Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Στις 4 μονάδες καίγεται Οι ευρωεκλογές κρίνουν την τύχη του Κ. Καραμανλή

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009
Nτόμινο ραγδαίων ανατροπών που θα πάρουν μέσα σε λίγο διάστημα τη μορφή χιονοστιβάδας, εκτιμούν στελέχη της Ν.Δ. ότι θα υπάρξουν αν διατηρηθεί η διαφορά που δείχνουν τώρα οι δημοσκοπήσεις - Στις 4 μονάδες καίγεται-Οι ευρωεκλογές κρίνουν την τύχη του Κ. Καραμανλή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ Λ. ΠΟΛΙΤΗΣ- neaonline


Κώστας Καραμανλής. Οι ευρωεκλογές είναι το  τελευταίο μεγάλο στοίχημα του Πρωθυπουργού  «Εάν στις ευρωεκλογές είμαστε μόνο 2,5 πίσω απο το ΠΑΣΟΚ σώζεται- προς το παρόν- και η Ν.Δ. και ο Καραμανλής. Εάν η διαφορά όμως εκτιναχθεί πάνω από τις 4 μονάδες, δρομολογούνται αμέσως μετά το καλοκαίρι ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος».

Η φράση ανήκει σε κορυφαίο υπουργό- πρόσωπο κλειδί της κυβέρνησης που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο παιχνίδι της διαδοχής. Αυτά λέγονται σε μια στιγμή που όλοι στη Ν.Δ. συμφωνούν ότι οι παλιές εκτιμήσεις της Ρηγίλλης περί χαλαρής ψήφου των ευρωεκλογών δεν ισχύουν. Είναι κοινή εκτίμηση ότι πλέον θα κρίνουν την πορεία της κυβέρνησης και την παραμονή του κ. Καραμανλή στην ηγεσία.
Όση προσπάθεια και να καταβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Βαγγέλης Αντώναρος και ο στενός πυρήνας των συνεργατών του Πρωθυπουργού να κλείσουν το θέμα που ανέκυψε μετά το «κουράστηκα» του κ. Καραμανλή, πέφτει στο κενό. Οι εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα τρέχουν με τρόπο που αιφνιδιάζονται και εκείνοι που φιλοδοξούν να πρωταγωνιστήσουν την επόμενη μέρα. «Το μήνυμα που έχει φτάσει στη βάση του κόμματος είναι ότι η Ν.Δ. είναι αντιμέτωπη πλέον με μια μεγάλη ήττα στις εθνικές εκλογές και την επομένη ο Κώστας Καραμανλής θα εγκαταλείψει την ηγεσία», λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. και επισημαίνει ότι αυτή η παραδοχή πολλαπλασιάζει την ηττοπάθεια τον τοπικών στελεχών που δεν δείχνουν τη διάθεση να δώσουν τη μάχη των ευρωεκλογών.
Τα επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. διαπιστώνουν τώρα τα προφανή τα οποία εδώ και καιρό συζητούσαν ψιθυριστά βουλευτές και κομματικά στελέχη. Έπρεπε να έρθει το «κουράστηκα» του Πρωθυπουργού για να ανοίξει το καπάκι της κατσαρόλας που σιγοβράζει από την ώρα που όλοι στη Ν.Δ. διαπίστωσαν ότι ο ανασχηματισμόςπου ήταν ελπίδα για αλλαγή κλίματος- τελικά δεν πέτυχε τον στόχο του: η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να είναι μεγαλύτερη των 4 μονάδων. Δύο σενάρια. Τα σενάρια που συνδέονται με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα διακινούν τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. είναι δύο: Το πρώτο λέει ότι στην περίπτωση που ο Πρωθυπουργός καταφέρει να συγκρατήσει τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ στο 2,5% θα είναι- στη σημερινή συγκυρία- μεγάλη επιτυχία. «Θα έχουμε το μεγάλο επιχείρημα ότι και ο Σημίτης στις ευρωεκλογές του 1999 είχε χάσει με 3 μονάδες και έναν χρόνο μετά κέρδισε τις εθνικές εκλογές», λέει κορυφαίος υπουργός. Υποστηρίζει μάλιστα ότι με ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα βελτιωθεί η ψυχολογία των οπαδών της Ν.Δ. καθώς θα διαπιστώσουν ότι η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία τουλάχιστον μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και θα καλλιεργηθεί ξανά η ελπίδα ότι μέσα σε αυτό το διάστημα μπορεί να υπάρξουν ανατροπές.
Το δεύτερο σενάριο είναι εκείνο της μεγάλης ήττας και περιλαμβάνει ένα ντόμινο ραγδαίων ανατροπών που θα πάρουν μέσα σε λίγο διάστημα τη μορφή χιονοστιβάδας. Τι λέει αυτό; Η διαφορά από 3 μέχρι 4 μονάδες είναι η γκρίζα ζώνη που θα φέρει γκρίνια και εσωστρέφεια αλλά δεν θα δρομολογήσει εξελίξεις. Εάν όμως η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές ξεπεράσει τις 4 μονάδες, η Ν.Δ. θα έχει πλήρη αδυναμία να κυβερνήσει. «Την επομένη των ευρωεκλογών το ΠΑΣΟΚ θα πιέζει για εθνικές εκλογές ενώ θα αρχίσει στο εσωτερικό του κόμματος η ανοιχτή αμφισβήτηση του κ. Κ. Καραμανλή. Έτσι θα αναγκαστεί το φθινόπωρο να προσφύγει στις κάλπες γιατί θα είναι εξαιρετικά δύσκολο μέσα σ΄ αυτό το κλίμα να διαχειριστεί τις συνέπειες της μεγάλης οικονομικής κρίσης που θα είναι ορατές μετά το καλοκαίρι», τονίζει έμπειρο κομματικό στέλεχος.

Το «κουράστηκα» πολλαπλασίασε την ηττοπάθεια τον τοπικών στελεχών που δεν δείχνουν διάθεση να δώσουν τη μάχη των ευρωεκλογών

Το τελευταίο στοίχημα του Καραμανλή

Oι ευρωεκλογές είναι το τελευταίο μεγάλο στοίχημα του Κώστα Καραμανλή. Ακόμη και οι φανατικοί υποστηρικτές του παραδέχονται ότι η κάλπη της 7ης Ιουνίου παίρνει πια τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος και για την κυβέρνηση και για τον Πρωθυπουργό. «Θα δώσει σκληρή προσωπική μάχη πόλη- πόλη ο ίδιος και θα καταφέρει να κλείσει την ψαλίδα», λέει έμπιστος συνεργάτης του που επιμένει ότι: «Ο Καραμανλής συνεχίζει να είναι ισχυρό πρόσωπο στην κοινωνία και οι πολίτες τον εμπιστεύονται ως τον άνθρωπο που μπορεί να διαχειριστεί την οικονομική κρίση». Αλλά και αρκετοί υπουργοί υποστηρίζουν ότι οι 2,5 μονάδες διαφοράς με το ΠΑΣΟΚ είναι εφικτός στόχος για τη Ν.Δ. που μπορεί να επιτευχθεί εάν δεν υπάρξει ένα νέο σκάνδαλο που θα τραυματίσει ακόμη περισσότερο την εικόνα της κυβέρνησης. «Ο Καραμανλής ξέρει ότι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, το στοίχημα του Ιουνίου είναι καθοριστικό. Κάτω από αυτήν την πίεση θα ενεργοποιήσει ξανά τα παλιά του ανακλαστικά και θα καταφέρει να παραμείνει στη σκηνή», λέει χαρακτηριστικά υπουργός που είναι τακτικός συνομιλητής του
''ΚΡΑΧΤΗΣ'' - kraxtis-gr.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια: