Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Συλλήψεις και νεκροί στην Τεχεράνη

ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

Τουλάχιστον 457 άτομα συνελήφθησαν στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια των επεισοδίων το βράδυ του Σαββάτου γύρω από τη πλατεία Αζαντί, ενώ σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 100 τραυματίσθηκαν όταν οι διαδηλωτές, που αμφισβητούν το εκλογικός αποτέλεσμα και τη νίκη Αχμεντινετζάντ, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Επίσης σύμφωνα με το πρακτορείο Fars, που επίσης επικαλείται αστυνομικές πηγές, 40 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και 34 δημόσια κτήρια υπέστησαν ζημιές.
Οι ιρανικές αρχές έχουν αναπτύξει χιλιάδες άντρες ασφαλείας στους δρόμους της Τεχεράνης για την καταστολή των όποιων διαδηλώσεων από τους υποστηριχτές της αντιπολίτευσης. Ήδη γίνεται λόγος για εκατοντάδες συλλήψεις αλλά και για νεκρούς, ενώ οι αρχές προβαίνουν και στη φίμωση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως έγινε γνωστό ζητήθηκε από τον ανταποκριτή του BBC να εγκαταλείψει τη χώρα.
Η οργάνωση "Ρεπόρτερς χώρις σύνορα" ανέφερε ότι τουλάχιστον 23 δημοσιογράφοι και μπλόγκερς έχουν συλληφθεί από τις ιρανικές αρχές.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 12 Ιουνίου όταν μεγάλη μερίδα του λαού αμφισβήτησε τα εκλογικά αποτελέσματα που έδωσαν τη νίκη στον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κάνοντας λόγο για παρατυπίες.
Οι υποστηριχτές του βασικότερου στελέχους της αντιπολίτευσης,του Μιρ Χουσέιν Μουσαβί διαμαρτύρονται ζητώντας τη διενέργεια νέων εκλογών. Ωστόσο η ομιλία του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλι Χαμενέι, την Παρασκευή, ήταν υποστηρικτική για τον Αχμαντινετζάντ και στην ουσία αν και έκανε έκκληση για ηρεμία διευκρίνισε ότι περαιτέρω κινητοποιήσεις δεν θα γίνουν αποδεκτές.
Αναλυτές σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, εκτιμούν ότι η ομιλία του Ανώτατου πνευματικού ηγέτη την Παρασκευή έδωσε το πράσινο φως στις δυνάμεις ασφαλείας για να ανοίξουν πυρ.
Έπειτα από τις συγκρούσεις του Σαββάτου οι διαδηλωτές την Κυριακή δεν προέβησαν σε καμία κίνηση, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν ιδιαίτερα εμφανή την παρουσία τους στους δρόμους της Τεχεράνης. Ωστόσο αρκετοί κάτοικοι στη βόρεια Τεχεράνη ανεβασμένοι στις στέγες των σπιτιών τους φώναζαν συνθήματα όπως "Θάνατος στον δικτάτορα"ή " ο Θεός είναι μεγάλος".
Επίσης οι ιρανικές αρχές την Κυριακή συνέλαβαν μέλη της οικογένειας του πρώην προέδρου της χώρας, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί, ο οποίος είναι ένας από τους ισχυρότερους αντίπαλους του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Την ίδια ώρα ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών στο Ιράν, Μιρχοσεΐν Μουσαβί, κάλεσε σήμερα τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες αλλά να δείξουν αυτοσυγκράτηση.
"Στις διαμαρτυρίες σας συνεχίστε να δείχνετε αυτοσυγκράτηση. Αναμένω ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα αποφύγουν την αμετάκλητη καταστροφή" αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του.
Ο Μουσαβί καταδίκασε εξάλλου τις "μαζικές συλλήψεις" των οπαδών του. "Τέτοιες μαζικές συλλήψεις ανθρώπων θα δημιουργήσουν ένα χάσμα μεταξύ της κοινωνίας και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας", προειδοποίησε.
Χθες ο Aμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα εξέφρασε την ανησυχία του για τη βία και τις "άδικες ενέργειες" εναντίον των Ιρανών διαδηλωτών, σε συνάντηση που είχε με τους συμβούλους του, που τον ενημέρωσαν για τις εξελίξεις στην ισλαμική δημοκρατία.
"Στη συνάντηση ο πρόεδρος επανέλαβε τις ανησυχίες του για τη βία και τις άδικες ενέργειες που γίνονται εναντίον του ιρανικού λαού",αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: