Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Ορκίστηκε Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας - Τρίτη ή Τετάρτη η ορκωμοσία της κυβέρνησης

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Δευτέρας έγινε η ορκωμοσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ μέχρι την Τετάρτη το πρωί θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.....


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ορκίστηκε, με πολιτικό όρκο, για δεύτερη φορά Πρωθυπουργός.

Τον κ. Τσίπρα συνόδευσαν στο Προεδρικό Μέγαρο οι στενοί συνεργάτες του Νίκος Παππάς και Ολγα Γεροβασίλη.

Ο Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε στην τιμή και τη συνείδησή του να τηρεί τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός υπέγραψαν το σχετικό πρωτόκολλο.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του από την υπηρεσιακή Πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη την κ. Θάνου για τον άψογο τρόπο που διαχειρίστηκε τα κρίσιμα κυβερνητικά θέματα και ιδιαιτέρως το προσφυγικό. Επίσης, υπογράμμισε την ιστορική πρωτιά της κ. Θάνου στη θέση της Πρωθυπουργού.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας των χωρών του Νότου, καθώς και την ανάγκη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με βάση την αξία της αλληλεγγύης και ως κοινό ευρωπαϊκό θέμα.

Υπογράμμισε ότι οι ευθύνες σε ένα κοινό σπίτι πρέπει να μοιράζονται και δήλωσε αισιόδοξος ότι το κλίμα αλλάζει το τελευταίο διάστημα.

«Επιστρέφω μετά από σχεδόν ένα μήνα στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας την ανάμνηση μιας σκληρής διαπραγμάτευσης πίσω μου, έχοντας όμως και την αισιοδοξία ότι όταν κάποια στιγμή, όταν θα φεύγω κι εγώ από εδώ, θα έχουν φύγει αυτές οι αναμνήσεις και θα έχουν αντικατασταθεί με καλύτερες στιγμές. Στόχος μας είναι η Ελλάδα θα γίνει ισότιμος εταίρος στην ΕΕ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Βασιλική Θάνου ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του στον Πρωθυπουργό.


Γράφουν - σβήνουν ονόματα

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στην Κουμουνδούρου για τον σχηματισμό του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ σε ανοιχτή επικοινωνία βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο για την οριστικοποίηση του σχήματος. Τσίπρας και Καμμένος είχαν μακρά συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας.

Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ορκίζεται αύριο, Τρίτη.

Για τη θέση του προέδρου της Βουλής επικρατέστεροι θεωρούνται ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος σε αυτή την περίπτωση θα μετακινηθεί από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ο Νίκος Βούτσης και ο Θοδωρής Δρίτσας.

Πολύ πιθανή θεωρείται η δημιουργία αυτόνομου υπουργείου -ίσως υπουργείο «ομπρέλα» για τα αρμόδια υπουργεία- με αρμοδιότητα την παρακολούθηση της εφαρμογής του μνημονίου. Ρόλο - κλειδί στην παρακολούθηση της πορείας του προγράμματος αναμένεται να έχει ο Νίκος Χουλιαράκης ή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το πιθανότερο είναι ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η παραμονή του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Αμυνας, η παραμονή του Νίκου Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών, του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο υπουργείο Υγείας, του Νίκου Παρασκευόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης και του Παναγιώτη Νικολούδη (υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς).

Επίσης, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους ο Νίκος Παππάς (υπουργός Επικρατείας) και η Όλγα Γεροβασίλη (κυβερνητική εκπρόσωπος).

Για τη θέση του υπουργού Παιδείας ακούγεται το όνομα του πανεπιστημιακού καθηγητή Κώστα Γαβρόγλου.

Θέση στο νέο υπουργικό θα έχουν επίσης οι Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Μάρδας, Τρύφων Αλεξιάδης (οι δύο τελευταίοι στο οικονομικό επιτελείο, πιθανόν στις ίδιες θέσεις), όπως και η Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά και η Έλενα Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ.

Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος αναμένεται να παραμείνει ο Γιάννης Τσιρώνης από τους Οικολόγους - Πράσινους.

Επίσης, είναι πιθανή η παραμονή στις θέσεις τους ορισμένων υπηρεσιακών υπουργών.


Η εντολή

Στις 6 το απόγευμα, ο κ. Τσίπρας είχε λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Τετάρτη και ότι θα εκπροσωπήσει και τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Οι δύο άνδρες επισήμαναν το πολιτισμένο και δημοκρατικό πλαίσιο στο οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές. Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι αυτό δείχνει ότι παρά την κρίση βελτιώνεται το επίπεδο της δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ύστερα από συμφωνία με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων φρονεί ότι υπάρχει η δεδηλωμένη.

«Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα που το γνωρίζετε υπήρξε η επικοινωνία μου με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος δήλωσε σε μένα αλλά και δημοσίως ότι θα στηρίξει την προσπάθεια να δημιουργηθεί από κοινού κυβέρνηση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ως εκ τούτου κύριε Πρόεδρε φρονώ υπάρχει η δεδηλωμένη πλειοψηφία για να προχωρήσουμε στον σχηματισμό κυβέρνησης», ανέφερε απευθυνόμενος στον Πρ. Παυλόπουλο.

Σε ό,τι αφορά την εκλογική αναμέτρηση επισήμανε ότι διεξήχθη σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού και «δόθηκε η δυνατότητα στον ελληνικό λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του και να πάρει τις αποφάσεις του».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι το κλίμα στο οποίο διεξήχθη η εκλογική αναμέτρηση αποδεικνύει ότι «ως Ελλήνες μπορεί να περνάμε πολλά, μια βαθιά κρίση, οικονομική, κοινωνική, στην οποία προστίθεται και το προσφυγικό, αλλά η ποιότητα της Δημοκρατίας όχι μόνο δεν θίγεται αλλά βελτιώνεται».

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι με βάση τη δύναμη στη Βουλή η οποία προέκυψε από τις εκλογές και σύμφωνα με τις επιμέρους δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων, δεν υπάρχει λόγος να δοθεί διερευνητική εντολή αλλά συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία και παρείχε στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε το μεσημέρι τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Αποκέντρωσης Αντώνη Μανιτάκη ο οποίος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου 2015.

Νωρίτερα ο κ. Μανιτάκης είχε επισκεφθεί την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου όπου και της παρέδωσε τον φάκελο με τα εκλογικά αποτελέσματα. Το μεσημέρι η κ. Κωνσταντοπούλου μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου και ενημέρωσε τον κ. Παυλόπουλο για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Πρόεδρος δέχθηκε την κ. Κωνσταντοπούλου στις 15.10 το μεσημέρι, για να του ανακοινώσει επισήμως την δύναμη των κόμματων στην νέα Βουλή, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 37 του Συντάγματος. 

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε σε διευρυμένη συνεδρίαση στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών.    

«Ο ελληνικός λαός έδωσε μια καθαρή λαϊκή εντολή, για να προχωρήσουμε ενωμένοι σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», τόνισε, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγηση του στη συνεδρίαση του πολιτικού οργάνου εκλογικής ευθύνης. 

Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο που καλείται να παίξει το νέο κυβερνητικό σχήμα, διορθώνοντας αστοχίες και αδυναμίες της προηγούμενης επτάμηνης περιόδου.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι είναι «άμεσος στόχος της επόμενης περιόδου η πλήρης αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία και στη λειτουργία των τραπεζών, η διεύρυνση του εδάφους που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση, με πρώτη κρίσιμη μάχη αυτή της απομείωσης του χρέους». Υπογράμμισε ότι «ταυτόχρονα, θα πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε μεγάλες τομές, μάχη με το σύστημα της διαπλοκής, για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στην ελληνική κοινωνία». 

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την αναγκαιότητα οργανωτικής ανασυγκρότησης του κόμματος και της Νεολαίας, ώστε να αντιστοιχιστεί η οργανωτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ με τους εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που τον στηρίζουν ενεργά. Επισήμανε ότι, σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαία μια διαφορετική λειτουργία του κόμματος, με συλλογική λειτουργία των οργάνων, χωρίς μηχανισμούς και ομαδοποιήσεις, ως ένα σύγχρονος πλουραλιστικός φορέας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης

«Ξεκινούν οι διαδικασίες πλέον σχηματισμού κυβέρνησης», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, το απόγευμα της Δευτέρας. 

Είπε ότι «εντός της ημέρας απ' ό,τι φαίνεται θα ορκιστεί ο Πρωθυπουργός ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αύριο ή την Τετάρτη το πρώι θα ανακοινωθεί και η κυβέρνηση».

Ο κ. Καμμένος είπε ότι «θα είναι μια κυβέρνηση προοδευτική, που θα συνεχίσει το έργο που ξεκινήσαμε αυτούς τους έξι μήνες». Είπε πως ελπίζει «οι βουλευτές να αντιληφθούν το μήνυμα του ελληνική λαού για εθνική ομοψυχία -εμείς κόμματα από διαφορετικούς χώρους, στην προοδευτική βέβαια κατεύθυνση, το αποδείξαμε- και ελπίζω να στηρίξουν την κυβέρνηση αυτή, που είναι κυβέρνηση που επέλεξε ο ελληνικός λαός». 

Τσίπρας: «Έχουν διαψευστεί όσοι έφτιαξαν σενάρια παρένθεσης»

Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «το πιο σημαντικό είναι ότι τώρα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε σε βάθος χρόνου». 

«Έχουν διαψευστεί όσοι έφτιαξαν σχέδια επί χάρτου και σενάρια παρένθεσης», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι «απεδείχθη ότι η επιθυμία του ελληνικού λαού είναι να κάνουμε μια τομή με όσα συνέβησαν και να προχωρήσουμε μπροστά». 

«Τώρα έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία με σταθερά βήματα και σε ένα βάθος τετραετίας να υλοποιήσουμε τη βασική μας δέσμευση που είναι να δώσουμε τον έντιμο αγώνα και να ματώσουμε αν χρειαστεί για να σταματήσει ο λαός μας να ματώνει άλλο», τόνισε. 

Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την εκτίμηση του ότι «θα το πετύχουμε πολύ πιο σύντομα», καθώς όπως πρόσθεσε το βασικό είναι να έρθει η σταθερότητα. Τόνισε ότι άμα επιτευχθεί γρήγορα η σταθερότητα και έρθει η ελπίδα στον ελληνικό λαό, τα πράγματα θα είναι πιο γρήγορα απ' ό,τι τα περιμένουμε. 

Υποδεχόμενος αρχικά τον κ. Καμμένο, ο κ. Τσίπρας σχολίασε με χιουμοριστική διάθεση ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, μετά από 7 μήνες, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να συμπληρώνει στο ίδιο πνεύμα πως ελπίζει να είναι μετά από τέσσερα χρόνια πάλι. 

Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και τον επικεφαλής του Ποταμιού.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: