Σάββατο 9 Μαΐου 2009

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Απεργία πείνας για συνθήκες κράτησης

ΣΑΒΒΑΤΟ 09.05.2009 (athens24.gr)

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησής τους, έγκλειστοι στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, άρχισαν τα τελευταία 24ωρα απεργία πείνας.

Πρόκειται για υπόδικους και κατάδικους, οι οποίοι παραμένουν στους συγκεκριμένους χώρους έως ότου μεταχθούν σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας.

Όπως καταγγέλλουν οι απεργοί, οι επικρατούσες συνθήκες είναι άθλιες. Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς τους, σε πολλές περιπτώσεις στοιβάζονται επί μήνες σε λίγα τετραγωνικά μέτρα, τη στιγμή που στους συγκεκριμένους χώρους δεν υπάρχουν οι βασικές συνθήκες υγιεινής, ενώ δεν τους παρέχεται ούτε η δυνατότητα προαυλισμού.

Συνήγορο στις αιτιάσεις τους έχουν το δικηγορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης, τα μέλη του οποίου αναφέρουν πως είναι αποκαρδιωτική η εικόνα που παρατηρείται στα περισσότερα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων. Μάλιστα, το πρόβλημα επιτείνεται κι από την υπερπληρότητα των δικαστικών φυλακών Διαβατών, η διοίκηση των οποίων αρνείται να «φιλοξενήσει» κι άλλους κρατούμενους.

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι διωκτικές αρχές του νομού «στέλνουν» τους προφυλακιστέους ή καταδικασθέντες στις φυλακές της Κομοτηνής, των Γρεβενών ή και του Δομοκού.

Στο μεταξύ, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης αναζητά τρόπους προκειμένου οι κρατούμενοι των αστυνομικών τμημάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος να πάρουν μέρος στις επικείμενες ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.

Όπως ενημέρωσε η αστυνομική διεύθυνση, συνολικά 68 κρατούμενοι σε τμήματα, κι άλλοι επτά της υποδιεύθυνσης Μεταγωγών, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, διότι δεν αντιμετωπίζουν ποινές στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων.

Από την Εισαγγελία καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να ενταχθούν όλοι οι παραπάνω στους εκλογικούς καταλόγους των δικαστικών φυλακών Διαβατών, όπου θα «στηθεί» κάλπη. Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει τις αρχές είναι ο τρόπος μεταγωγής των κρατουμένων την ημέρα των εκλογών στα Διαβατά.
kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: