Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Ο Όλυμπος δεν είναι ιδιοκτησία της Μονής


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009
Article Author: Πολιτεία/Β.Χ.
Κάθε μορφή πάλης, εναντίον των βλέψεων της ηγεσίας της Μονής του Αγίου Διονυσίου στις εκτάσεις του εθνικού δρυμού του Ολύμπου, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ο δήμος Λιτοχώρου. Έτσι, εκτός από τη δικαστική του προσφυγή εναντίον του Μοναστηριού, ομόφωνα προχθές το βράδυ το δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση να συνδιοργανώσει, από κοινού με τη Δημοτική Επιτροπή Αγώνα, συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, την Κυριακή 5 Ιουλίου στις 11.00 το πρωί, στην κεντρική πλατεία του Λιτοχώρου.
«Αέρα» στα πανιά των διαμαρτυρόμενων, για τις απέραντες εκτάσεις που κατέχει το Μοναστήρι στον Όλυμπο, Λιτοχωριτών, φαίνεται πως έδωσε η πρόσφατη παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά προς τον εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης να διερευνήσει το αν οι τίτλοι κυριότητας, που εμφανίζει η Μονή για περίπου 70.000 στρέμματα στον Όλυμπο, είναι νόμιμοι.
Το ενδιαφέρον του δήμου Λιτοχώρου εστιάζεται κυρίως στα περίπου 4.500 στρέμματα, που το Μοναστήρι διεκδίκησε δικαστικά και κέρδισε από το δημόσιο, τα οποία ωστόσο, με άλλη δικαστική απόφαση, είχε κερδίσει ο δήμος έναντι του δημοσίου!
Δεν είναι βέβαια το μόνο «περίεργο» σ’ αυτήν την υπόθεση, στην οποία εμπλέκεται ένας πλαστογράφος δημόσιος υπάλληλος των αρχών του 20ού αιώνα (που συνελήφθη και πέθανε στη φυλακή) κι ένας δικαστικός λειτουργός, ο πρώην πρωτοδίκης Λεωνίδας Στάθης, γνωστός για τη συμμετοχή του στο «παραδικαστικό» κύκλωμα. Και οι δυο φέρονται να έχουν βοηθήσει το Μοναστήρι να αποκτήσει τους τίτλους κυριότητας που εμφανίζει σήμερα σε διάφορες δικαστικές αίθουσες ο ηγούμενος της Μονής.
«Εμείς ενδιαφερόμαστε κατ’ αρχήν για τα 4.500 στρέμματα, τα οποία είναι ιδιοκτησία μας», λέει ο δήμαρχος Λιτοχώρου Σάκης Τσιφοδήμος (υπενθυμίζοντας ότι ο δήμος έχει ήδη προσφύγει στα δικαστήρια διεκδικώντας από το μοναστήρι αυτή τη φορά την επίμαχη έκταση), «αλλά και για όλες τις άλλες εκτάσεις της Μονής. Θεωρούμε ότι ένα μοναστήρι δεν μπορεί να κατέχει ένα πολύ μεγάλο μέρος του Ολύμπου, με όποιον τρόπο κι αν το απέκτησε».
Γι αυτό και το κάλεσμα που απευθύνει δεν αφορά μόνο τους Λιτοχωρινούς. «Καλούμε όλο τον κόσμο, από όλη την Πιερία και από όλη την Ελλάδα να συμπαρασταθεί στον αγώνα που δίνουμε», λέει, γιατί ούτε λίγο ούτε πολύ, «μόνον οι κορφές του Ολύμπου φαίνεται να είναι εκτός της ιδιοκτησίας του Μοναστηριού»!
Μένει να δούμε, την Κυριακή 5 Ιουλίου, αν θα είναι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας σύσσωμοι οι αυτοδιοικητικοί και πολιτικοί παράγοντες του νομού, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν πάρει θέση στη διαμάχη του δήμου και των κατοίκων της περιοχής, συντασσόμενοι πίσω από δικαστικές αποφάσεις που έχουν χάσει προ πολλού το κύρος τους.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: