Κυριακή 3 Μαΐου 2009

ΠΑΣΟΚ vs ΝΔ: σε 5 γύρους

ΠΑΣΟΚ vs ΝΔ: σε 5 γύρους

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΜΑΙΟΥ 2009 (ΕΘΝΟΣ)

Ετοιμοι για τη μεγάλη μάχη του Ιούνη δηλώνουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ 30 ημέρες πριν από την κάλπη, που αναλαμβάνουν από την Τρίτη τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της προεκλογικής επίθεσης.

Η αυριανή μυστική ψηφοφορία στη Βουλή για την παραπομπή Παυλίδη αν και ιδιαιτέρως κρίσιμη, δεν είναι για ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία μία «παρένθεση» στη στρατηγική «πολέμου» που ήδη έχουν αποφασίσει για την πορεία τους προς τις ευρωεκλογές.

ΠΑΣΟΚ vs ΝΔ: σε 5 γύρους

Στο Μέγαρο Μαξίμου «παίζουν τα ρέστα τους» για να αγγίξουν πια το... όνειρο των τριών μονάδων πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Στην Ιπποκράτους, αισιόδοξοι όσο ποτέ για το εκλογικό αποτέλεσμα, φιλοδοξούν ότι θα αποφύγουν και το παραμικρό λάθος και θα εξασφαλίσουν ποσοστό που να συνάδει με τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα εναντίον της κυβέρνησης που επιχειρούν να δώσουν στις ευρωεκλογές.

Στην πραγματικότητα, αρχηγοί και στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων προετοιμάζονται για μετωπική επίθεση - όσο και αν ο σχεδιασμός στα δύο επιτελεία διαφέρει ως προς την ένταση και το «περιεχόμενο» της επίθεσης.

Στόχος της ΝΔ άλλωστε είναι να συσπειρώσει κατ αρχάς τους ψηφοφόρους της, σημαντικό ποσοστό των οποίων δείχνει τάσεις οριστικής φυγής.

Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να διατηρήσει υψηλά ποσοστά συσπείρωσης και να προσελκύσει ευρύτερες πληθυσμιακές ομάδες.

Στα επιτελεία τους έχουν καταγραφεί ήδη όλα τα «μηνύματα» από μυστικές δημοσκοπήσεις, τα οποία φανερώνουν τα όρια της δυναμικής τους και «επισημαίνουν» λάθη και παραλείψεις. Το σίγουρο είναι ότι πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι οι «πρωταγωνιστές» της προεκλογικής εκστρατείας.

«Κάθε μέρα γεγονός, κάθε μέρα μάχη» θα μπορούσε επίσης να είναι το κοινό σύνθημά τους, μιας και τα επιτελεία τους έχουν καταλήξει ότι η αντιπαράθεση και η σύγκριση θα γίνει σε πολλά επίπεδα. Στο επίπεδο της διαφάνειας και της αντιμετώπισης των σκανδάλων, καθώς προβλέπουν ότι μέχρι το... παρά πέντε των ευρωεκλογών και οι δυο ως κόμματα εξουσίας καλούνται να αποδείξουν ότι έχουν πραγματικά αποφασίσει να ακολουθήσουν νέους όρους διακυβέρνησης - με πρόσωπα και πολιτικές που εγγυώνται πραγματικές αλλαγές στην αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς.

Και στο επίπεδο της πολιτικής, παρουσιάζοντας στους πολίτες ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο από την οικονομική κρίση - συνδέοντάς το, λόγω συγκυρίας, με τη δυνατότητα σθεναρής παρέμβασης στην Ευρώπη για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων.

ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ Η ΜΑΧΗ

1. Στο Μέγαρο Μαξίμου φιλοδοξούν ότι μετά τη μη παραπομπή Παυλίδη, θα βελτιωθούν οι όροι και θα εμφανιστούν ευκαιρίες για να θέσουν στη γωνία το ΠΑΣΟΚ, με την υπόθεση της Siemens και τις συνεχείς επιθέσεις προς τον Γ. Παπανδρέου για την... απέραντη σκανδαλολογία.

Στο επιτελείο Παπανδρέου φαίνεται ότι δεν υιοθετούν τη μέθοδο της ανταλλαγής «ύβρεων», αλλά επιμένουν ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω από την προσπάθεια αποκάλυψης των σκανδάλων. «Μπορεί να μεθοδεύουν πολλά, αλλά δεν πρόκειται η λάσπη να κολλήσει στο πρόσωπο του Παπανδρέου» τονίζει συνεργάτης του, αναφερόμενος στον χειρισμό των απόνερων της Siemens. Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου μάλιστα πρόκειται να αναδείξει πρωτοβουλίες προ των ευρωεκλογών για την αντιμετώπιση στη ρίζα των σκανδάλων. Θα επιμείνει στην ανάγκη αλλαγής του εκλογικού συστήματος, στη Δικαιοσύνη και στον τρόπο προμηθειών με στόχο την πλήρη διαφάνεια στις διαδικασίες.

2. Στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να θεωρούν ισχυρό χαρτί για την προεκλογική περίοδο τον Κ. Καραμανλή. Ο κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει κατά συνέπεια να εμφανίσει και πάλι την εικόνα του ισχυρού κυβερνήτη που εγγυάται την έξοδο από την κρίση.

Θα φροντίσει να δημιουργήσει κλίμα πόλωσης καταγγέλλοντας Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ, ενώ σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες θα προσπαθήσει (και μέσω στελεχών) να αναδείξει διαφορές στο κόμμα της Ιπποκράτους για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής και άλλων σοβαρών ζητημάτων.

«Δεν πρόκειται να σηκώσω εγώ το γάντι της κίβδηλης έντασης για να τους συσπειρώσω. Θα αναμετρηθούμε μιλώντας επί της ουσίας», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου όταν ρωτήθηκε προ ημερών από στενό συνεργάτη του. «Εμείς δεν πρόκειται να τους παρακολουθήσουμε» δήλωσε κατόπιν, δημοσίως, ο Γ. Ραγκούσης, αναφερόμενος στο «στυλ» αντιπαράθεσης που επιλέγει το Μέγαρο Μαξίμου.

Τις επόμενες μέρες ο Γ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το κοινωνικό κράτος, ενώ δίνει ιδιαίτερο βάρος και στις περιοδείες του ανά την Ελλάδα όπου στόχος είναι η προώθηση του μηνύματος «δημοψήφισμα εναντίον της κυβέρνησης και αλλαγή».

3. Περισσότερα «τεχνάσματα» και λιγότερη πολιτική προκειμένου να απομακρύνει το βλέμμα των ψηφοφόρων από το «Βατοπέδι» και την αλληλουχία σκανδάλων τα τελευταία χρόνια «υπόσχεται» η προεκλογική καμπάνια της ΝΔ. Το Μέγαρο Μαξίμου κατευθύνει την καμπάνια στη λογική ότι η κυβέρνηση Καραμανλή μπορεί να απομακρύνει τις σκιές και να εγγυηθεί την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα εκτιμούν ότι αν πείσουν τους ψηφοφόρους τους ότι η διαφορά δεν θα... ξεφύγει πάνω από το 3%, τότε ανοίγουν νέο δρόμο για τη σταδιακή επανάκαμψη.

Τι φοβάται; Την καμπάνια του ΠΑΣΟΚ! Συγκεκριμένα προβλέπουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα θέσει στο κάδρο γαλάζια στελέχη που ενεπλάκησαν σε στελέχη σκανδάλων - αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στο ΠΑΣΟΚ πάλι δεν πρόκειται να βασιστούν μόνο στην αρνητική διαφήμιση. «Μάθαμε, αλλάξαμε και δεν λέμε μεγάλα λόγια», είναι το τρίπτυχο του σκεπτικού της καμπάνιας.

4. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται ήδη στη διοργάνωση του ντιμπέιτ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η γαλάζια πλευρά θεωρεί ότι ευνοείται από την αντιπαράθεση όλων των πολιτικών αρχηγών (ακόμη και με τη συμμετοχή της ηγεσίας των Οικολόγων) στη λογική της... διάχυσης των διαρροών προς τα μικρότερα κόμματα (κάτι που φαινομενικά πρέπει να απασχολεί το ΠΑΣΟΚ). Στο ΠΑΣΟΚ πάντως δεν αποκλείεται να ζητήσουν τη διενέργεια δύο ντιμπέιτ.

5. Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Καραμανλής έχει αποφασίσει να ορίσει κορυφαίο πολιτικό πρόσωπο ως επικεφαλής - ακόμη και εν ενεργεία υπουργό. Από κει και πέρα εξετάζει σχεδόν την πλήρη αλλαγή του ευρωψηφοδελτίου, θέτοντας στη μάχη νέα και άφθαρτα πρόσωπα - ώστε να «υπονοήσει» ότι θα προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα μετά τις ευρωεκλογές.

Ο Γ. Παπανδρέου θέλει τη μετατροπή των ευρωεκλογών σε δημοψήφισμα - κατά συνέπεια θα φροντίσει να το στηρίξει με πολιτικά πρόσωπα που μπορούν να δώσουν αποτελεσματικά τη σχετική μάχη. «Δεν θέλουμε να κάνουμε λάθος» λέει συνεργάτης του, που γνωρίζει καλά τις προθέσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και το ότι έχει ήδη καταλήξει στο όνομα του επικεφαλής.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr

kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: