Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Η Κομισιόν ζητά πλήρες τσεκ-απ στην οικονομία

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 09 , ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

Ενώ ο υπουργός Οικονομίας δηλώνει "τέλειωσαν τα ψέματα, μειώνουμε το έλλειμμα ή βουλιάζουμε", η Κομισιόν όχι μόνον ζητά λεπτομερή αναφορά για τα εισπρακτικά μέτρα που θα ληφθούν, αλλά "στριμώχνει" την κυβέρνηση να δώσει αξιόπιστα στοιχεία για την ανεργία, τα χρέη των νοικοκυριών, τις επισφάλειες των τραπεζών και την έκθεση τους σε μελλοντικούς κινδύνους.
Τυπικά πρόκειται για ένα ερωτηματολόγιο που αποβλέπει στην καλύτερη προετοιμασία της ελληνικής πλευράς για τις "εξετάσεις" που θα κληθεί να δώσει τον Οκτώβριο, όταν θα πρέπει να παρουσιάσει ένα πλήρες πακέτο μέτρων και πολιτικών για τη για τη δημοσιονομική προσαρμογή στα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας.
Ουσιαστικά όμως, ζητείται εμμέσως από την ελληνική κυβέρνηση να δει όλες τις παραμέτρους του δημοσιονομικού προσβλήματος, σε συνάρτηση με τις επιπτώσεις της κρίσης. Για να δοθούν αξιόπιστες απαντήσεις στα ερωτήματα της Κομισιόν, θα χρειασθεί να κινηθούν πολλά "γρανάζια' της δημόσιας διοίκησης και να βοηθήσει η ΤτΕ, προσφέροντας όχι μόνον στοιχεία αλλά και την απαραίτητη γνώση για την αξιολόγηση και την ανάλυση τους.
Με το αναλυτικό ερωτηματολόγιο που έχει ήδη αποστείλει, η Επιτροπή ζητά να πληροφορηθεί:
* Ποιά πρόσθετα μέτρα θα ληφθούν για , τι έσοδα θα αποφέρουν και ποιά από αυτά θα είναι μόνιμου χαρακτήρα
* Ποια μέτρα θα ληφθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους, που αυξήθηκε κατά 20 δισ. ευρώ σε ένα μόνο τρίμηνο. * Πόσο εκτεθειμένες είναι οι ελληνικές τράπεζες -ειδικά στα Βαλκάνια- και τι κινδύνους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν. * Αν υπάρχει ή όχι επαρκής ρευστότητα στην αγορά για τις επιχειρήσεις και πόσα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
* Τι αλλαγές ετοιμάζουν στο ασφαλιστικό και στο σύστημα υγείας για να περιοριστεί μελλοντικά το δημόσιο χρέος.
* Αν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση στην αγορά εργασίας και πώς υλοποιούνται τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, που χρηματοδοτούνται από κοινοτικό χρήμα.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: