Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Μητσοτάκης προς Βρυξέλλες: Αξιόπιστος συνομιλητής ναι, δεδομένος όχι


..

Μητσοτάκης προς Βρυξέλλες: Αξιόπιστος συνομιλητής ναι, δεδομένος όχι

Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη θεωρούν πολύ πιθανό να υπάρξουν και παραινέσεις, κυρίως από τους παράγοντες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όσον αφορά τα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και τις κρίσιμες ψηφοφορίες που έπονται

skai.gr - ΑΜΠΕ
 
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δώσει την εντύπωση ότι είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής και εταίρος, σταθερός στις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά δεν πρέπει θα θεωρείται δεδομένος» ξεκαθαρίζουν στενοί συνεργάτες του ενόψει των συναντήσεων που θα έχει σήμερα Τετάρτη και αύριο στις Βρυξέλλες, για το προσφυγικό και τις διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ. Aνάλογο μήνυμα είχε εκπέμψει και τη Δευτέρα κατά της συνάντησή του με τους 28 πρέσβεις των κρατών - μελών της ΕΕ.  

Κι αυτό, γιατί οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη θεωρούν πολύ πιθανό να ασκηθούν πιέσεις υπό τη μορφή παραινέσεων, κυρίως από τους παράγοντες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όσον αφορά τα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και τις κρίσιμες ψηφοφορίες που έπονται.

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως λένε οι συνεργάτες του έχει σαφείς θέσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Όσον αφορά το προσφυγικό, ενώ πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει είναι κάθετα αντίθετος στην λογική του κλεισίματος των βορείων συνόρων της Ελλάδας και φυσικά στην έξοδο της χώρας από την Σένγκεν, τα οποία θεωρεί ότι είναι λάθος προσέγγιση του ζητήματος και αντιπαραγωγική. Τη θέση αυτή θα επαναλάβει και κατά τις συναντήσεις του, αλλά και στην αυριανή συνεδρίαση του ΕΛΚ.
/Ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει ότι το θέμα είναι ευρωπαϊκό και δοκιμάζει τις αξίες και τις αντοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, θεωρεί ότι η Ευρώπη πρέπει να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, προκειμένου να γίνει πιο συνεργάσιμη, ιδίως σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.

Όσον αφορά τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει ότι είναι υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ωστόσο θα επαναλάβει ότι η υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους είναι ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία "δεν μπορεί να έχει δύο πλειοψηφίες μία για τα δύσκολα όταν αντιμετωπίζει προβλήματα και μια για τα εύκολα". Παράλληλα θα καταστήσει σαφές ότι δεν συμμετέχει στην συζήτηση περί εκλογών που άλλωστε έχει ανοίξει από τα στελέχη της συγκυβέρνησης. 

Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη ξεκινά το πρωί με την συνάντησή του με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ενώ το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και αύριο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, με τη καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκέλα Μέρκελ. 

Σήμερα μετά τον κ. Σούλτς θα δει την Επίτροπο Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ και το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Γκι Φερχόφσταντ με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσχοβισί, τον αντιπρόεδρο της ΕΕ Βάλτντις Ντομπρόφσκις με τον έτερο αντιπρόεδρο αρμόδιο για την Απασχόληση Γίρκι Κατάινεν και με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτου. Την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης να έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιόζεφ Ντόλ και με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

Στο περιθώριο της αυριανής (Πέμπτη) Συνόδου Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης εκτός από την Άνγκελα Μέρκελ, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και με τον τέως πρωθυπουργό της Πορτογαλίας κ. Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 11 το πρωί, ενώ η ατζέντα των συναντήσεων του θα κορυφωθεί με τη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών της ΕΕ για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, την Πέμπτη και την Παρασκευή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: