Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

«Κίτρινη κάρτα» σε Ντάισελμπλουμ για τις προκλήσεις κατά Βαρουφάκη

  
 ...

Ξεκόβει κάθε υπόνοια περί συζητήσεων πριν από την ανακοίνωση της σύστασης της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση μετά τις προκλητικές δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ολλανδικό τηλεοπτικό κανάλι, σχετικά με την «αντικατάσταστη Βαρουφάκη». Σε αυστηρό τόνο, κυβερνητικοί κύκλοι ξεκαθάρισαν ότι ο κ.Ντάισελμπλουμ ουδέποττε ανέφερε στον πρωθυπουργό το παραμικρό σχετικά με τον ρόλο του κ.Βαρουφάκη.
Στη συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση, ο κ.Ντάισελμπλουμ είχε ερωτηθεί για το θέμα των αλλαγών στην ομάδα διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης, επικεφαλής της οποίας παραμένει ο υπουργός Οικονομικών. Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι εκείνος είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό την αλλαγή της ομάδας, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθούσε την έκβαση των διαπραγματεύσεων.
«Είχα επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να δούμε πως η διαδικασία, πέραν των σύνθετων συνομιλιών για το περιεχόμενο (του προγράμματτος), πως θα προχωρήσει η διαδικασία. Χρειαζόμαστε αρκετούς υπουργούς. Όχι μόνο τον υπουργό Οικονομικών αλλά και τους υπουργούς Οικονομίας, Ενέργειας, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών. Το εύρος των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων είναι πολύ μεγάλο. Είπα ότι θα βοηθούσε αν υπήρχε ένας εκπρόσωπος που μιλάει απευθείας με τον πρωθυπουργό. Αυτό το συμφωνήσαμε το Σαββατοκύριακο" είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Ο κ. Ντάισελμπλουμ ουδέποτε ανέφερε στον πρωθυπουργό το παραμικρό σχετικά με τον ρόλο του κ. Βαρουφάκη. Αυτό προκύπτει και από τη συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση. Αν είχε συμβεί αυτό άλλωστε, ο πρωθυπουργός θα ήταν υποχρεωμένος να του απαντήσει», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι και προσθέτουν ότι ο κ. Βαρουφάκης παραμένει στη θέση του ως υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης και έχει την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι ίδιοι κύκλοι, επισημαίνουν, επίσης ότι οι στοχευμένες επιθέσεις στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους και προθέσεις.
Κατά τα άλλα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στητ συνέντευξή του στο κανάλι RTL Nieuws, διεμήνυσε ότι πρώτα θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup για το πρόγραμμα των μετταρρυθμίσεων και μετά θα υπάρξει χαλάρωση στους όρους παροχής ρευστότητας, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η αλλαγή στη διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδας από μόνη της δεν θα άρει το αδιέξοδο μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών, είπε.
Απαντώντας εμμέσως στα όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περί εξαπάτησης της ελληνικής πλευράς, με τη συμφωνία που έκλεισε στις 20 Φεβρουαρίου, στο Eurogroup, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε:
«Η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε στοίχημα πως όταν θα διαπραγματευόταν μαζί μας η ΕΚΤ θα άνοιγε τα ταμεία και θα παρέκαμπτε τους κανόνες της. Αυτό δεν το κάνει η ΕΚΤ. Η ΕΚΤ θέλει να δει ότι υπάρχει συμφωνία με το Eurogroup. Επομένως δεν υπάρχει εύκολη λύση για να ανοίξουν οι στρόφιγγες της ΕΚΤ χωρίς πραγματικά σταθερή συμφωνία με το Eurogroup. Αυτό το εξηγήσαμε και το ξεκαθαρίσαμε ξανά και ξανά στους Έλληνες. Οπότε, δεν τίθεται θέμα παρεξήγησης. Ήταν ξεκάθαρο αυτό. Πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρξει κριτική ως προς αυτό».
Εξέφρασε ακόμη την εκτίμησή του ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα λέγοντας:
"Δεν φοβάμαι τα δημοψηφίσματα. Αφορά τους ίδιους τους Έλληνες αλλά δεν ξέρω εάν βοηθάει. Ξέρω ότι κοστίζει πολύ χρόνο ότι δημιουργεί νέα αβεβαιότητα για την πολιτική κατάσταση και κατά τη γνώμη μου δεν έχουμε τον χρόνο, δεν τον έχει η ελληνική κυβέρνηση. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν ελάχιστα χρήματα και ότι χωρίς νέα στήριξη, η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Αυτή είναι η πραγματικότητα".
Provided by έθνος.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: