Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ


ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΙΟΥ 2009 - ΕΘΝΟΣ
Σταθερή η διαφορά στην πρόθεση ψήφου με 3,5%. H προσπάθεια της NΔ για αναστροφή του κλίματος μέσω της πόλωσης όχι μόνο δεν απέδωσε, όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση της «Marc», αλλά οδήγησε και σε περαιτέρω αποσυσπείρωση της βάσης της.

Κλείδωσε η ανατροπή του σκηνικού στις ευρωεκλογές, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της «Μarc» για το «Εθνος της Κυριακής».

Μία εβδομάδα πριν από τις κάλπες της 7ης Ιουνίου το τοπίο φαίνεται να ξεκαθαρίζει σημαντικά και με βάση όλα τα δεδομένα, το ΠΑΣΟΚ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα σε εκλογική αναμέτρηση για πρώτη φορά μετά το 2004, επαληθεύοντας όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών που του έδιναν αέρα νίκης έναντι της παραπαίουσας κυβερνητικής παράταξης.
Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ
Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ

Τη δυναμική που είχε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι δεν μπόρεσαν να ανακόψουν ούτε η άκρως επιθετική προεκλογική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ούτε και οι εμφανίσεις του πρωθυπουργού στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις.

Σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας «Μarc», στις αρχές Μαϊου, η ψαλίδα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ φαίνεται να έχει ανοίξει λίγο (από το 3,2% στο 3,5%), ενώ τα ποσοστά και των δύο κομμάτων υποχώρησαν κατά 0,8% και 1,1% αντίστοιχα.

Από την άλλη, σημαντικές είναι οι ανακατατάξεις στα μικρότερα κόμματα. Το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ παρουσιάζουν αισθητή πτώση στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας. Αντίθετα σε ανοδική τροχιά είναι τα ποσοστά των Οικολόγων Πράσινων.

«Ψηφίζουν» συμμετοχή
Σίγουροι ότι θα ψηφίσουν εμφανίζονται το 74,4% των ψηφοφόρων. Περισσότερο βέβαιοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ενώ υψηλή φαίνεται ότι θα είναι η συμμετοχή και των ψηφοφόρων της ΝΔ. Από την άλλη από τους ψηφοφόρους που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Οικολόγους Πράσινους εκτινάσσοντας τα ποσοστά τους, μόλις το 62,4% είναι σίγουροι ότι θα φτάσουν μέχρι την κάλπη.

Πάντως παρότι πλησιάζει η ώρα της κάλπης και τα δύο μεγάλα κόμματα εμφανίζουν μια αισθητή αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων τους. Η συσπείρωση των οπαδών της ΝΔ έπεσε από το 69,6% στο 62,7%, περιορίζοντας τις διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά αυξάνοντάς τις προς τους Οικολόγους και την αδιευκρίνιστη ψήφο, ενώ η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ έπεσε από το 77,5% στο 70,3%, με μεγαλύτερες διαρροές επίσης προς τους Οικολόγους Πράσινους και την αδιευκρίνιστη ψήφο.ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΟΥΤΣΗΣ

kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: