Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Δέσμη φορολογικών μέτρων ύψους 1,9 δισ. ευρώ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/06/2009- ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

Την πρώτη δέσμη μέτρων για την αύξηση των κρατικών εσόδων ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας. Μεταξύ άλλων αυξάνεται η φορολογία στα καύσιμα και στην κινητή τηλεφωνία, ενώ επιβάλλεται και ετήσιος φόρος για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Εκτιμάται ότι το πρώτο αυτό πακέτο μέτρων είναι "light", καθώς δεν ανακοινώθηκαν επιπλέον φόροι για ποτά, τσιγάρα και άλλα, γεγονός που πυροδοτεί σενάρια.
Ο Γ. Παπαθανασίου, σημείωσε ότι το πακέτο των μέτρων αναμένεται να αποφέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα ύψους 1,9 δισ. ευρώ. "Τα μέτρα αυτά αν και δεν είναι ευχάριστα είναι αναγκαία και δίκαια κοινωνικά κατανεμημένα, είπε ο υπουργός Οικονομίας.
Ο υπουργός Οικονομίας προέβλεψε μηδενικό περίπου ρυθμό ανάπτυξης για εφέτος έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,1%. "Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθεί περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις κοντά στο 0% το 2009" τόνισε.
Αναλυτικά τα μέτρα:
1. Επιβάλλονται ετήσια τέλη κυκλοφορίας για τα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και για τα ιστιοπλοϊκά άνω των 15 μέτρων, που ελλιμενίζονται σε ελληνικούς λιμένες. Τα τέλη αυτά διαμορφώνονται κλιμακωτά, ανάλογα με το μήκος του σκάφους και αν πρόκειται για μηχανοκίνητο ή ιστιοφόρο. Υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας έχουν όλα τα σκάφη, ιδιωτικά και επαγγελματικά, που ανήκουν είτε σε φυσικά πρόσωπα, είτε σε εταιρείες ελληνικές ή ξένες, εφ’ όσον είναι νηολογημένα ή ελλιμενίζονται στην Ελλάδα, από 1.1.2009. Οι σχετικές λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν όταν θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική τροπολογία.
2. Επιβάλλεται εφάπαξ έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιβολή του τέλους κυκλοφορίας. Η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται επίσης με βάση το μήκος του σκάφους και με κλιμακωτή αύξηση, ώστε να ανταποκρίνεται στη φοροδοτική ικανότητα του ιδιοκτήτη.Οι σχετικές λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν επίσης όταν θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική τροπολογία.Από τα τέλη κυκλοφορίας και την έκτακτη εισφορά στα σκάφη τα αναμενόμενα έσοδα είναι 60 - 70 εκατ. ευρώ.
3. Επιβάλλεται ετήσιος ειδικός φόρος υπέρ δημοσίου στα επιβατικά αυτοκίνητα και στις μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:
ΚΥΒΙΚΑ ΠΟΣΑ ΣΕ ΕΥΡΩ
1929 - 2500 150
2501 - 3000 250
3001 - 3500 350
3501 - 4000 450
4001 - 5000 550
Άνω των 5001 650
Η ρύθμιση αναμένεται να αποφέρει έσοδα 80 εκατ. ευρώ. Τα Ι.Χ. που σήμερα απαλλάσσονται από την καταβολή τελών κυκλοφορίας (αναπηρικά, υβριδικά κ.α.) απαλλάσσονται και από τον ειδικό φόρο υπέρ του δημοσίου.
4. Αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Βενζίνης από 359 ευρώ σε 410 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η συνολική αύξηση στη λιανική τιμή θα είναι 6 λεπτά περίπου ανά λίτρο. Το μέτρο αυτό δεν αφορά το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Τα έσοδα από τη συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να ανέλθουν σε 200 εκατ. ευρώ.
5. Αναπροσαρμόζεται ο τρόπος υπολογισμού των τελών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Ο νέος τρόπος υπολογισμού, είναι ο εξής:
Λογαριασμός (ευρώ) ποσοστό τέλους
Έως 50 ευρώ 12%
50,01 - 100 15%
100,01 - 150 18%
150,01 και άνω 20%
Επίσης, επιβάλλεται στα καρτοκινητά τηλέφωνα τέλος 12% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας.
Η ρύθμιση αναμένεται να αποφέρει έσοδα 140 εκατ. ευρώ.
6. Καταργείται το αφορολόγητο όριο στα κέρδη από λαχεία, λαχειοφόρες ομολογίες, λαχειοφόρες αγορές και παιχνίδια, τα οποία προκύπτουν από κληρώσεις που γίνονται στην Ελλάδα, καθώς και τα κέρδη από τα κάθε είδους στοιχήματα προκαθορισμένης ή μη απόδοσης που γίνονται στην Ελλάδα. Επιβάλλεται φόρος 10% στα αμοιβαία ιπποδρομιακά στοιχήματα που μέχρι σήμερα δεν φορολογούνταν και αυξάνεται σε 10% ο φόρος στα κέρδη των παιχνιδιών που φορολογούνται μέχρι σήμερα με 5%, προκειμένου να υπάρχει ενιαίος συντελεστής φορολογίας. Η ρύθμιση αναμένεται να αποφέρει έσοδα 180 εκατ. ευρώ.

7. Ρυθμίζεται το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η ρύθμιση αναμένεται να αποφέρει έσοδα 1,150 δισ. ευρώ το 2009.

8. Περιορίζεται η Διεθνή Αναπτυξιακή Βοήθεια που καταβάλλει η χώρα μας για το 2009 κατά 120 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι οι κυβερνητικοί στόχοι, της μείωσης του ελλείμματος στο 3,7% το 2009, της δημιουργίας προϋποθέσεων για τον περιορισμό του δημοσίου χρέους και της διατήρησης της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας παραμένουν σταθεροί. Επίσης είπε ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα συνεχιστεί όπως και οι προσπάθειες για την περικοπή δαπανών.
Πρόσθεσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί σε θερινό τμήμα της Βουλής σχέδιο νόμου σχετικά με τα πετρελαιοειδή και ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στη διακίνηση των πετρελαιοειδών για την είσπραξη περισσότερων εσόδων. Και σημείωσε ότι το κυβερνητικό σχέδιο είναι σαφές και συγκεκριμένο και ότι αν πλήρωναν όλοι τους φόρους που τους αναλογούσαν δεν θα υπήρχε πρόβλημα εσόδων.
Αντιδράσεις
"Η επιβολή νέων φόρων είναι η εύκολη επιλογή για μια κυβέρνηση, που δεν έχει ούτε σχέδιο εξυγίανσης, ούτε σχέδιο παραγωγικής αναδιάρθρωσης της οικονομίας", σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην εισήγησή του στον Επιτελικό Κύκλο Οικονομίας, με αφορμή τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε το υπ. Οικονομίας.
"Η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη να λαμβάνει λανθασμένα, βραχυπρόθεσμα και αντιφατικά μέτρα για να καλύψει τις "τρύπες" που ο ίδιος ο υπουργός αναγκάστηκε να παραδεχθεί, μετά από αδικαιολόγητη καθυστέρηση", αναφέρει σε δηλώσεις της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.
Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι "τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κινούνται στην κατεύθυνση να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους. Ενισχύουν το άδικο αντιλαϊκό φορολογικό σύστημα, που φοροαπαλλάσσει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων ενώ τις στηρίζει πολύμορφα με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού και κοινοτικά κονδύλια".
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: "Η κυβέρνηση αντί να στηρίξει, μέσα στην καλπάζουσα κρίση, τα ασθενέστερα στρώματα, προχώρησε σήμερα σε μια νέα μεγάλη φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. Η κυβερνητική πολιτική και το απαράδεκτο καθεστώς της κοινοτικής επιτήρησης σπρώχνουν την οικονομία και τον ελληνικό λαό σε πολύ μεγάλα αδιέξοδα".
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Κ. Αιβαλιώτης δήλωσε: "Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι πρόγευση αυτών που θα ακολουθήσουν. Είναι πέρα από σίγουρο ότι έρχονται πολύ άγριες ημέρες για τους μη προνομιούχους".
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: