Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη λιτότητα -Έχουμε όλοι ιστορικές ευθύνες











..

«Έχουμε καταθέσει αξιόπιστες προτάσεις, που στόχο έχουν να αλλάξουν πραγματικά την Ελλάδα. Ελπίζω ότι όλοι θα αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


Σημεία ομιλίας του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα:

Είναι τιμή μου να απευθύνομαι στους αιρετούς εκπροσώπους των λαών της Ευρώπης σε μια κρίσιμη στιγμή. Βρίσκομαι μπροστά σας λίγες μόλις μέρες μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, για τη διαπραγμάτευση που αφορά το μέλλον του.
Μας έδωσε εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για μια κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη λύση, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. Χωρίς την αέναη λιτότητα που εγκλωβίζει την οικονομία στην ύφεση.

Ο λαός μας πήρε μια γενναία απόφαση εν μέσω εκβιασμών ότι ΟΧΙ σημαίνει έξοδος από την Ευρώπη. 
Το ΟΧΙ του λαού μας δε σημαίνει ότι θέλει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά θέλει μια Ευρώπη δημοκρατική.

Πρέπει να υπάρχει διπλός σεβασμός της Ευρώπης, στους κανόνες της λειτουργίας της, αλλά και στη βούληση των λαών. 

Αναλάβαμε ως κυβέρνηση πριν 5 περίπου μήνες. Τα προγράμματα διάσωσης είναι σε ισχύ εδώ και 5 περίπου χρόνια. Η ευθύνη για τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας αλλά και της Ευρώπης, δεν οφείλονται στους τελευταίους μήνες, αλλά στα 5 χρόνια που δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση.

Ένα είναι γεγονός, η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια έκανε μια σκληρή προσπάθεια προσαρμογής, που έχει εξαντλήσει τις αντοχές του λαού. 
Πουθενά τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν δεν ήταν τόσο σκληρά και τόσο μεγάλης διάρκειας όσο στην Ελλάδα. 
Η Ελλάδα έγινε ένα εργαστήρι λιτότητας, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι το πείραμα δεν πέτυχε. Η ανεργία ανέβηκε, η φτώχεια αυξήθηκε, το χρέος αυξήθηκε. 

Η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού αισθάνεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να διεκδικήσει να βγει από αυτό το δρόμο, και αυτό καλούμαστε ως κυβέρνηση να εκφράσουμε .

Διεκδικούμε μια συμφωνία με τους εταίρους, που θα δείχνει ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως. Που θα προβλέπει μεταρρυθμίσεις, αλλά θα ρίχνει τα βάρη σε αυτούς που μπορούν να τα σηκώσουν και όχι τους αδύναμους που τα έκαναν τόσα χρόνια.

Η πρότασή μας περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με όσο λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις, με δίκαιη ανακατανομή βαρών, με πρόγραμμα για την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. Περιλαμβάνει επίσης πρόταση για μια άμεση δέσμευση για την αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του χρέους. Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον Ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό. Πήγαν για να σωθούν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά ποτέ στον ελληνικό λαό. 

Δεν είμαι από τους πολιτικούς που ισχυρίζονται ότι για όλα τα δεινά της πατρίδας μου ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Η Ελλάδα έφτασε εδώ γιατί για πάρα πολλά χρόνια, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας ανέχτηκαν τη διαφθορά, καλλιέργησαν ένα πελατειακό κράτος και τη διαπλοκή.

Αυτές τις μεγάλες αδικίες τα προγράμματα διάσωσης και τα μνημόνια, όχι μόνο δεν τις αντιμετώπισαν, αλλά τις επέτειναν. Καμία υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δε βελτίωσε τον φορολογικό μηχανισμό, ούτε τα έβαλε με το τρίγωνο της διαπλοκής, ούτε βελτίωσε την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής. 

Οι δικές μας προτάσεις επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν στόχο να αλλάξουν την Ελλάδα. Εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, του φορολογικού συστήματος κλπ

Δε θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ευρώπη, αλλά με τις κατεστημένες νοοτροπίες στη χώρα μας που βύθισαν την Ελλάδα και την Ευρώπη. 

Η Ευρώπη είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση, δεν είναι παρά η αδυναμία της Ευρωζώνης να βρει λύση σε αυτό που λέμε αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. 

Η ιστορία της Ευρώπης είναι μια ιστορία συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών και συγκλίσεων. 

Καλούμαστε να βρούμε έναν έντιμο συμβιβασμό, για να αποφύγουμε να φτάσουμε σε μια ρήξη που θα ανατρέψει την ευρωπαϊκή παράδοση. 

Είμαι σίγουρος ότι θα αναλάβουν όλοι την ιστορική τους ευθύνη.

http://www.stokokkino.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: