Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Παιδική πορνογραφία Μία σύγχρονη μάστιγα

Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας, και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί η παιδική πορνογραφία, ενώ οι τεχνολογικές εξελίξεις με τις δυνατότητες που παρέχουν απογειώνουν το φαινόμενο. Τα τελευταία επιστημονικά ευρήματα από όλον τον κόσμο γύρω από το θέμα, αλλά και τις νομικές του όψεις -είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει ενιαίος ορισμός για το τι τελικά σημαίνει «πορνογραφικό υλικό»- συνέλεξε η Ομάδα Νέων του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ).
Η πρόσφατη έκδοση 183 σελίδων από τη Νομική Βιβλιοθήκη με τίτλο «Η παιδική πορνογραφία στο Διαδίκτυο» αποτελεί σημαντικό βοήθημα για την κατανόηση του σύνθετου αυτού ζητήματος που σας παρουσιάζουμε σήμερα.

Ενδεικτικά της έκτασης του προβλήματος:
Τζίρος: Αγγίζει τα 3.000.000.000 (!) δολάρια ετησίως.

Παιδικό πορνογραφικό υλικό:
Δημοσιεύονται τουλάχιστον 200 νέες φωτογραφίες την ημέρα στο Διαδίκτυο, το οποίο «φιλοξενεί» περισσότερες από 1.000.000 απεικονίσεις με δεκάδες χιλιάδες ανηλίκους.
Επισκεψιμότητα:
1.000.000 επισκέπτες σε έναν μήνα και μόνο σε μία ιστοσελίδα με παιδικό πορνογραφικό υλικό.

Φαύλος κύκλος: Έρευνα στις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι το 40% των συλληφθέντων για κατοχή τέτοιου υλικού είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά όταν ήταν ανήλικοι οι ίδιοι. Κάπως έτσι το θύμα γίνεται θύτης. Ανατριχιαστικά τα στοιχεία της ίδιας έρευνας: το 83% των συλληφθέντων είχαν υλικό με παιδιά ηλικίας από 6-12 χρόνων, το 39% ηλικίας από 3-5 χρόνων και το 19% με παιδιά κάτω των τριών ετών, βρέφη και νήπια.

Οι δράστες αυτού του νοσηρού φαινομένου διαχωρίζονται σε εννέα τύπους, αλλά διαθέτουν και κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Τα θύματα όμως έχουν ένα και μοναδικό γνώρισμα: έχουν πονέσει σωματικά ή και ψυχικά και είναι σίγουρα θύματα εκμετάλλευσης.

Παρ' όλα αυτά, όπως μας λέει η νομικός και επιμελήτρια της έκδοσης Αιμιλία Ιωαννίδου, στη χώρα μας οι δράστες τιμωρούνται μόνον εφόσον έχουν τελέσει το αδίκημα με σκοπό το κέρδος.

ΙΩΑΝΝΑ ΣΩΤΗΡΧΟΥ - ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/08/2007
.
Τα στοιχεία είναι του 2007.
Σήμερα η μάστιγα έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις.
"το χαμομηλάκι"

Δεν υπάρχουν σχόλια: