Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Οι Γερμανοί αποφασίζουν για τον Μ. Χριστοφοράκο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!


Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα αποφανθεί η γερμανική Δικαιοσύνη για την έκδοση ή μη του Μιχάλη Χριστοφοράκου, προσώπου- κλειδί στην υπόθεση Siemens, ο οποίος οδηγήθηκε στις φυλακές Στάντελχάιμ του Μονάχου.
Η απόφαση που θα εκδοθεί από τη γερμανική Δικαιοσύνη θα είναι αμετάκλητη. Εάν απορριφθεί το αίτημα των ελληνικών αρχών για την έκδοσή του, τότε ο Μ. Χριστοφοράκος θα παραμείνει στη Γερμανία, ενώ σε διαφορετική περίπτωση μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Στη Γερμανία έλληνες δικαστές
Μετά από αίτημα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ.Σανιδά, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας, ενέκρινε τη μετάβαση δύο ελλήνων δικαστικών λειτουργών στο Μόναχο προκειμένου να επισπευσθεί και να διευκολυνθεί η διαδικασία έκδοσης στην Ελλάδα του Μιχάλη Χριστοφοράκου.
Στο Μόναχο αναμένεται να μεταβούν ο προϊστάμενος του Τμήματος Εκδόσεων της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ευάγγελος Παντιώρας και ο ανακριτής της υπόθεσης της Siemens, Νικόλαος Ζαγοριανός.
"Δωρεές, όχι δωροδοκίες"
Ο Μ. Χριστοφοράκος εμφανίζεται απρόθυμος όσον αφορά στην επιστροφή του στην Ελλάδα. Ενδεικτική είναι η στάση των συνηγόρων του: Σε δηλώσεις του την Πέμπτη υποστήριξαν ότι ο κ. Χριστοφοράκος εκτιμά ότι στην Ελλάδα η "ζωή του κινδυνεύει" καθώς "η υπόθεση της Siemens έχει συνέπειες για δεκάδες Έλληνες πολιτικούς".
Σημειώνεται ότι ο συνήγορος του, Ντάνιελ Πέτερ, σε δηλώσεις του στην Deutsche Welle, τονίζει ότι "ο Μιχάλης Χριστοφοράκος δεν δωροδόκησε κανέναν, απλά έκανε δωρεές στα κόμματα".
Αντώναρος: "Αστειότητες"...
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση σχετικά με την υπερασπιστική γραμμή των συνηγόρων του κ. Χριστοφοράκου, περί κινδύνου της ζωής του σε περίπτωση έκδοσής του στην Ελλάδα, έκανε λόγο για αστειότητες και τόνισε ότι "η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να χυθεί άπλετο φως σ' αυτή την υπόθεση και αυτό είναι που την ενδιαφέρει".
Σε παρεμφερή ερώτηση απάντησε ότι "η ελληνική Δικαιοσύνη, η ελληνική Πολιτεία, έχει κάνει και εξακολουθεί να κάνει ό,τι είναι νομίμως απαραίτητο προκειμένου η υπόθεση να διαλευκανθεί σε βάθος".
Τα σενάρια της έκδοσης
Ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας του Μονάχου, Αλφονς Ομπερμάγερ, δήλωσε ότι "τα αδικήματα για την προ του 2000 περίοδο έχουν όντως παραγραφεί, δεδομένου ότι στη Γερμανία η παραγραφή εφαρμόζεται ήδη πέντε χρόνια μετά την τέλεση παρανόμων πράξεων. Απομένουν τα αδικήματα που έγιναν μετά. Αυτό διερευνούμε τώρα".
Ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της έκδοσης, ωστόσο τονίζει ότι πριν παραδοθεί στις ελληνικές αρχές θα πρέπει να εκπληρωθούν δύο βασικές προϋποθέσεις: Πρώτον, σε περίπτωση δίκης και καταδίκης του στην Ελλάδα ο κατηγορούμενος θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να εκτίσει την ποινή του στη Γερμανία και, δεύτερον, η κατηγορία που τον βαρύνει θα πρέπει να έχει άμεση σχέση με τη χώρα η οποία έχει κινήσει δίωξη εναντίον του, στη συγκεκριμένη περίπτωση την Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής εισαγγελίας, η σύλληψη Χριστοφοράκου οφείλεται σε πληροφορίες που έδωσε γερμανός πολίτης. Παράλληλα ωστόσο το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι οι πληροφορίες για το που βρίσκεται ο Χριστοφοράκος δόθηκαν από έλληνες ιδιωτικούς ντετέκτιβ.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: