Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Η “Ώρα της Γης”: Κλείστε το διακόπτη

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 - cosmo.gr
Υπό το φως των κεριών θα μείνει όλος ο πλανήτης για μια ώρα, από τις 20:30 έως τις 21:30 το βράδυ του Σαββάτου (28/3), συμμετέχοντας στην Ώρα της Γης, το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας πρωτοβουλίας.

Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα είναι συνεπής με το φετινό ραντεβού με τον…διακόπτη και θα σβήσουν για μία ώρα τα φώτα, στέλνοντας το μήνυμα ότι η σωτηρία του πλανήτη μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και από μια ασήμαντη κίνηση.

Μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν εφέτος – και ξεπερνούν τις 80 - είναι και για πρώτη φορά η Κίνα και η Σιγκαπούρη, οι οποίες ήδη έσβησαν τα φώτα τους. Η οικολογική οργάνωση WWF, η οποία το πρωτοξεκίνησε, ελπίζει ότι εφέτος η συμμετοχή θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Οι πρώτοι που έσβησαν τα φώτα ήταν οι Αυστραλοί. Η φημισμένη Όπερα και η Γέφυρα του Λιμανιού του Σίνδεϊ βυθίστηκαν στο σκοτάδι (video). Να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία «Ώρα της Γης» ξεκίνησε από την Αυστραλία το 2007 και το γεγονός προσέλαβε παγκόσμια διάσταση το 2008, προσελκύοντας περί τα 50 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με διοργανωτές.

Τα φώτα έσβησαν για πρώτη φορά και για μία ώρα στα απομακρυσμένα νησιά Τσάταμ και ακολούθησαν η Νέα Ζηλανδία, τα νησιά Φίτζι, η Ταϊλάνδη και οι Φιλιππίνες. Στην Ανταρκτική, τα 26 άτομα που περνούν το χειμώνα στη Βάση Σκοτ της Νέας Ζηλανδίας έσβησαν τις ηλεκτρικές συσκευές και περιόρισαν το φωτισμό στο απολύτως απαραίτητο.

Στην Ευρώπη προγραμματίζονταν να κατέβουν οι διακόπτες στα ιστορικότερα μνημεία, όπως οι Πυραμίδες της Γκίζας, το Μάτι του Λονδίνου, ο Πύργος του Αϊφελ, το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ και τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, τα καζίνο του Λας Βέγκας, ο Πύργος Σιαρς του Σικάγο και κτίρια στις περισσότερες άλλες αμερικανικές πόλεις.

Στην Ελλάδα

Η ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας υπήρξε ενθουσιώδης: περισσότεροι από 437 δήμοι και κοινότητες έχουν δηλώσει συμμετοχή ενώ και η συμμετοχή των πολιτών αυξάνεται αλματωδώς, ξεπερνώντας τις 46.000 ατομικές εγγραφές στην επίσημη ιστοσελίδα της «Ώρας της Γης 2009». Στη πρωτοβουλία συμμετέχουν επίσης 1.107 επιχειρήσεις, 463 σχολεία, 315 φορείς.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης, στην Ελλάδα θα σκοτεινιάσουν:

ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης

ο Παρθενώνας,

ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο

το Κοινοβούλιο

ο Λευκός Πύργος

η Ακρόπολη της Λίνδου, στη Ρόδο

ο Ναός του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά το Μνημείο του Φιλοπάππου

Θα σβήσει επίσης ο διακοσμητικός φωτισμός στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, στη στέγη Καλατράβα, καθώς και στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Τα φώτα θα σβήσουν την Ώρα της Γης και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι.

Συμβολικά η «Αττικό Μετρό» θα ακινητοποιήσει για ένα λεπτό την κίνηση των συρμών του μετρό που θα βρίσκονται σε σταθμούς, ενώ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα σβήσει ο ένας διάδρομος προσγείωσης - απογείωσης για μία ώρα χωρίς να επηρεαστούν τα δρομολόγια.

Στη διαμαρτυρία θα συμμετάσχει και το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και η ΔΕΗ, η οποία διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα με το δίκτυο, ενώ με εγκύκλιό του ο υπουργός Εσωτερικών ζητά τη συμμετοχή όλων των υπουργείων, Περιφερειών, Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς και Γενικών και Ειδικών Γραμματειών των υπουργείων. Παρόμοια εγκύκλιος εξεδόθη και από το υπουργείο Παιδείας.

Με το σύνθημα «Ας δώσουμε μια απάντηση σε όποιους μας θεωρούν ανθρώπους του καναπέ», η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων της Πλάκας καλεί όλους του κατοίκους του κέντρου να συναντηθούν στις 20:30 του Σαββάτου στο μετρό «Ακρόπολη» και να περπατήσουν με φανάρια, κεριά ή φακούς προς την Πνύκα, όπου εκείνη την ώρα θα πραγματοποιείται μεγάλη συναυλία του ΣΚΑΪ, του WWF της «Καθημερινής» και του Δήμου Αθηναίων, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου υπό τη διεύθυνση του κ. Λουκά Καρυτινού και με ερμηνευτή τον τενόρο Μάριο Φραγκούλη. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη

''ΚΡΑΧΤΗΣ'' - kraxtis-gr.blogspot.com ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: