Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Kείμενο - προειδοποίηση της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες

..

Η στήριξη των τραπεζών μέσω του μηχανισμού ELA δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς επαρκείς εγγυήσεις (collaterals) ή μέσω υπερβολικά ευνοϊκών όρων, προειδοποιεί η ΕΚΤ, σε κείμενο που εξέδωσε, μια μόλις μέρα μετά την απόφασή της να αυξήσει το κούρεμα (haircut) στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Όπως τονίζεται στο κείμενο της ΕΚΤ - στο οποίο φωτογραφίζεται  ξεκάθαρα η Ελλάδα - η ΕΚΤ δεν δύναται να παράσχει έκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες με υπερβολικά ευνοϊκούς όρους ή χωρίς επαρκή collaterals.
Eάν αυτό συμβεί, τότε θα αυξηθεί o ηθικός κίνδυνος για τις τράπεζες, προειδοποιεί η ΕΚΤ.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, η λειτουργία του Ευρωσυστήματος θα μπορούσε να διαταραχθεί από τη χορήγηση ρευστότητας, μέσω ELA, με υπερβολικά γενναιόδωρους ή ευνοϊκούς όρους.
Ο στόχος του ELA είναι να στηρίζει φερέγγυες τράπεζες που αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα ρευστότητας.
Ο μηχανισμός ELA δεν αποτελεί εργαλείο νομισματικής πολιτικής, διαμηνύει η ΕΚΤ.
Οι επισημάνσεις της ΕΚΤ είναι ξεκάθαρες και φωτογραφίζουν την Ελλάδα, καθώς μόλις χθες η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Ο κλοιός προς τις ελληνικές τράπεζες έχει ήδη αρχίσει να σφίγγει, με την ΕΚΤ να αυξάνει κατακόρυφα τις πιέσεις.

© Μαρίνα Φούντα

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, που συνεδρίασε χθες, αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό στα επίπεδα της 26ης Ιουνίου, ήτοι στα 88,6 δισ. ευρώ, το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο η ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του κουρέματος (απομείωσης ή haircut) που επιβάλλει στις εγγυήσεις (collaterals) που λαμβάνει από τις ελληνικές τράπεζες, ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση ρευστότητας.
Η ΕΚΤ αναπροσάρμοσε το ύψος του κουρέματος στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει το ακριβές ύψος.
Πρακτικά με την απόφαση αυτή, περιορίζεται το επίπεδο των διαθέσιμων εγγυήσεων που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Επί της ουσίας, πρόκειται για σαφή κίνηση αυστηροποίησης των όρων με τους οποίους χορηγεί ρευστότητα η ΕΚΤ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η κίνηση της ΕΚΤ μεταφράζεται ως εξής για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα: Μετά την αναπροσαρμογή του κουρέματος των εγγυήσεων, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να παράσχουν στην ΕΚΤ περισσότερες εγγυήσεις - ενέχυρα για την άντληση ρευστότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια: