Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Η εκλογική... συγκυρία φέρνει εύκολα θέματα Για να ικανοποιηθούν όσον το δυνατόν περισσότεροι υποψήφιοι θα δοθεί εντολή στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσε

Τυχεροί οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών όσον αφορά τη δυσκολία των θεμάτων, αφού η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει όσον το δυνατόν περισσότερους.

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΜΑΙΟΥ 2009 (ΕΘΝΟΣ)

Στην αναζήτηση των νέων μελών της κεντρικής επιτροπής των πανελλαδικών εξετάσεων (ΚΕΕ) για τα ενιαία λύκεια βρίσκεται αυτή τη στιγμή το υπ. Παιδείας, αφού ήδη αποφασίστηκε η αντικατάσταση τουλάχιστον των μισών από τα περσινά μέλη της. Την ίδια στιγμή, 12.000 νέοι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ προστίθενται στην εξεταστική διαδικασία που δικαίως αποκαλείται «μαραθώνιος», αφού ξεκινάει στις 5 Μαϊου και θα διαρκέσει μέχρι και τις αρχές Ιουλίου!

Τυχεροί οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών όσον αφορά τη δυσκολία των θεμάτων, αφού η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει όσον το δυνατόν περισσότερους.

Στις 5 Μαϊου λοιπόν δίνεται το σύνθημα της έναρξης των πανελλαδικών (με τις εξετάσεις των παλαιών αποφοίτων ΤΕΕ), ενώ η καρδιά των εξετάσεων θα χτυπήσει δυνατά στις 15 Μαϊου, όπου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις των τελειοφοίτων των λυκείων.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάρκεια εξετάσεων την τελευταία 5ετία, καθώς, αφενός μεν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ που δοκιμάζουν για πρώτη φορά σε πανελλαδικής εμβέλειας εξετάσεις την τύχη τους θα εξεταστούν σε 33...μαθήματα ειδικότητας, κι αφετέρου θα υπάρξει τετραήμερη διακοπή των πανελλαδικών, λόγω των ευρωεκλογών 2009.

Η ΚΕΕ θα αλλάξει τη σύνθεσή της όσον αφορά τους καθηγητές που εισηγούνται τα θέματα, διατηρώντας πάντα έναν βασικό κορμό παλαιών κι έμπειρων μελών, με σκοπό να πάρουν μέρος καινούργιοι καθηγητές, πιο νέοι και πιο κοντά στο επιστημονικό αντικείμενο των λυκειακών μαθημάτων. Ηδη στο υπουργείο επεξεργάζονται τις σχετικές προτάσεις των ΑΕΙ, ΤΕΙ και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όσον αφορά τα νέα μέλη.

Διασπορά. Στόχος της ΚΕΕ φέτος θα είναι η διασπορά βαθμών, με τη χρήση ζητημάτων κλιμακούμενης δυσκολίας, ενώ μάλλον τυχεροί θα είναι οι φετινοί υποψήφιοι όσον αφορά τη δυσκολία των θεμάτων, αφού είναι εκλογική χρονιά κι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει τους περισσότερους...

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», οι οδηγίες που θα δοθούν θα ζητούν έμφαση σε θεματολογία που να αναδεικνύει την κριτική ικανότητα των παιδιών, και η οποία θα κρατά τις βαθμολογίες μακριά από ακραία φαινόμενα (ούτε στρατιές αριστούχων, ούτε υπερβολικές συγκεντρώσεις μαθητών κάτω από τη βάση). Στην κληρωτίδα αναμένεται να μπουν πολλαπλάσια από άλλες χρονιές θέματα, έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο εύρος επιλογών. «Επί ποδός πολέμου» βρίσκεται όλο αυτό το διάστημα η διεύθυνση των εισιτήριων εξετάσεων του ΥΠΕΠΘ, που κάνει καθημερινές δίωρες δοκιμαστικές εκπομπές στα 1.800 και πλέον εξεταστικά κέντρα, ώστε να αποφευχθούν... παρατράγουδα.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων για το 2009 είναι 88.262. Ο αριθμός των εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης ανέρχεται στις 84.230.

Επιπλέον, στον παραπάνω αριθμό των 84.230 εισακτέων προστίθενται και οι θέσεις εισακτέων: Για τις Στρατιωτικές Σχολές 1.436, σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας 1.900, σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας 26, σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού 670.

Περίπου 20,5 εκατ. ευρώ θα κοστίσουν στο κράτος οι πανελλαδικές εξετάσεις.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ
Οι καινοτομίες στις φετινές εξετάσεις

Χάνει... πόντους η Εκθεση στις πανελλαδικές εξετάσεις, καταργούνται οι επισημάνσεις λαθών και ελλείψεων πάνω στα γραπτά από τους βαθμολογητές και οι υποψήφιοι θα έχουν φέτος, για πρώτη φορά τη δυνατότητα να βλέπουν τα γραπτά τους μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων.

1 Οι υποψήφιοι θα έχουν πρόσβαση στα γραπτά τους μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων.

2 Αυξάνονται (από 13 σε 18) τα μέλη των βαθμολογικών κέντρων τα οποία συντονίζουν τη διαδικασία βαθμολόγησης - αναβαθμολόγησης των γραπτών.

3 Απαγορεύεται να σημειώνει ο α βαθμολογητής πάνω στο γραπτό δοκίμιο λάθη ή ελλείψεις ώστε ο β βαθμολογητής κατά τη βαθμολόγηση να το αξιολογεί ανεπηρέαστος.

4 Μειώνεται κατά 10 μονάδες στην εκατοντάβαθμη κλίμακα η βαρύτητα της παραγωγής κειμένου στο μάθημα της «Νεοελληνικής Γλώσσας» και αυξάνεται η βαρύτητα των ασκήσεων με στόχο τον περιορισμό της υποκειμενικής βαθμολόγησης στο συγκεκριμένο μάθημα (από 50 μονάδες θα λαμβάνει 40) και αυξάνεται η βαρύτητα των ασκήσεων (από 25 σε 35).

5 Γίνεται αποσυμφόρηση των Βαθμολογικών Κέντρων από τους προφορικά εξεταζόμενους με τη θέσπιση ανώτατου ορίου εξεταζομένων (80 υποψήφιοι ανά Κέντρο) και τη λειτουργία ειδικών Εξεταστικών Κέντρων.

ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
bibian@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: