Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Αγώνας αντοχής για την κυβέρνηση, υπομονής για το ΠΑΣΟΚ και εξάντλησης για τον ΣΥΝ

ke210609-telikojpg

ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

Ούτε σύνθημα για διακοπές δίνει η κυβέρνηση, ούτε για εκλογές, αλλά αντιθέτως για έναν μακρύ αγώνα αντοχής μέχρι τους πρώτους μήνες του 2010, στον οποίο μάλιστα τίθεται επικεφαλής.
Κυβερνητικά στελέχη, τα οποία από την αρχή της άνοιξης εφιστούσαν την προσοχή στους δημοσιογράφους να μην παρασύρονται από τα σενάρια περί πρόωρων ή διπλών εκλογών τον Ιούνιο, δείχνουν τώρα προς τη μεριά του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δηλώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι, και δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εκλογές το φθινόπωρο, και τον Κάρολο Παπούλια θα προτείνει για δεύτερη θητεία.
Πληροφορίες από το αποκαλούμενο καραμανλικό στρατόπεδο θέλουν τον πρωθυπουργό αποφασισμένο να προχωρήσει με στόχο αν όχι να εξαντλήσει την τετραετία, πάντως να πιάσει την τριετία και στη δεύτερη θητεία του, ακόμα και αν είναι υποχρεωμένος να βαδίσει επί ξηρού ακμής, λόγω της οριακής πλειοψηφίας του «συν ενός». Ανταρσίες μικρές ή μεγάλες δεν πρόκειται να τον πτοήσουν, εκτός και αν κάποιοι αναλάβουν την ευθύνη να τον ανατρέψουν, κάτι όμως που δεν είναι ορατό.
Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του θέλουν να αξιοποιήσουν το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπόρεσαν με την ευκαιρία των ευρωεκλογών να δημιουργήσουν «ρεύμα νίκης». Έτσι, έχοντας ανοιχτούς λογαριασμούς με τον ΛΑΟΣ, του οποίου τους ψηφοφόρους θα προσπαθήσει να επαναπατρίσει στη ΝΔ, και περιμένοντας τις εξελίξεις στην Αριστερά, θα μπει στο 2010 εκδηλώνοντας μόνο πολιτικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες πιστεύει ότι θα βελτιώσει το κλίμα για την κυβέρνηση.
Αδύναμη Αριστερά, και ιδίως ισχνό ΣΥΝ δεν επιθυμεί κανείς στη ΝΔ, λένε οι αναλυτές του Μαξίμου και της Ρηγίλλης, διότι κάτι τέτοιο λειτουργεί υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως ένας ισχυρός ΣΥΝ θα δημιουργήσει προβλήματα στην Ιπποκράτους και θα της αδυνατίσει το όραμα για αυτοδυναμία.
Γνωρίζοντας αυτές τις προσδοκίες η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ καταστρώνει τη στρατηγική της ανεξαρτήτως των εξελίξεων στην Κουμουνδούρου. Ο χώρος στον οποίο πρωτίστως προσβλέπει ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο αποκαλούμενος του μεσαίου χώρου, αυτός ο οποίος είναι δυσαρεστημένος από τη σημερινή κυβέρνηση σε όλους τους τομείς: Τη λειτουργία του κράτους, την οικονομική κατάσταση, την απουσία αισθήματος ασφάλειας, την αβεβαιότητα για την ανάπτυξη, την κακή καθημερινότητα του πολίτη. Ακόμα πιο ευαίσθητος και δυσπρόσιτος λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης γενικά στο πολιτικό σύστημα, είναι ο χώρος της νέας γενιάς. Γι’ αυτό και έχει δώσει εντολή για νέες πρωτοβουλίες.
Μεταξύ αυτών θα είναι και η προβολή των δυνατοτήτων δημιουργίας μιας νέας κοινωνίας, η οποία, όπως λένε στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν θα βαρύνεται από την ανακολουθία των αποφάσεων και κατευθύνσεων της κυβέρνησης της ΝΔ, κυρίως για το μέλλον των νέων ανθρώπων.
Σ’ αυτόν τον αγώνα αντοχής μπαίνει και ο ΣΥΝ με τις χειρότερες προϋποθέσεις, καθώς εξαντλεί τις δυνάμεις του σε απίστευτης έκτασης και έντασης εσωτερικές διαμάχες και συγκρούσεις με το συμμαχικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, είναι ότι για τις 5 το απόγευμα, την ώρα που θα συνεδριάσει εκ νέου η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέκο Αλαβάνο παρόντα, κάποιες «συνιστώσες» του ετοιμάζουν δυναμική συγκέντρωση συμπαράστασης στον υπό παραίτηση πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έξω από τα γραφεία, στην οδό Βαλτετσίου. Στο μεταξύ, έχει κάνει την εμφάνισή του και ένα blog με την ονομασία «Ένωση Οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ», το οποίο στρέφεται ευθέως εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και αποκαλεί τον Αλέκο Αλαβάνο «αρχηγό». Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας συστήνει στους συνεργάτες του ψυχραιμία και μελετά την πορεία ανασυγκρότησης του ΣΥΝ με αφορμή την εκλογή νέου γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και νέας Πολιτικής Γραμματείας, στις αρχές του επόμενου μηνός.
Για αύριο Τρίτη, ετοιμάζει τη δική της συγκέντρωση η Ανανεωτική Πτέρυγα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με ομιλητή τον Φώτη Κουβέλη, η οποία τάσσεται κατά της συνέχισης του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον με τη σημερινή μορφή του.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: