Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Το εκλογικό στοίχημα του κ. Παπανδρέου

Κυριακή 31 Μαΐου 2009 -ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ - ΒΗΜΑ

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είναι το κεντρικό πρόσωπο της προεκλογικής καμπάνιας- Οι αλλαγές στρατηγικής σε σχέση με το 2007

Η Ιπποκράτους επιλέγει εκστρατεία ήπιων τόνων με στόχο να προσελκύσει ψηφοφόρους από άλλους πολιτικούς χώρους
ΕΚΛΟΓΕΣ με πολλά διλήμματα, αλλά προεκλογική εκστρατεία «λάιτ», είναι η βασική και φαινομενικά αντιφατική επιλογή του ΠαΣοΚ στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 7ης Ιουνίου. Στόχος του επικοινωνιακού επιτελείου του κ. Γ. Παπανδρέου είναι (εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτες ακρότητες) να κινηθεί σε μια ασφαλή οδό και να εμφανιστεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ένα προφίλ που θα του επιτρέπει να ελπίζει ότι θα προσελκύσει ψηφοφόρους από άλλους πολιτικούς χώρους και, κυρίως, θα συγκρατήσει τους «επαναπατρισθέντες» μετά τις τραυματικές εμπειρίες των εκλογών του 2007 και της περιόδου που ακολούθησε.
Το στοίχημα που έχει να κερδίσει το ΠαΣοΚ είναι επικεντρωμένο στον κ. Γ. Παπανδρέου. Ο ίδιος είναι το κεντρικό πρόσωπο της προεκλογικής καμπάνιας και με κάθε ευκαιρία στις ομιλίες και στις συνεντεύξεις του μιλάει σε πρώτο πρόσωπο- όπως έκανε και στο ντιμπέιτ της προηγούμενης Πέμπτης. Σε αυτή τη γραμμή θα κινηθεί και η κλιμάκωση της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη μία εβδομάδα που απομένει έως ότου ανοίξουν οι κάλπες. Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών είναι ενδεικτικό. Ο κ. Παπανδρέου μιλάει σήμερα το απόγευμα στη Λάρισα· ακολουθεί η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης την Τρίτη, η ομιλία στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη και το πρόγραμμα κλείνει στο Ηράκλειο την ερχόμενη Παρασκευή. Στο ενδιάμεσο διάστημα αυτών των εκδηλώσεων ο κ. Παπανδρέου θα δώσει και τρεις ή τέσσερις (!) τηλεοπτικές συνεντεύξεις. Η μέχρι στιγμής προεκλογική δραστηριότητα του ΠαΣοΚ ήταν σημαντικά διαφοροποιημένη σε σχέση με τις αντίστοιχες των προηγούμενων αναμετρήσεων. Πρόκειται στην ουσία για το εκλογικό βάπτισμα του πυρός της ηγετικής ομάδας που αναδείχθηκε μετά τον αλληλοσπαραγμό της «11ης Νοεμβρίου», με τον κ. Ι. Ραγκούση στη θέση του Γραμματέα και τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εκπρόσωπο Τύπου και υπ΄ αυτή την έννοια στην Ιπποκράτους υπάρχει η αγωνία για τον «λογαριασμό» της 7ης Ιουνίου.
Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας αυτής σημειώθηκαν κάποια περιστατικά που αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται η προεκλογική μάχη. Η ενδεικτική απαρίθμησή τους προσφέρει μια εικόνα: Κοζάνη, 11 Μαΐου
Από τη Βόρεια Ελλάδα και τον τόπο καταγωγής του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε ουσιαστικά η προεκλογική εκστρατεία του κ. Παπανδρέου. Ηταν και η μοναδική ως τώρα φορά που ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ εθεάθη σε δημόσιο χώρο, ελάχιστη ώρα πριν από την έναρξη της ομιλίας του, να κάνει τζόκινγκ- μια δραστηριότητα η οποία άλλοτε «διαφημιζόταν», αλλά πλέον έχει επανέλθει στις πραγματικές της διαστάσεις, δηλαδή στην ιδιωτική σφαίρα του κ. Παπανδρέου.
Η Κοζάνη είναι η πόλη του επί σειρά ετών δημάρχου κ. Π. Κουκουλόπουλου , ο οποίος πρωταγωνίστησε και σε ένα περιστατικό που καταδεικνύει πόσο έχουν διαφοροποιηθεί οι αγωνίες του «ΠαΣοΚ του σήμερα»: σε σημείο ώστε πάνω από την εξέδρα που είχε στηθεί για την ομιλία του κ. Παπανδρέου να βρίσκεται μια διαφημιστική πινακίδα εστιατορίου με την επιγραφή «Ο πειναλέων». Από σκηνοθετικής απόψεως το σκηνικό θα μπορούσε να είναι προβληματικό και πάντως όσοι θα βρίσκονταν στην πλατεία για να παρακολουθήσουν την ομιλία του προέδρου του ΠαΣοΚ θα έβλεπαν ένα «κάδρο», στο οποίο «Ο πειναλέων» θα δέσποζε... απειλητικά πάνω από το κεφάλι του κ. Παπανδρέου. Ο δήμαρχος της Κοζάνης κινητοποιεί δυνάμεις, εντοπίζει την ιδιοκτήτρια του εστιατορίου και την πείθει, κατόπιν προσπάθειας, να μην ανάψει η φωτεινή επιγραφή και να παραμείνει για λίγο το κατάστημά της στην «αφάνεια».
Από την άλλη πλευρά, οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου βρέθηκαν και αντιμέτωποι με νεοδημοκράτη δήμαρχο άλλης πόλης στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος προσκάλεσε τους δημοσιογράφους σε δείπνο, αλλά «σιωπηρώς» χρέωσε τον λογαριασμό στην Ιπποκράτους.
Αίγλη Ζαππείου, 27 Μαΐου
Η συνέντευξη Τύπου του κ. Γ. Παπανδρέου έχει μόλις ολοκληρωθεί και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναχωρεί βιαστικά και χωρίς να κοντοσταθεί πουθενά, ούτε καν για χαμόγελα και σύντομες συζητήσεις. Η βιασύνη δικαιολογείται, καθώς ο κ. Παπανδρέου κινείται προς το νεκροταφείο της Καλλιθέας, στην πολιτική κηδεία του Μιχάλη Παπαγιαννάκη.
Την ίδια ώρα, ο στενός του συνεργάτης και υπεύθυνος της επικοινωνιακής καμπάνιας του ΠαΣοΚ κ. Π. Γερουλάνος κάθεται σε ένα τραπέζι του γνωστού καφέεστιατορίου του Ζαππείου εμφανώς ευδιάθετος. Δεν δείχνει να τον ανησυχεί τίποτε, μάλλον είναι ικανοποιημένος για την έκβαση της συνέντευξης Τύπου και μοιάζει να αντιμετωπίζει την όλη προεκλογική εκστρατεία περισσότερο από τεχνοκρατική και λιγότερο από πολιτική σκοπιά. Εντελώς διαφορετική προσέγγιση από εκείνη του προηγούμενου υπεύθυνου στην ίδια θέση κ. Κ. Λαλιώτη. Γνωρίζει και ο ίδιος ο κ. Γερουλάνος ότι τα πάντα κρίνονται από το αποτέλεσμα και αυτό φροντίζει να το μεταδίδει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο τις τελευταίες ημέρες. Τη στιγμή αυτή μοιάζει να του αρκεί ότι έπεσε στο τραπέζι ένα νέο σύνθημα-«δίλημμα»: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», μετά το «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».
Ραδιομέγαρο ΕΡΤ, 28 Μαΐου
Ο κ. Γερουλάνος δεν συμπεριλαμβάνεται σε εκείνους που συνοδεύουν τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, ο οποίος προσέρχεται λίγο μετά τις 7 το απόγευμα για το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Ο επί των επικοινωνιακών του κ. Παπανδρέου είχε δεχθεί έντονη εσωκομματική κριτική για τη στάση που είχε τηρήσει κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ του 2004, όταν ο εκνευρισμός του στα παρασκήνια του στούντιο είχε γίνει ευρέως αντιληπτός. Στην ίδια θέση αυτή τη φορά βρίσκεται ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δεν χάνει ούτε στιγμή την ψυχραιμία του. Πολύ πιο ψύχραιμος από όλες τις άλλες φορές είναι και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου. Επειτα από ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι στο γραφείο του εντεταλμένου συμβούλου της ΕΡΤ κ. Π. Λουκάκου, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ μπαίνει στο στούντιο με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Η διαφορά σε σχέση με αντίστοιχες συναντήσεις του παρελθόντος είναι εμφανής και από τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Παπανδρέου συζητεί για λίγο με τον κ. Καραμανλή. Ο Πρωθυπουργός έχει μόλις σχολιάσει το αποτέλεσμα του τελικού του Champions League λέγοντας ότι «στο ποδόσφαιρο έχουμε μάθει να χάνουμε» και ακολουθεί μια χαμηλόφωνη συζήτηση αθλητικού περιεχομένου, σύμφωνα με κάποιους από τους παρευρισκόμενους.
Αλλαγές από το παρελθόν
Οι συνεργάτες, οι κινητοποιήσεις και οι μουσικές
Ηπροεκλογική εκστρατεία του προέδρου του ΠαΣοΚ, αν και οι εκλογές θεωρούνται από την αντιπολίτευση δημοψήφισμα, έχει ηπιότερο χαρακτήρα απ΄ ό,τι είχε συνηθίσει κάποιος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το μόνο που δεν έχει αλλάξει είναι οι μουσικές από τα ηχεία στις συγκεντρώσεις, που παραπέμπουν σε προηγούμενες δεκαετίες. Οι επισκέψεις σε κάθε πόλη είναι σύντομες, σπανίως συνδυάζονται με διανυκτερεύσεις και η ομάδα συνεργατών που συνοδεύει τον κ. Παπανδρέου εκτός Αθηνών είναι μικρή και αποτελείται κυρίως από την προσωπική του ασφάλεια, ενώ πάντοτε παρών είναι ο κ. Ν.Ζιώγας σαν άλλη «σκιά» του προέδρου του ΠαΣοΚ. Λίγες είναι οι συναντήσεις με τους τοπικούς βουλευτές και ακόμη λιγότερες με τους δημοσιογράφους.
Μέχρι στιγμής ο κ. Παπανδρέου έχει μιλήσει στην Κοζάνη, την Πάτρα, την Ξάνθη και στη Λαμία. Σε κάθε συγκέντρωση προηγείται κατά περίπου μία εβδομάδα ομάδα στελεχών του Οργανωτικού τομέα, με επικεφαλής τον κ. Γ. Αποστολόπουλο και συνοδεία του κ. Η. Αντωνίου, οι οποίοι φροντίζουν να κινητοποιήσουν νομαρχιακές, δημοτικές και περιφερειακές οργανώσεις και αποφασίζουν σε συνεννόηση και με τον σκηνοθέτη κ. Γ. Σιούλα ποιοι είναι οι κατάλληλοι χώροι για τις συγκεντρώσεις. Οι κινητοποιήσεις είναι κατά τα φαινόμενα πολύ δυσκολότερες σε σχέση με τις παλαιότερες εποχές και έτσι μια συγκέντρωση 10.000 ως 12.000 ατόμων σε μια πόλη όπως η Πάτρα θεωρείται πλέον ικανοποιητική.
kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: