Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΕ ΤΟΥΣΚ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ exits Δεν είναι λύση ο αποκλεισμός από τη Σένγκεν

...

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΕ ΤΟΥΣΚ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ exits

Δεν είναι λύση ο αποκλεισμός από τη Σένγκεν

 17 Φεβ 2016 
Δεν είναι λύση ο αποκλεισμός από τη Σένγκεν
ΑΘΗΝΑ
Η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, η αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος, συνιστά διεθνή και ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της ΕΕ, στην αλληλεγγύη και στην ανάγκη για δίκαιο επιμερισμό των βαρών, υπογράμμισαν Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλντ Τουσκ στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι η κρίση του μεταναστευτικού δοκιμάζει τα όρια, τις αντοχές της Ευρώπης και επισήμανε την προσπάθεια των Ελλήνων πολιτών στα νησιά, για την οποία έχουν λάβει και υποψηφιότητα για Νόμπελ Ειρήνης.
Επίσης, τόνισε ότι ο υποτιθέμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση και πως το να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τη Σένγκεν δεν λύνει απολύτως κανένα πρόβλημα.
Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε ότι μετά τη συζήτηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, είναι πιο αισιόδοξος ακόμα και για τη διαδικασία έναρξης της αξιολόγησης.
Οι κοινές δηλώσεις
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για το δυσανάλογο βάρος που έχει επωμιστεί η Ελλάδα μέχρι σήμερα και το οποίο αντιμετωπίζει με ανθρωπισμό και μεγάλο κόστος, σεβόμενη τις ευρωπαϊκές αρχές και αναδεικνύοντας τις αξίες μας.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η πρόοδος της εφαρμογής του συνόλου των αποφάσεων που έχουν ληφθεί και αφορούν κάθε στάδιο της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Μεταξύ αυτών συζήτησαν και για τη δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, με κεντρικό σκοπό την υποβοήθηση των τουρκικών αρχών στον εντοπισμό των διακινητών στις ακτές της Τουρκίας και τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στην Ευρώπη κυριαρχούν δύο αντιλήψεις για το μέλλον της, μια φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση (στην οποία ανήκει και η Ελλάδα) και μια αντιευρωπαϊκή προσέγγιση, που θεωρεί ότι τα προβλήματα μπορεί να τα λύνει ο καθένας μόνος του, κάνοντας λόγο για μια σειρά από χώρες που δεν διστάζουν το τελευταίο διάστημα να επιτίθενται και εναντίον της χώρας μας, προτείνοντας κλείσιμο συνόρων και τείχη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. «Πιστεύουμε ότι αυτή η αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο», τόνισε.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν και για το ζήτημα των σχέσεων της ΕΕ με το Ηνωμένου Βασίλειο, με τον κ . Τσίπρα να τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι και στο ζήτημα της Βρετανίας, όπως και στο προσφυγικό, πρέπει να απαντήσουμε στις προκλήσεις με ενότητα, προχωρώντας όλοι μαζί μπροστά.
«Δεν είναι περίοδος για εξόδους, για exits, είναι περίοδος για να ενώσουμε δυνάμεις και να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Θέλω να τονίσω ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει όλες τις προσπάθειες που έχει αναλάβει η Ελλάδα στην οικονομική διάσταση του ζητήματος», δήλωσε ο Τουσκ. «Μετά τη συζήτηση που είχαμε με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα είμαι πιο αισιόδοξος. Ακόμα και για την τρέχουσα διαδικασία αξιολόγησης», υπογράμμισε.
- See more at: http://www.eleftheria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: