού. Αμέσως μετά τη γιορτή της Παναγίας θα συγκροτηθεί και η Εκλογική Επιτροπή.
Αλλωστε γνωρίζουν καλά πως ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης είναι ελάχιστος. Ακόμη και εάν η Νέα Δημοκρατία δεν προβεί σε πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβριο, εάν δει ότι τις χάνει με μεγάλη διαφορά, σίγουρα θα τις επιδιώξει το ΠΑΣΟΚ την άνοιξη με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το κυβερνών κόμμα δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 180 ψήφους για να εκλέξει από μόνο του τον Κάρολο Παπούλια για μια ακόμη πενταετία στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός δεν έχουν καμία διάθεση να συνεργαστούν με τη Δεξιά, το ΠΑΣΟΚ ούτε καν το συζητά και οι 10 ψήφοι του ΛΑΟΣ δεν φτάνουν. Αρα οι εκλογές τον Μάρτιο είναι μονόδρομος...

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: