Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ συντάραξε τη νύχτα την Ηλεία


..ΣΤΑ ΚΡΕΣΤΕΝΑ ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ συντάραξε τη νύχτα την Ηλεία

Υπό στενή επιστημονική παρακολούθηση βρίσκεται η περιοχή της Ηλείας μετά το χθεσινό χτύπημα του Εγκέλαδου στα Κρέστενα.

  • ΕΘΝΟΣ

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ συντάραξε τη νύχτα την Ηλεία
Ο ισχυρός σεισμός των 5,2 Ρίχτερ, που εκδηλώθηκε πέντε λεπτά πριν από τις εννέα το βράδυ, έχει θέσει σε επιφυλακή τους σεισμολόγους, οι οποίοι χαρακτηρίζουν «δύσκολη» από γεωλογικής άποψης την περιοχή όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός.
«Παρά την αρχική εκτίμηση ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στον Πύργο, τελικώς διαπιστώθηκε ότι η εστία της δόνησης βρίσκεται στο χωριό Γρύλλος του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ένα χωριό χτισμένο στο βουνό από τους πρόποδες του οποίου διέρχεται ένα μεγάλο ρήγμα που ξεκινά από το Ιόνιο. Το ρήγμα αυτό κατά το παρελθόν έχει δώσει σεισμικά γεγονότα εντάσεως μέχρι και 6 Ρίχτερ», είπε μιλώντας στο «Εθνος» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς, προσθέτοντας ότι «προσωπικά είμαι επιφυλακτικός ως προς την εξέλιξη του φαινόμενου. Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα».
Τον προβληματισμό του εξέφρασε στο «Εθνος» και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, γεωλόγος Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος επισήμανε ότι «η περιοχή έχει ιστορικό, έχει πολλά μικρά και μεσαία ρήγματα, και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εξακριβωθεί η ταυτότητα του φαινομένου».
Το μικρό εστιακό βάθος του σεισμού, που υπολογίστηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών στα 5 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης, είχε ως αποτέλεσμα να γίνει το φαινόμενο έντονα αισθητό σε ολόκληρο τον νομό. Κάτοικοι του Πύργου, της Αμαλιάδας, της Ολυμπίας, της Ζαχάρως αλλά και του κάμπου της Ηλείας βγήκαν από τα σπίτια τους.
Λίγη ώρα μετά τον σεισμό κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην εθνική οδό Πύργου-Τριπόλεως, ενώ υλικές ζημιές μικρής έκτασης σε κτίρια αναφέρθηκαν στην κοινότητα Φρίξα, στη Φιγαλεία και σε άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής των Κρεστένων. Εντεκα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό εκδηλώθηκε μετασεισμός εντάσεως 3,2 Ρίχτερ και ακολούθησαν δεκάδες άλλες δονήσεις, γεγονός που εντάσσεται στη φυσιολογική ακολουθία του φαινομένου.
Την ανάγκη παρακολούθησης της σεισμικής ακολουθίας, δεδομένου ότι η περιοχή διαθέτει αρκετά ρήγματα, τόνισε με δηλώσεις του και ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: