Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

ΠΙΕΡΙΑ - Οι εθελοντές διασώστες εκπαιδεύονται

Τριήμερο συνέδριο για το ρόλο του εθελοντή διασώστη στην επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα, ξεκινά σήμερα το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης, με τη συμμετοχή γιατρών και ειδικών εκπαιδευτών της διάσωσης σε βουνό και θάλασσα και πολλών εθελοντών διασωστών από όλη την Ελλάδα.
Οργανωτές του επιστημονικού-εκπαιδευτικού Συνεδρίου, που τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας, είναι η Διασωστική Ομάδα Πιερίας, το Γενικό νοσοκομείο Κατερίνης και η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας.
Οι εργασίες του Συνεδρίου ανοίγουν σήμερα το απόγευμα στις 6.30 και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Κυριακής.
Η σημερινή πρώτη μέρα του Συνεδρίου είναι εισαγωγική στο θέμα, με τον γιατρό και μέλος της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας Θωμά Ρούντο να αναφέρεται στο παρόν και το μέλλον της Διασωστικής Ομάδας του νομού και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Έρευνας και Διάσωσης, διασώστη του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Γιώργο Βάγγο να μιλά για την Επείγουσα Προνοσοκομειακή Φροντίδα και το ρόλο του εθελοντή διασώστη.
Αύριο, Σάββατο, το απόγευμα, ο γιατρός χειρούργος του ΕΣΥ Κ. Φορτούνης και ο επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής στο ΑΠΘ Απ. Καμπαρούδης θα μιλήσουν για τις σύγχρονες προκλήσεις στην αντιμετώπιση του πολυτραυματία στην προνοσοκομειακή και ενδονοσοκομειακή φάση αντίστοιχα, ο Ν. Παντελιάδης, διασώστης του ΕΚΑΒ Κατερίνης και μέλος Διασωστικής Ομάδας Πιερίας και ο Μ. Στύλας, οδηγός βουνού και υπεύθυνος του ορεινού καταφυγίου «Κάκαλος» θα αναφερθούν στην πρόληψη ατυχημάτων στο βουνό, ο αναισθησιολόγος-εντατικολόγος Π. Καζαμίας στην επείγουσα ιατρική σε ακραίες κλιματολογικές και υψομετρικές συνθήκες, ενώ για τη διάσωση στο υγρό στοιχείο θα μιλήσουν η γιατρός του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» Θεσσαλονίκης Ολ. Νικολαϊδου και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ναυαγοσωστών Θ. Μπέλιος.
Από τις 8.30 το πρωί του Σαββάτου και μέχρι τις 8.00 το βράδυ, 210 εθελοντές διασώστες θα παρακολουθήσουν κλινικά φροντιστήρια στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Φροντίδα (BLS-AED Provider Course, φροντιστήριο πολυτραυματία και φροντιστήριο αεραγωγού).
Η τελευταία μέρα του Συνεδρίου είναι αφιερωμένη στις «Μαζικές απώλειες υγείας».
Οι εργασίες ξεκινούν στις 10.00 το πρωί της Κυριακής, με εισηγητές, μεταξύ άλλων, τον Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κ. Κοκολάκη («Πολιτική προστασίας και εθελοντισμός») και τον Ψυχίατρο του Ψ.Ν.Π.Ο και επίτιμο πρόεδρο της ΕΥΘΥΤΑ Κατερίνης Χαρ. Κατόγλου, που θα αναφερθεί στη διαχείριση του ψυχισμού του εθελοντή διασώστη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη συμμετοχή του στην αντιμετώπιση μαζικών απωλειών υγείας.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Κυριακής, με την υπογραφή μνημόνιου συνεργασίας μεταξύ της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας και του Νοσοκομείου Κατερίνης και με την παράδοση σάκου πρώτων βοηθειών στα ορεινά καταφύγια της Πιερίας από το Γ.Ν. Κατερίνης.
Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του Συνεδρίου ανήκει στη Διασωστική Ομάδας Πιερίας, η οποία δραστηριοποιείται στο νομό από το 2002. Όπως μας είπε ο γιατρός και μέλος της Ομάδας Θωμάς Ρούντος, ο Σύλλογος αριθμεί σήμερα 250 άτομα εκ των οποίων οι 100 είναι σε θέση, ανά πάσα στιγμή, να ανταποκριθούν σε κάθε κάλεσμα για παροχή βοήθειας σε έκτακτα περιστατικά.
«Δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο στον εθελοντισμό», λέει ο κ. Ρούντος, «υπάρχουν κι άλλες ομάδες στο νομό, οι ορειβατικοί Σύλλογοι έχουν επίσης ανάλογα τμήματα κι ο καθένας προσπαθεί να βοηθήσει στον τομέα της διάσωσης. Αυτό που κάνουμε ωστόσο εμείς με το Συνέδριο, είναι να βοηθήσουμε στην κατάρτιση των μελών μας από πιστοποιημένους φορείς, όπως η Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας και οι ειδικοί επιστήμονες και εκπαιδευτές, που παίρνουν μέρος στις τριήμερες εργασίες του Συνεδρίου».
ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: