Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Για ποιους τελικά δουλεύουμε

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας
giorgis.massavetas.gr

Δικαίωμα κάθε κατηγορούμενου, να μετέρχεται οποιοδήποτε νόμιμο, αλλά και νομότυπο μέσο προκειμένου να αποφύγει μια καταδίκη είτε να πετύχει μια ελαφρύτερη εκδοχή της.
Όλα όμως έχουν τα όρια τους, όταν τα τεχνάσματα συνιστούν μια προκλητική επίδειξη περιφρόνησης προς τη δικαιοσύνη και το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Όταν γελοιοποιούν θεσμούς. Όταν εκπέμπουν διά των πράξεων κατηγορούμενων και δικηγόρων το μήνυμα, προς τους απλούς ανθρώπους, ότι για τους έχοντες, ακόμη και αν το «έχειν» τους στηρίζεται σε μαύρο χρήμα, κλεμμένο από το λαό, πάντα υπάρχουν «παράθυρα».
Η δικαιοσύνη έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα πριν από χρόνια, όταν πολύφερνος κύριος, με την συνδρομή πολλών «επωνύμων» αρνήθηκε να εμφανισθεί στο ειδικό δικαστήριο, αν και ήταν κορυφαίο πρόσωπο του σκανδάλου Κοσκωτά, με το παραμύθι ότι τάχα ήταν ...ετοιμοθάνατος. Κτυπημένος από ανίατη αρρώστια.
Και βέβαια όταν τελείωσε η δίκη, ως εκ θαύματος, κατέστη τόσο υγιής, ώστε να είναι αρχηγός ποδοσφαιρικού τμήματος μεγάλης ΠΑΕ.
Οι μεν διορισμένοι από τους κατηγορουμένους ως συνήγοροι υπεράσπισης, κάνουν τη δουλειά τους. Kατά τον τρόπο που επιβάλουν οι ηγεμονικές αμοιβές και δε η άφθονη δωρεάν επαγγελματική διαφήμιση που εξασφαλίζουν.
Οι φωνές κάποιων άλλων, πολιτικών και δημοσιογράφων, που στριγγλίζουν ότι καταπατώνται βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα όταν οι ανακριτές προσπαθούν να στριμώξουν κάποιον από τους «χλιδάτους» πρωταγωνιστές του σκανδάλου Ζίμενς, μου προκαλούν μια υποψία. Ότι το μόνο «ανθρώπινο δικαίωμα» περί του οποίου πράγματι κόπτονται, είναι το πως θα διασφαλισθεί η «ομερτά» εκείνων που γνωρίζουν πολλά, πως θα λειτουργήσει αδιατάρακτα ο νόμος της σιωπής. Οτι «δεν θα χαλάσει η πιάτσα». Δεν θα διασυρθούν οι άρπαγες με τα άσπρα κολάρα. Δεν θα θιγούν κόμματα και πρόσωπα, με συγκεκριμένες αποκαλύψεις κάποιων, που, αν στριμωχτούν, μπορεί να μπουν στον πειρασμό να θελήσουν να ελαφρύνουν την θέση τους «καίγοντας» κάποιους άλλους. Διότι άλλο είναι να διαμορφώνεται μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα κατά την οποία «ε, όλοι τα πιάνουν» και άλλο να ομολογήσει κάποιος «ναι έδωσα τόσα στον άλφα και τόσα στον βήτα», προσκομίζοντας και στοιχεία.
Δυστυχώς όλα αυτά τα καμώματα, προστιθέμενα στη βραδύκαυστη αντίδραση της Δικαιοσύνης και τις μνημειώδεις γκάφες τις εκτελεστικής εξουσίας, -αν δεν πρόκειται για κάτι άλλο- λειτουργούν τελικά ως «πρώτη ύλη» για τις προκηρύξεις που θα συνοδεύουν τις επόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: