Γαλλία: Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης


..

Γαλλία: Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης
Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016 2
REUTERS/PHILIPPE LAURENSON
Από τις αρχές του έτους, 40 άνθρωποι έχουν συλληφθεί καθώς φέρονται να εμπλέκονται σε τρομοκρατικά δίκτυα, αλλά και για απειλές ή για εξύμνηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ (φωτ. αρχείου).
Την παράταση έως τα τέλη Μαΐου της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία, η οποία τέθηκε σε ισχύ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία η γαλλική Εθνοσυνέλευση την Τρίτη.
Μία εβδομάδα μετά το «ναι» της Γερουσίας με 316 ψήφους υπέρ έναντι 28 κατά, οι βουλευτές ενέκριναν την παράταση έως την 26η Μαΐου αυτού του έκτακτου καθεστώτος, με 212 «ναι» έναντι 31 «όχι».
Την κατάσταση έκτακτης ανάγκης υποστηρίζει η πλειονότητα των Γάλλων πολιτικών και τέσσερις στους πέντε Γάλλους τάχθηκαν υπέρ μιας νέας παράτασής της κατά τρεις μήνες, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.
Αντίθετα, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει επικρίνει το καθεστώς αυτό όπως επίσης ορισμένοι νομικοί και οργανώσεις, ιδίως η Ένωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Το μέτρο ενισχύει τις εξουσίες της αστυνομίας, επιτρέποντάς της να προχωρά σε συλλήψεις και να κάνει έρευνες χωρίς εισαγγελική εντολή, όπως επίσης και να απαγορεύει συγκεντρώσεις.
Από τον Νοέμβριο, οι γαλλικές αρχές έχουν πραγματοποιήσει 3.340 έρευνες και έχουν προχωρήσει στην κατάσχεση 578 όπλων. Περισσότεροι από 340 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση και 285 άνθρωποι σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Από τις αρχές του έτους, 40 άνθρωποι έχουν συλληφθεί καθώς φέρονται να εμπλέκονται σε τρομοκρατικά δίκτυα, αλλά και για απειλές ή για εξύμνηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ.