Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Ο έρωτας αρχίζει από τα δώδεκα Ερευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών αποκαλύπτει ότι το 16% των εφήβων ξεκινούν νωρίς και χωρίς προφυλάξεις σεξουαλικές σχέσ

Κυριακή, 3 Μάϊος 2009

«Πιστεύουμε ότι αν το θέμα του σεξ έμπαινε από μικρή ηλικία στην...  ατζέντα  των συζητήσεων με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, οι έφηβοι θα ήταν πιο ενημερωμένοι και πιο προστατευμένοι στις κακο

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΜΑΙΟΥ 2009 (ΕΘΝΟΣ)

Ολοκληρωμένες σχέσεις από 12,5 χρόνων και πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες από τα 12! Από... μικρά ξεκινούν τα Ελληνόπουλα τον πειραματισμό στον έρωτα. Ερευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με διευθυντή τον καθηγητή Δημήτριο Καφετζή και επιστημονική υπεύθυνο την λέκτορα Εφηβικής Παιδιατρικής Αρτεμη Τσίτσικα, καταδεικνύει πως οι νέες γενιές έχουν πιο απελευθερωμένη σχέση με το σεξ.

«Πιστεύουμε ότι αν το θέμα του σεξ έμπαινε από μικρή ηλικία στην... "ατζέντα" των συζητήσεων με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, οι έφηβοι θα ήταν πιο ενημερωμένοι και πιο προστατευμένοι στις κακοτοπιές που μπορούν να τους τύχουν», λένε η Αλεξάνδρα, η Ηλιάνα και η Στεφανία.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι νέοι παρουσιάζονται απροστάτευτοι σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και σε μια ενδεχόμενη ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αφού τα 2/3 όσων είχαν ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις δεν χρησιμοποιούσαν το προφυλακτικό με τον σωστό τρόπο, δηλαδή σε κάθε επαφή και σε όλη τη διάρκεια. Επιπλέον, 30% είτε δεν χρησιμοποιούν κάποια αντισυλληπτική μέθοδο είτε επιλέγουν αποκλειστικά αναξιόπιστες μεθόδους προστασίας, όπως οι μέθοδοι ρυθμού ή απόσυρσης.

«Στα φοιτητικά χρόνια το σεξ είναι αγαπημένο θέμα συζήτησης στις παρέες, αλλά σε επίπεδο πλάκας. Τα  θέματα  θεωρούνται ήδη γνωστά και η... ενασχόληση με το σεξ δεδομένη», υποστηρίζουν οι φοιτητές της
«Στα φοιτητικά χρόνια το σεξ είναι αγαπημένο θέμα συζήτησης στις παρέες, αλλά σε επίπεδο πλάκας. Τα "θέματα" θεωρούνται ήδη γνωστά και η... ενασχόληση με το σεξ δεδομένη», υποστηρίζουν οι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ Μάρα και ο Νίκος.

Οι φόβοι. Η έρευνα με τίτλο «Σεξουαλική Συμπεριφορά των Ελλήνων Εφήβων» πραγματοποιήθηκε σε 1.538 εφήβους και παρουσιάστηκε στο πρόσφατο 2ο Εντατικό Σεμινάριο στην Εφηβική Ιατρική που διοργανώθηκε πρόσφατα στην Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα, 735 αγόρια και 803 κορίτσια, με μέσο όρο ηλικίας τα 14-15 έτη, δηλαδή μαθητές της Γ Γυμνασίου και Α Λυκείου, από 20 σχολεία της Αττικής, ρωτήθηκαν για τη σχέση τους με το σεξ. Σύμφωνα με τα συνολικά αποτελέσματα της έρευνας, το 16% των εφήβων ανέφερε ότι είχε ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές με εύρος ηλικίας από τα 12,5-15,5 έτη (141,5 έτη). Πιο... έμπειρα σεξουαλικά είναι τα αγόρια, αφού η αναλογία αγοριών /κοριτσιών είναι 3 προς 1.

Επιπλέον, το 20% των εφήβων δηλώνει ότι έχει βιώσει κάποιου τύπου σεξουαλική εμπειρία (εκτός της διεισδυτικής επαφής), με εύρος ηλικίας τα 12-14,5 έτη (13,51,5 έτη).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρότι το υψηλό ποσοστό του 90,6% χρησιμοποιεί περιστασιακά προφυλακτικό, μόνο το 32%, δηλαδή το 1/3, το χρησιμοποιεί σε όλη τη διάρκεια της επαφής και σε κάθε σεξουαλική επαφή. Επίσης, το 8,2% των ανήλικων κοριτσιών έχει χρησιμοποιήσει επείγουσα αντισύλληψη (χάπι της επόμενης μέρας).

«Οι Ελληνες έφηβοι έχουν σεξουαλική εμπειρία σε σημαντικό ποσοστό και φαίνεται πως χρειάζονται εκπαίδευση σε θέματα ασφαλούς σεξουαλικής συμπεριφοράς», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» η υπεύθυνη της έρευνας Αρτεμη Τσίτσικα. «Αναμφισβήτητα η έναρξη της σεξουαλικής ζωής απαιτεί σημαντικό βαθμό υπευθυνότητας και αυτό αποτελεί θέμα εκπαίδευσης και σεξουαλικής αγωγής», τονίζει η ειδικός.

Το γεγονός επίσης ότι το 8,2% των κοριτσιών έχει χρησιμοποιήσει επείγουσα αντισύλληψη σημαίνει ότι, αν και ο φόβος για την εγκυμοσύνη ενυπάρχει στις έφηβες, οι ίδιες δεν αποφασίζουν να διεκδικήσουν δυναμικά μια μέθοδο αντισύλληψης.

«Οι παράγοντες που συσχετίσθηκαν με την ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή ήταν η αστάθεια του οικογενειακού περιβάλλοντος, όπως το πρόσφατο διαζύγιο γονέων, ο θάνατος στην οικογένεια και η απουσία της μητέρας από το σπίτι, οι σεξουαλικά έμπειροι φίλοι, καθώς και η αναζήτηση πληροφοριών για θέματα σεξουαλικής αγωγής από φίλους ή τα αδέλφια», εξηγεί η κ. Αρτεμη Τσίτσικα.

«Εχω ολοκληρωμένες σχέσεις από τα 13 μου, αλλά οι γονείς μου δεν το ξέρουν και, αν το μάθουν, θα σοκαριστούν», μας η 15χρονη Αννα. «Μεταξύ μας εμείς τα παιδιά μιλάμε άνετα και απελευθερωμένα για το σεξ, αλλά όταν επιχειρούν οι γονείς ή οι καθηγητές μας να μας μιλήσουν για τέτοια θέματα, πεθαίνουμε στα γέλια», συμπληρώνει η φίλη της Μαρία. «Γενικά, ό,τι ξέρουμε, το μάθαμε από φίλους και ίντερνετ», συμφωνούν οι δύο φίλες.

Αν και το σεξ εξακολουθεί να είναι ένα θέμα ταμπού μεταξύ ενηλίκων και παιδιών, οι νέες γενιές είναι πλήρως εξοικειωμένες με τη σεξουαλικότητά τους. Κατά τη συζήτηση με το «Εθνος της Κυριακής», οι περισσότεροι ανήλικοι επιλέγουν να μη φωτογραφηθούν, ωστόσο στις συνομιλίες που είχαμε μαζί τους οι έφηβοι φάνηκαν πλήρως αποενοχοποιημένοι, αλλά και συνειδητοποιημένοι ότι μπορεί να διατρέξουν κάποιον πιθανό κίνδυνο.

Για τα αγόρια είναι μαγκιά, για τα κορίτσια πανικός

«Αν και η μητέρα μου μού είχε μιλήσει για την ερωτική πράξη, μου είχε παρουσιάσει τα πράγματα πιο τρυφερά από ό,τι τελικά ήταν. Τελικά, κόλλησα μια σεξουαλική αρρώστια και... τα έμαθα όλα!» λέει η Ελένη, που μόλις ενηλικιώθηκε. «Το θέμα του σεξ αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τα κορίτσια και διαφορετικά από τα αγόρια. Τα αγόρια, ας πούμε, αν πουν στους γονείς τους ότι "το κάνανε" είναι μάγκες, ενώ με τα κορίτσια παθαίνουν πανικό», λέει χαρακτηριστικά η 18χρονη Παναγιώτα. «Το σεξ ήταν ένα θέμα που προκαλούσε αμηχανία στους γονείς μου όταν έπρεπε να με ενημερώσουν για κάτι», παραδέχεται ο Βαγγέλης, που σήμερα είναι 20 ετών. «Χρειάστηκε να αποκτήσω προσωπική εμπειρία για να μπορώ να ξέρω πώς τελικά θα προστατεύσω τον εαυτό μου».

  • Τα 2/3 των νέων της έρευνας που είχαν ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις αποκαλύπτουν ότι χρησιμοποίησαν περιστασιακά προφυλακτικό
  • 50% των εφήβων κρίνει ικανοποιητικές τις γνώσεις του για θέματα σεξουαλικής δραστηριότητας
  • 20% των εφήβων χρησιμοποιούν πορνογραφικό υλικό του Ιντερνετ για σεξουαλική ενημέρωση

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
mapsara@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: