..
Στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που συνεδριάζει υπό την προεδρία του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Α. Παπανδρέου, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, υιοθετήθηκε η ακόλουθη δήλωση:
Δήλωση για την Ελλάδα – Έκκληση προς τους Ευρωπαίους Ηγέτες
Οι Έλληνες ψηφοφόροι εξέφρασαν την άποψη τους παρότι το δημοψήφισμα έγινε σε εξαιρετικά συμπιεσμένο χρόνο.
Η ψήφος υπέρ του ΟΧΙ σχετικά με ένα σχέδιο συμφωνίας με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ για το πρόγραμμα προσαρμογής, πρέπει να γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές και να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση για μια νέα συμφωνία.
Είναι ξεκάθαρο παρά ταύτα, ότι ο Ελληνικός λαός στη μεγάλη πλειοψηφία του επιθυμεί να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.
Μια νέα συμφωνία, πρέπει να λάβει υπόψη της ότι, η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής με οδυνηρές θυσίες, όπως μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και αύξηση της ανεργίας των νέων σε ποσοστό πάνω από 40%.
Η ψήφος υπέρ του «όχι», δείχνει πάνω από όλα την απελπισία μιας κοινωνίας χωρίς ελπίδα για το αύριο, μια κοινωνία ωθούμενη στα άκρα της αντοχής της από πολιτικές βασισμένες αποκλειστικά στη λιτότητα που έπληξαν σκληρά την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία.
Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην ΕΕ που χτυπήθηκε από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008-9.
Παρά όλες τις προσπάθειες της τότε σοσιαλιστικής κυβέρνησης, η Ευρώπη καθυστέρησε πολύ να αντιδράσει με αποτελεσματικό και ενιαίο τρόπο έναντι της πίεσης των αγορών.
Αν τότε η ΕΕ είχε αντιδράσει πιο συντονισμένα, μπορεί να είχε αποφευχθεί ο υπέρμετρος πόνος και τα δραματικά διλήμματα που έφερε η συνέχιση της Ελληνικής κρίσης.
Αν η συντηρητική ηγεσία της Ευρώπης είχε λάβει σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις της ελληνικής κυβέρνησης υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ότι το κλειδί για την Ευρώπη και την Ελλάδα δεν είναι περισσότερη λιτότητα αλλά βαθύτερες μεταρρυθμίσεις, αν είχαν στηρίξει την ιδέα του δημοψηφίσματος στην αρχική φάση, η κρίση θα μπορούσε να μετατραπεί σε ευκαιρία για δημοκρατική αλλαγή και πρόοδο. Η συντηρητική πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών θεσμών αρνήθηκε να λάβει σοβαρά υπόψη αυτά τα μηνύματα και επέμεινε στο να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη δημοσιονομική πειθαρχία και την αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας από ό,τι στο σχεδιασμό των θεμελίων μιας στέρεης οικονομικής ανάκαμψης, που θα προσέλκυε επενδύσεις και θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας.
Την εβδομάδα αυτή, κρίσιμες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ.
Καλούμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να σεβαστεί την εντολή που πήρε με την εκλογή του και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Ενεργώντας συντονισμένα με όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από το αν υποστήριξαν το «ναι» ή το «όχι», θα πρέπει να εργαστεί για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία και τις μεταρρυθμίσεις για μια βιώσιμη οικονομία.
Οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική θα φέρει μια ακόμη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση και θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
Καλούμε τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους θεσμούς, να σεβαστούν τις δημοκρατικές επιλογές του Ελληνικού λαού και να εργαστούν εποικοδομητικά για μια συμφωνία αποδεκτή από όλες τις πλευρές. Η εικόνα της ΕΕ, της πλουσιότερος περιοχής του κόσμου, θα πληγεί ανεπανόρθωτα αν δεν εξαντληθούν οι προσπάθειες για να σωθεί ένα κράτος-μέλος που βρίσκεται στα όρια της απόλυτης κατάρρευσης. Για το μέλλον της Ευρώπης, είναι ζωτικό να βρεθεί ένας τρόπος για να γεφυρωθεί η απόσταση μεταξύ του Βορρά και του Νότου της Ένωσης, μέσα από πνεύμα αλληλεγγύης.
Καλούμε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει τη στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, γιατί τα θύματα μιας κατάρρευσης του δεν θα είναι οι πλούσιοι φοροφυγάδες που έβγαλαν τα χρήματα τους έξω, αλλά οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που θα χάσουν τις λίγες αποταμιεύσεις τους.
Την επομένη του δημοψηφίσματος, κι αυτό αφορά όλες τις πλευρές, δεν υπάρχει χρόνος για αλληλοκατηγορίες. Είναι ώρα για σεβασμό στη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα, είναι ώρα να σταματήσει η αντιπαράθεση και τα παιχνίδια τακτικής, προς όφελος μιας έντιμης συζήτησης για την έξοδο από το σημερινό αδιέξοδο.
___
Το αγγλικό πρωτότυπο εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου